NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Συμπεράσματα μελέτης για τη βιομηχανία στη Βαυαρία μέχρι το 2030

Συμπεράσματα μελέτης για τη βιομηχανία στη Βαυαρία μέχρι το 2030
09_10_2016 | 07:00 15_11_2016 | 04:43

Σε εκδήλωση της Ενωσης Βιομηχάνων Βαυαρίας με θέμα την ελκυστικότητα της Βαυαρίας / Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων μέχρι το 2030, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, συμφωνα με τα οποία, η βιομηχανία αποτελεί εγγύηση της οικονομικής ευμάρειας του κρατιδίου και της Γερμανίας, αφού το ¼ περίπου του γερμανικού ΑΕΠ και το 26% του βαυαρικού ΑΕΠ προέρχονται από αυτήν.

Στην παρούσα φάση πληθώρα παραγόντων ασκούν πιέσεις στο βιομηχανικό προφίλ του κρατιδίου (και της χώρας), όπως η στενότητα εργατικού δυναμικού λόγω δημογραφικών εξελίξεων, ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η ψηφιοποίηση της οικονομίας αλλά και η διαδικασία επαναβιομηχανοποίησης χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Στη Βαυαρία όπου το 50% των βιομηχανικών εξαγωγών προέρχεται από δύο τομείς (αυτοκίνητα, μηχανές) δημιουργούνται συνθήκες εξάρτησης της οικονομίας, σε περίπτωση που αλλάξουν οι διεθνείς υφιστάμενες συνθήκες (πχ. μείωση του κινεζικού ρυθμού ανάπτυξης).

Εκτιμάται ότι η ζήτηση βιομηχανικών αγαθών θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη μελλοντικά, αν και με μικρότερη ένταση και θα προέρχεται κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ζήτηση από τις χώρες – μέλη της ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής ζήτησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κύκλος πωλήσεων της βιομηχανίας θα αυξάνεται μέχρι το 2030 κατά μέσο όρο ετησίως από 1,1% - 1,2% ελαφρά μειωμένος από το 1,3% των ετών 2000 – 2015. Η απασχόληση στη βιομηχανία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση.

Συγκεκριμένα στη Βαυαρία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η περιορισμένη προσφορά εργατικού δυναμικού με παράλληλη αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας. Η σημασία των υπηρεσιών ως εισροή στη βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί και θα καλυφθεί μέσω εισαγωγών από τις ασιατικές χώρες. Η ανάγκη για βελτιωμένες υποδομές υπηρεσιών στους τομείς των μεταφορών, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης θα είναι αυξημένη.

Ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βαυαρική βιομηχανία με το 30% των εν λόγω δαπανών πρέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Βαυαρία μαζί με τη Βάδη Βυρτεμβέργη αποτελούν το ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας,αφού τα δύο κρατίδια από κοινού είναι υπεύθυνα για το 33% των συνολικών πατεντών (2012).

Το μεγάλο στοίχημα της βαυαρικής /γερμανικής βιομηχανίας ονομάζεται ψηφιοποίηση και αναμένεται να οδηγήσει σε επανασχεδιασμό του υφιστάμενου βιομηχανικού μοντέλου. Οι αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες καταρχήν στους βιομηχανικούς τομείς που σχετίζονται με θέματα υγείας, ζωής / διαβίωσης και ασφάλειας.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μονάχου

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr