NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ομάδα από την Πάτρα ελλιμενίζει την καινοτομία

Ομάδα από την Πάτρα ελλιμενίζει την καινοτομία

Το SaMMY είναι μία spin-out startup η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρία OptionsNet που εδρεύει στην Πάτρα και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών πληροφορικής. Τα τελευταία πέντε χρόνια το SaMMY έχει ως στρατηγικό άξονα δράσης τη Γαλάζια ανάπτυξη και το σχεδιασμό και υλοποίηση λύσεων για επιβατικά πλοία, λιμάνια και μαρίνες, ενώ έχει συμμετάσχει σε διακεκριμένα Ευρωπαϊκά έργα και διεθνείς κοινοπραξίες στον τομέα αυτό. H πλατφόρμα SaMMYσχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη λύση εύρεσης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού για τα σκάφη αναψυχής και γενικότερα ο απώτερος στόχος είναι η διάθεση στην αγορά του yachting ενός ολοκληρωμένου εργαλείου για τους ταξιδιώτες με σκάφη αναψυχής, που θα υποστηρίζει την αμφίδρομη επικοινωνία με τις μαρίνες και τους διαχειριστές τους.

Ιδρυτικά μέλη μας είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος (CEO), κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Πληροφορική και ο Γιάννης Παναρέτου(CTO) Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής - MSc, ενώ η ομάδα πλαισιώνεται από ειδικούς τόσο στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, όσο και στην επιχειρησιακή ανάπτυξη και το marketing, αλλά και ένα τμήμα για την υποστήριξη των πελατών μας .

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το SAMMY, ποιο κενό της αγοράς καλύπτει;

Η πλατφόρμα μας έχει διεθνή προσανατολισμό και ως βασικός της στόχος είναι να αποτελέσει τη βασική υπηρεσία εύρεσης θέσης ελλιμενισμού (σύντομη φιλοξενία, διαχείμαση, dry-dock) και προσδιορισμού - κράτησης της θέσης (Berth Allocation & Reservation) με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Εκτός της παραπάνω υπηρεσίας η πλατφόρμα SaMMY παρέχει τη δυνατότητα αποστολής πολλαπλών μηνυμάτων με τη μορφή Instant Notifications στα ελλιμενισμένα σκάφη είτε για κάποιο προγραμματισμένο γεγονός (εκδήλωση, αγώνας κλπ.) είτε για έκτακτα περιστατικά (ατύχημα, καιρικό φαινόμενο). Επιπλέον παρέχονται πληροφορίες με χαρτογραφική απεικόνιση για ειδικά σημεία ενδιαφέροντος (Points of Interest) για τους χρήστες (ναυτιλιακά είδη, εταιρίες συντήρησης & επισκευής σκαφών, εταιρίες καυσίμων, laundries κλπ.). Οι λύσεις μας συμπληρώνονται από μία υποδομή αισθητήρων για τον έλεγχο του status των θέσεων ελλιμενισμού, τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, την ποιότητα του νερού και του θορύβου σε μαρίνες. Συνολικά ως πλατφόρμα προσφέρουμε την πληρέστερη τόσο τεχνολογικά όσο και λειτουργικά λύση στη χώρο μας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το σημαντικό σε μία επιτυχή καριέρα δεν είναι μόνο ο τελικός προορισμός αλλά η περιπετειώδης διαδρομή - Γιάννης Κωστόπουλος -

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Σεπτέμβριος του 2014. Η περιοχή της μαρίνας της Πάτρας ήταν ένας από τους χώρους που επισκεπτόμασταν συχνά για διασκέδαση και δημιουργικές συζητήσεις. Σε μία από τις επισκέψεις μας τότε βλέπουμε ένα μεγάλο catamaran με Νορβηγική σημαία να μπαίνει στη μαρίνα και να προσπαθεί να εντοπίσει μία θέση για να δέσει το σκάφος. Η προσπάθεια του αυτή πήρε πολύ χρόνο ενώ το σκάφος που ήταν μεγάλο έκανε συνεχόμενες μανούβρες μέσα στη μαρίνα για να βρει μία θέση που λόγω της περιόδου ήταν γεμάτη. Έπειτα από περίπου μία ώρα το σκάφος κατάφερε να δέσει. Ο skipper και οι ταξιδιώτες κατέβηκαν στη μαρίνα για να αναζητήσουν πληροφορίες. Μάταια όμως γιατί το γραφείο της μαρίνας ήταν κλειστό οπότε ρωτούσαν τους περαστικούς για πληροφορίες σχετικά με τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος. Τη στιγμή λοιπόν εκείνη σκεφτήκαμε την ιδέα να φτιάξουμε μία εφαρμογή για τη διαχείριση των κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού και την οργάνωση ενός ταξιδιού με σκάφος, η οποία θα παρέχει ταυτόχρονα στοχευμένες υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες και καπετάνιους. Ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το SaMMY.

Το SaΜΜΥ έχει διακριθεί παλιότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις 28 startups που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν από το Fiware Accelerator "FrontierCities" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάμεσα σε 594 επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας. Έχει επίσης διακριθεί ως High Potential Impact project του προγράμματος Fiware και εντάχθηκε στον κατάλογο των 80 ευρωπαϊκών startups που συγκεντρώνουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ 1.000 και πλέον έργων. Μιλήστε μας για αυτές τις επιτυχίες σας. Τι άλλο έχετε πετύχει ως σήμερα;

Έπειτα από την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Fiware-frontierCities που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στοχεύσαμε σε επιλεγμένα διεθνή επιχειρηματικά γεγονότα και σε νέες χρηματοδοτήσεις. Το SaMMY επιλέχθηκε ως μία από τις 80 startups που φιλοξενήθηκαν στο φετινό Startup Grind Europe στο Λονδίνο, με τη στήριξη της Google for Entrepreneurs, ενώ συμμετείχαμε  στο 2ο Διεθνές συνέδριο Τουρισμού που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη σε στρογγυλό τραπέζι μαζί με διεθνείς τεχνολογικές ή ταξιδιωτικές εταιρίες όπως η Expedia, η Visa και η Google . Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων είμαστε μία από τις 6 startups που τελικά προκρίθηκαν στο πρόγραμμα frontierCities2 (Marketing acceleration Grants), ενώ επιπλέον συμμετέχουμε στο BlueGrowth Accelerator Neptune και στο H2020-Symbiote έπειτα από Ευρωπαϊκές διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν. Η συνολική μας χρηματοδότηση από τα παραπάνω προγράμματα είναι 310.000 ευρώ, τα οποία είναι equity free, ενώ έχουμε επιλεγεί να μας προσφερθούν και  Cloud services από την ΙΒΜ ύψους 110.000 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής μιας μαρίνας στην πλατφόρμα του SAMMY;

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί να είναι πολύ απλή και να μπορεί μία μαρίνα να εγγραφεί πολύ γρήγορα και εύκολα στην πλατφόρμα. Μέσω της αρχικής ιστοσελίδας καταχωρεί τα βασικά στοιχεία της και αποκτά πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης. Στη συνέχεια μπορεί να συμπληρώσει το προφίλ της καθώς και την τιμολογιακή πολιτική για τον ελλιμενισμό σκαφών, αλλά και τα σημεία ενδιαφέροντος γύρω από αυτήν. Όταν έχουν ετοιμαστεί οι παραπάνω πληροφορίες επικοινωνούμε με τη μαρίνα προκειμένου να γίνει μία επαλήθευση του χρήστη και η μαρίνα παρουσιάζεται πλέον στην πλατφόρμα μας.  Έχοντας πρόσβαση στο σύστημα ο διαχειριστής της μαρίνας μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί και να εξυπηρετεί τα αιτήματα ελλιμενισμού καθώς και να στέλνει ειδοποιήσεις στα σκάφη για διάφορα συμβάντα ή προγραμματισμένα γεγονότα.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια ήταν πως είχαμε μικρή σχετικά εμπειρία από το χώρο του yachting και έπρεπε ουσιαστικά να αποκρυπτογραφήσουμε τις ακριβείς ανάγκες των ταξιδιωτών αλλά και τις διαδικασίες που εφάρμοζαν οι μαρίνες για την κράτηση θέσεων ελλιμενισμού και γενικότερα για τον τρόπο οργάνωσής τους. Τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν σταδιακά με τις διαρκείς επισκέψεις μας σε μαρίνες, με τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις και ναυτικά σαλόνια και με την ώσμωση με τον κόσμο του yachting industry τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, επενδύσαμε στη συμμετοχή μας σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, όπως το ICOMIA World Marinas Conference, όπου αναλύθηκαν οι τάσεις για τα επόμενα 20 χρόνια στο χώρο των μαρίνων και η οργάνωσή τους. 

Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείται το SAMMY; Έχετε σχέδια να διεθνοποιηθείτε στο σύντομο μέλλον;

Το SaMMY από τη φάση σχεδιασμού του είχε διεθνή στόχευση και εξωστρεφή  προσανατολισμό. Έχει επιλεγεί να ακολουθηθεί ένα μοντέλο σταδιακής ανάπτυξης και κάλυψης γεωγραφικών περιοχών, επειδή και ο ίδιοι οι χρήστες μας επιλέγουν συγκεκριμένες περιοχές που θέλουν είτε να ελλιμενιστούν μόνιμα, είτε να προγραμματίσουν ένα ταξίδι. Ξεκινήσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι καλύπτοντας τις μαρίνες των Γουβιών, Λευκάδας, Ζέας, Καλαμάτας, Πάτρας(ΟΛΠΑ) και St Raphael στην Κύπρο και από φέτος έχουμε επεκταθεί σε Σάνη, Μεγανήσι, Ηγουμενίτσα , Κέρκυρα, Παξούς όπου σταδιακά λειτουργεί η πλατφόρμα μας. Ήδη εξετάζουμε τις αγορές της Κροατίας, Ιταλίας και Γαλλίας, και κλείνουμε συνεργασίες για εμπορική προώθηση των λύσεών μας στις περιοχές αυτές. Το διάστημα 23-28 Σεπτεμβρίου μάλιστα θα επισκεφτούμε το Genoa International Boat Show και το Monaco Yacht Show και θα γνωρίσουμε καλύτερα τις αγορές της Γαλλίας και Ιταλίας αφού έχουμε προγραμματισμένες επαφές με μαρίνες στη περιοχή αυτή.

Τι θέλετε να δείτε το SAMMY να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

 Με δεδομένη την ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρονικών εφαρμογών για διαχείριση κρατήσεων και τις ανάγκες εκμοντερνισμού του δικτύου μαρίνων, σκοπεύουμε να επεκταθούμε σταδιακά, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Αδριατική και να συνεχίσουμε στη Δυτική Μεσόγειο, ενώ σε επόμενο στάδιο να στοχεύσουμε στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.  Στα επόμενα 5 χρόνια το όραμά μας είναι να αποτελέσουμε την πιο δημοφιλή πλατφόρμα κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού και παροχής υπηρεσιών για ‘έξυπνες’ μαρίνες στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, παρέχοντας υπηρεσίες σε μαρίνες και ταξιδιώτες με σκάφη αναψυχής σε μία αγορά που κατέχει το μερίδιο του 50% της παγκόσμιας δραστηριότητας.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Αναμφίβολα η χρηματοδότηση κάθε επιχειρηματικού εγχειρήματος είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία startup τόσο στο ξεκίνημά της όσο και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της. Σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου, το οποίο και θα αποτελέσει την πηγή της δημιουργίας του χωρίς χρηματοδότηση. Θα πρέπει όμως να έχει προβλέψει στο σχεδιασμό του  να εξευρεθούν στη συνέχεια οι οικονομικοί πόροι προκειμένου να είναι σε θέση τόσο να προσελκύσει τα στελέχη που θα χρειαστεί, όσο και να συντηρήσει τις υποδομές, τεχνολογικές και μη για τη στήριξη της startup του και να προχωρήσει προσηλωμένος στην περεταίρω ανάπτυξή της.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Τα λάθη μας πρέπει να είναι πηγή γνώσης και έμπνευσης και όχι επιχειρηματικός στιγματισμός. Οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επιμείνουν στην επίτευξη των  στόχων τους, ιδιαίτερα σήμερα που στη χώρα μας υπάρχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για φρέσκιες ιδέες και δημιουργικά μυαλά. Το σημαντικό σε μία επιτυχή καριέρα δεν είναι μόνο ο τελικός προορισμός αλλά η περιπετειώδης διαδρομή. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr