NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Design & υπηρεσίες σχεδίασης από την πολύ δραστήρια και δημιουργική Δέσποινα Παπαδοπούλου

Design & υπηρεσίες σχεδίασης από την πολύ δραστήρια και δημιουργική Δέσποινα Παπαδοπούλου
28_11_2017

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου, δημιουργική και πολύ δραστήρια, με ενεργή παρουσία στα κοινά της Μήλου, ξεκίνησε το δικό της δημιουργικό γραφείο σχεδίασης π_design στην Μήλο και μας περιγράφει το καινούργιο και ξεχωριστό επαγγελματικό της εγχείρημα στο νησί.

Δημοσιεύουμε σήμερα στο epixeiro, ως 16η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία, την συζήτηση που κάναμε με την Δέσποινα Παπαδοπούλου, μία δραστήρια και δημιουργική νέα designer-μηχανικό σχεδίασης που ξεκινάει το καινούργιο επαγγελματικό της εγχείρημα στο νησί. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) και με ιδιαίτερα ενεργό δράση στα κοινά της Μήλου, ως νεοτάτη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολλωνίων Μήλου (ΠΟΣΠΟΜ), η Δέσποινα Παπαδοπούλου ξεκινάει το δικό της γραφείο  σχεδίασης το «π_design» με ένα φρέσκο και πρωτότυπο concept, φιλοδοξώντας με αφετηρία την Μήλο και με την δική της μοναδική οπτική γωνία και επαγγελματική φιλοσοφία να παρέχει υπηρεσίες σχεδίασης στους επαγγελματίες της Μήλου αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και σε όλη την Ελλάδα

Πες μας λίγα λόγια για το καινούργιο επαγγελματικό σου ξεκίνημα στην Μήλο.

Ξεκίνησα από τον Μάιο το πρώτο γραφείο σχεδίασης στο νησί και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Υπήρχε και σαν ανάγκη και μου το είχαν πει και αρκετές φορές ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να το δούμε πιο σοβαρά και πιο επαγγελματικά στο νησί  και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

16_αελια_μ.jpg?mtime=20171127151609#asset:70131

Πως έφτασες να πάρεις αυτήν την απόφαση; Είναι σχετικό με το αντικείμενο σπουδών σου;

Τελείωσα το 2012 με τιμές, πρώτη στο έτος μου στο τμήμα μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σπούδασα στην πανέμορφη Σύρο όπου πέρασα πάρα πολύ ωραία καθώς είναι ένας τόπος έμπνευσης, με ένα κλίμα αρχοντικό και πολιτισμού το οποίο ξεφεύγει πάρα πολύ από το όλο νησιώτικο που είχα ζήσει. Η Σύρος με ενέπνευσε πολύ και στο κομμάτι της εμπλοκής μου με τα κοινά. Φτιάξαμε την πρώτη οικολογική ομάδα του πανεπιστημίου και είχα τις πρώτες επαφές με τους δήμους υλοποιώντας διάφορα προγράμματα.

Επιστρέφοντας στο νησί συνέχισα την επαφή μου με τα κοινά γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με το όλο θέμα. Τώρα μεγάλο μου καμάρι είναι ο πολιτιστικός σύλλογος Πολλωνίων του νησιού για τον οποίο είμαι υπεύθυνη (πρόεδρος) και είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα από 5 άτομα που προσπαθούμε όλοι να κάνουμε πράγματα. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις πως μπορείς να κάνεις έστω και κάτι μικρό που μπορεί εν τέλει να εξελιχθεί σε κάτι πιο μεγάλο. 

Δέσποινα-Παπαδοπούλουμ.jpg?mtime=20171127151717#asset:70132

Άρα η ενασχόληση με τα κοινά είναι και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σου εκτός από τα επαγγελματικά, αφού του δίνεις τόση έμφαση.

Ναι είναι κάτι που με γεμίζει και μου αρέσει πάρα πολύ όλο αυτό. Είναι κάτι το εθελοντικό και σίγουρα τρώει πάρα πολύ χρόνο αλλά όταν βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα αυτό που έχεις σχεδιάσει και για το οποίο έχεις προσπαθήσει για τόσο καιρό χαίρεσαι πάρα πολύ.

Αυτό είναι δηλαδή και επαγγελματική εμπειρία. Στον επαγγελματικό κλάδο πώς δραστηριοποιήθηκες μέχρι να ανοίξεις το δικό σου γραφείο;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τουρισμό από τα 15 μου χρόνια. Πιο μεγάλο σχολείο βέβαια από όλα στο κομμάτι της επαγγελματικής μου κατάρτισης και εμπειρίας ήταν ως πρόεδρος στην Κοινωφελή  Επιχείρηση  του Δήμου για ενάμιση χρόνο. Είχα 8 άτομα προσωπικό και ήμουν υπεύθυνη για το παιδικό σταθμό του δήμου Μήλου και για το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι.

Έχεις κάνει πάρα πολλά πράγματα και ίσως έφτασε η ώρα όλη αυτήν την εμπειρία, την γνώση και την ενέργεια που έχεις να την διοχετεύσεις στο δικό σου γραφείο. Όμως κάποιος αναρωτιέται τι προοπτικές, τι δουλειές μπορεί να αναλάβει ένα δημιουργικό γραφείο σχεδίασης στη Μήλο. Μπορείς , επίσης, να μας πεις και λίγο τις δουλειές που θα ονειρευόσουν να αναλάβεις και πιστεύεις ότι μπορείς και είναι εφικτό να αναλάβεις?

Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα και ειδικά στα υπέροχα νησιά που χρόνο με το χρόνο πραγματικά βλέπουμε και την αύξηση της κίνησης και του τοπικού τουρισμού πλέον (γιατί δεν μιλάμε πλέον για μαζικό τουρισμό αλλά για την παροχή οργανωμένων εμπειριών όπου έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχα νέες επιχειρηματικές τάσεις), θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ένας επιχειρηματίας να οργανώσει την εικόνα της επιχείρησης του και να την προβάλει με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξήσει την προστιθέμενη αξία της.

Μπορεί να έχεις μια υπέροχη λιαστή ντομάτα που να την έχεις βάλει σε ένα σακουλάκι και να την πουλάς σε μια τιμή πχ 1 ευρώ, όμως αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι βιολογική να την έχεις καλλιεργήσει με πάρα πολλή αγάπη στο χωραφάκι σου. Όμως αν δεν φροντίσεις την εικόνα σου, ο άνθρωπος όμως που την παίρνει μπορεί να έχει μια αμφιβολία για το προϊόν γιατί δεν του έχεις δώσει να καταλάβει τι του πουλάς.

p_design.jpg?mtime=20171127151815#asset:70133

Άρα αυτό που λες στην ουσία είναι ότι ως γραφείο σχεδίασης η δουλειά σου θα είναι να διαμορφώσεις την εικόνα και να αναδείξεις την ταυτότητα ενός προϊόντος.

Ακριβώς! Επίσης  δουλειά του σχεδιαστή είναι να περιγράψεις με τα λόγια σου (πχ σε κείμενα ιστοσελίδας ή σε ένα φυλλάδιο) και με την συσκευασία και με το λογότυπο,  τι ακριβώς θες να αναδείξει το προϊόν, τι να δώσει στους καταναλωτές

Στο πεδίο των υπηρεσιών αντίστοιχα πως μπορεί κάποιος να αναδείξει την ταυτότητα μιας υπηρεσίας;

Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο μετράει πολύ η προβολή. Μέσα από την κατάλληλη προβολή μπορούμε να ανοιχτούμε και να παρέχουμε την υπηρεσία μας σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε, δηλαδή, ενώ είμαστε στην Μήλο, στην Αθήνα κτλ να είμαστε παράλληλα και παντού στον κόσμο και πως μπορούμε να προβάλουμε διαφημιστικά το προϊόν μας σε όλο τον κόσμο, να μιλήσουμε για αυτό και πριν καν έρθει ο επισκέπτης στον τόπο μας να ξέρει από πριν για εμάς.

Οπότε εσύ θα μπορούσες να αναλάβεις δουλειές και για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων αλλά και για ξενοδοχεία;

Ακριβώς. Είτε για παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα  που θα κάνουν όπως είπαμε πριν μια ωραία λιαστή ντομάτα πχ ή ένα ωραίο προϊόν και θέλουν να το δομήσουν σωστά και να το προωθήσουν, είτε για επιχειρήσεις στο χώρο των υπηρεσιών όπως είναι στον κλάδο της εστίασης. Σε τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαμε να αναλάβουμε ένα σύνολο υποστηρικτών υπηρεσιών πχ πώς να παρουσιάζουν το  μενού αλλά και πώς να προβάλλεται η επιχείρηση στο ίντερνετ. Επίσης βοηθάμε στον ίδιο το σχεδιασμό της υπηρεσίας. Πχ πώς αν είσαι ξενοδόχος θα σχεδιάσεις έτσι τις υπηρεσίες που παρέχεις ώστε να βοηθήσουν τον επισκέπτη να καταλάβει ότι τον νοιάζεσαι. Αυτό μπορεί να γίνει με απλές κινήσεις όπως ένα χαρτί που να του δείξει  ότι «εγώ έχω φροντίσει για σένα να κάνω το Α ή το Β». Ή μπορείς να σχεδιάσεις μια ειδική υπηρεσία, πχ για το πώς θα μπορέσεις να φροντίσεις τα παιδάκια των πελατών. Σχεδιάζοντας δηλαδή υπηρεσίες ή ενέργειες που μπορεί να είναι πολύ απλές, θα αναδεικνύουν την αγάπη που έχεις εσύ για την υπηρεσία ή την επιχείρησή σου που θέλεις να εξελίξεις.

Αφετηρία σου είναι οι σπουδές σου. Αλλά με ποια άλλα εφόδια πιστεύεις ότι σε ένα γραφείο σχεδίασης μπορεί να εξελίξεις τις υπηρεσίες που θα παρέχεις;

Τα ταξίδια είναι καθοριστικά. Μου αρέσει γενικά να ταξιδεύω και έχω την τιμή να εκπροσωπώ και τον δήμο στις εκθέσεις του εξωτερικού και μου αρέσει γενικά όταν ταξιδεύω να βλέπω εικόνες να επηρεάζομαι και να εμπνέομαι από το πιο απλό. Εμπνέομαι από τον διπλανό μου εκθέτη σε μία έκθεση μέχρι και από τον τρόπο ζωής σε μία χώρα που επισκέπτομαι. Μέσα από τα ταξίδια μπορούμε να καταλάβουμε και τις τάσεις της αγοράς αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά σε άλλους τόπους και σε άλλες χώρες, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

p_design2.jpg?mtime=20171127151858#asset:70134

Και όλες αυτές τις υπηρεσίες να τις αναδείξεις με αφετηρία την Μήλο. Πως πήρες όμως την απόφαση αυτή και πως βλέπεις την ανάπτυξη  της δραστηριότητας σου από την Μήλο για τη Μήλο αλλά και για όλη την Ελλάδα?

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουμε ψυχή στον τόπο μας και είναι ο βασικός λόγος που επιμένω να μένω εδώ ενώ θα μπορούσα να είχα φύγει και θα ήταν ίσως πιο απλή σαν διαδικασία όλο αυτό.

Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε κομμάτια και πράγματα στον τόπο μας και μετά να εξελιχθούμε και να βγούμε παραέξω και γιατί όχι και παγκόσμια.

Μπορεί να έχουμε αφετηρία τη Μήλο ή και την Ελλάδα συνολικά  και μέσα από τη δραστηριότητά μας και την ποιότητά της να δείξουμε και να αναδείξουμε πόσο πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε

Τι προστιθέμενη αξία πιστεύεις ότι μπορεί να σου δώσει ως επαγγελματία η Μήλος, η ζωή σου στην Μήλο, οι εικόνες που έχεις από την Μήλο; Πόσο σε βοηθάει η Μήλος ως βάση στο δικό σου επάγγελμα;

Η Μήλος από μόνη της είναι μια πηγή έμπνευσης. Είναι ένα πανέμορφο νησί, το νησί της Αφροδίτης και της ομορφιάς. Ζώντας στην Μήλο μπορείς να έχεις μόνο έμπνευση από τα χρώματα της, από τις εικόνες της και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Είναι ένα νησί το  οποίο πραγματικά σε εμπνέει.

Φαντάζομαι ότι χάρη στο ότι ζεις στη Μήλο και δουλεύεις από τα 15 σου έχεις μια καλή γνώση του τουρισμού. Στη Μήλο όλο αυτό το αντικείμενο της εστίασης, του τουρισμού το ξέρετε καλά.

Ακριβώς. Και μάλιστα το βλέπουμε και πώς εξελίσσεται. Γιατί έχει σημασία να βλέπεις πάντα πώς εξελίσσεται ένας κλάδος. Και προσωπικά με ενδιαφέρει να βλέπω πέρα από μια εικόνα συνολικά την εξέλιξη. Ξεκινήσαμε από μια σεζόν που ήταν 2 μήνες και τώρα έχουμε φτάσει να κάνουμε 7 μήνες σεζόν. Και όλο αυτό δεν έχει γίνει τυχαία. Έχει γίνει με συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες και με εξέλιξη του προϊόντος προς έναν ποιοτικό τουρισμό, όχι για ένα μαζικό τουρισμό με το παλιό πρότυπο

Έχετε πετύχει δηλαδή και το στοίχημα που είναι για πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Αν έπρεπε να συμπυκνώσεις την επαγγελματική σου φιλοσοφία σε αυτό το καινούργιο επαγγελματικό βήμα ποια θα ήταν αυτή;

Επηρεάζομαι γενικά από τους καλλιτέχνες γύρω μου. Έτσι, όπως είχε πει και ο Gaudi δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στην φύση μόνο καμπύλες. Το γραφείο μου ονομάζεται «π», που είναι ο μαγικός μαθηματικός αριθμός 3,14 και περιγράφει τις καμπύλες.

Θεωρώ λοιπόν και εγώ ότι όντως δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές και το «π» είναι η πηγή της έμπνευσης μου. Πιστεύω στη δύναμη της καμπύλης και του άπειρου. Με αυτή την αφετηρία θέλω να προσεγγίζω και να αντιλαμβάνομαι τα πάντα και αντίστοιχα με αυτή την αφετηρία θέλω να σχεδιάσω πράγματα τα οποία όντως θα κάνουν αντίκτυπο!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ! 

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr