NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

ABC Hub, το 1ο Business Incubator της Κρήτης

ABC Hub, το 1ο Business Incubator της Κρήτης

Το ABC Hub, το πρώτο Business Incubator της Κρήτης, ξεκίνησε από τον Φρανκ Μαούνη, Co-Founder της Enartia (Papaki και TopHost) και τον Νίκο Καμπιτάκη, Founder της Webtrails και του Office12. Οι δυο τους μίλησαν στο epixeiro.gr για αυτό το πρότζεκτ τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το ABC Hub και ποιος ο σκοπός του;

Νίκος K.: Η ιδέα για το ABC Hub προέκυψε από συζητήσεις που είχαμε με τον Φρανκ για την προσφορά χώρου εργασίας, στις εγκαταστάσεις των εταιρειών μας, σε άτομα της Startup σκηνής. Θεωρήσαμε ότι ομάδες νέων που ξεκινούν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να λάβουν μεγάλα οφέλη από την εργασία τους σε ένα παραγωγικό περιβάλλον, δίπλα σε ανθρώπους που θα τους παρείχαν βοήθεια, ιδέες και feedback. Το όραμα αυτό επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, αφού πολλοί ακόμα επαγγελματίες και εταιρείες  τεχνολογίας αποφάσισαν να πλαισιώσουν το εγχείρημα μας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Να αναζητάμε διαρκώς την αξία (value) σε ότι κάνουμε -Νίκος Καμπιτάκης-

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το ABC Hub, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Φρανκ Μ.: Το ABC Hub είναι το πρώτο Business Incubator της Κρήτης, αυτή ίσως είναι η καινοτομία του. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να προσβλέπουμε σε οικονομικό όφελος. Η έδρα του ABC Hub είναι στην Κρήτη, αλλά αίτηση μπορεί να υποβάλει κάθε ομάδα που έχει μία επιχειρηματική ιδέα σε αρχικό στάδιο -διαθέτει ένα βασικό business plan- ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός Κρήτης. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν έως και τις 15 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα επιλεχθούν τρεις ομάδες, στις οποίες για τρεις μήνες θα παρέχουμε δωρεάν χώρο εργασίας, mentorship και ένα πακέτο εργαλείων που θα τους βοηθήσουν στα πρώτα τους βήματα (Google Cloud, Amazon web services, κ.α.).

Τι έχετε να μας πείτε για το startup οικοσύστημα στην Κρήτη, όπου και εδρεύει το ABC Hub;

Νίκος Κ.: Η Κρήτη έχει (πλέον) ένα πολύ ζωντανό startup οικοσύστημα με αρκετά μεγάλα communities, όπως το Devstaff, meetups όπως το Open Coffee, συνέδρια όπως το Agile Crete και πολλές ακόμα δράσεις και ομάδες με όμορφα πλάνα για το μέλλον. Βέβαια, παρά το σημαντικό αριθμό Startup επιχειρήσεων (το 12% των Ελληνικών Startups το 2016 είχαν έδρα στην Κρήτη), υπάρχουν ελλείψεις στις δομές υποστήριξής τους, που όμως η πορεία μας δείχνει ότι θα καλυφθούν σύντομα.

Πώς μπορεί ένας νέος και φιλόδοξος επιχειρηματίας να έρθει σε επαφή μαζί σας ώστε να ενταχθεί στο ABC Hub; Ποια είναι τα στοιχεία που αναζητάτε; Υπάρχουν ιδέες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που δίνετε περισσότερη προσοχή;

Νίκος Κ.: Σίγουρα η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, θέλουμε όμως να βοηθήσουμε κάθε ιδέα που μπορεί να έχει μια επιτυχημένη επιχειρηματική εφαρμογή, είτε μιλάμε για υπηρεσία είτε για προϊόν. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι οι άνθρωποι, οι φορείς της ιδέας. Με αυτούς θα συνεργαστούμε και σε αυτούς θα αφιερώσουμε το χρόνο μας. Το πάθος τους, η προσήλωσή τους, οι ικανότητες τους και ο χαρακτήρας τους είναι όλα εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για εμάς. Ξεκινάμε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με 3 ιδέες -3 ομάδες ανθρώπων- για 3 μήνες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι κύκλοι. Στο site μας υπάρχει ανοιχτή η αίτηση συμμετοχής μέχρι και 15 Οκτωβρίου 2017. Για περισσότερες ερωτήσεις μπορεί κανείς να μας στείλει email (info@abchub.io) ή να μας μιλήσει στο facebook

Παράθεση - epixeiro.gr

To ABC Hub θέλουμε να είναι η βοήθεια που όλοι εμείς θα ευχόμασταν να είχαμε όταν ξεκινούσαμε -Φρανκ Μαούνης-

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία το ABC Hub;

Φρανκ Μ.: Στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, υπάρχουν μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που καταφέρνουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους κυρίως στο τεχνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μόνο δεν είναι ικανό να μετατρέψει την αρχική ιδέα σε επιχειρηματική πράξη, κι έτσι μετά λύπης μας βλέπουμε ικανές ομάδες με πάθος και καλό προϊόν να αποτυγχάνουν. Η εμπειρία μας έχει δείξει πως ανάμεσα σε ένα καλό προϊόν και μια πραγματική επιχείρηση υπάρχουν διάφοροι ενδιάμεσοι παράγοντες, όπως είναι η τύχη, το σωστό timing, η καλή ενημέρωση, το networking, κ.α. Η βασική ιδέα για τη δημιουργία του ABC Hub ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσουν όσο περισσότερες ομάδες από αυτές να γίνουν τελικά μια πραγματική επιχείρηση, μαθαίνοντας από τα δικά μας λάθη, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία ωρίμανσης και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. To ABC Hub θέλουμε να είναι η βοήθεια που όλοι εμείς θα ευχόμασταν να είχαμε όταν ξεκινούσαμε.

Τι θέλετε να δείτε το ABC Hub να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Φρανκ Μ.: Στο πλευρό μας έχουμε ικανούς συνεργάτες και γι’ αυτό μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον. Κατ’ αρχήν σε λίγο καιρό ξεκινάει ο πρώτο κύκλος του ABC Hub, τον οποίο θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι. Ελπίζουμε! Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις ομάδες που θα υποστηρίζουμε ανά κύκλο. Παράλληλα θα θέλαμε να εξετάσουμε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των ομάδων. Θέληση έχουμε και τον τρόπο σίγουρα θα τον βρούμε.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Νίκος Κ.: Νομίζω πως οι ίδιες συμβουλές είναι κατάλληλες για όλους τους επιχειρηματίες σε όποια φάση και αν είμαστε. Θα εστιάσω σε μία: Να αναζητάμε διαρκώς την αξία (value) σε ότι κάνουμε. Για μένα το value είναι ο μαγνητικός βορράς που με κατευθύνει ώστε ο χρόνος που αφιερώνω -οπουδήποτε- να έχει αποτέλεσμα. Έχει λοιπόν αξία -για εσάς, το προϊόν, τους πελάτες σας, την προσωπική σας ζωή ή την οικογένειά σας- αυτό που σχεδιάζετε για αύριο;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr