NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Νιώστε τα συναισθήματά σας μέσα από ένα...wearable

Νιώστε τα συναισθήματά σας μέσα από ένα...wearable

Η Ειρήνη Φραγκίσκου είναι ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων με τεχνολογικό υπόβαθρο και 20ετή εμπειρία στρατηγικής, επιχειρηματικής ανάπτυξης, πωλήσεων B2B και δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, του πετρελαίου και της ενέργειας. Είναι κάτοχος διπλώματος Χημικού Μηχανικού και μεταπτυχιακού από το Harvard Business School. Η Ειρήνη μίλησε στο epixeiro.gr για το Feel, το wearable που φροντίζει για την ψυχική μας υγεία.

Ε.Φ: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 450 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές ανά τον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ, 1 στους 5 Αμερικάνους (43 εκατομμύρια) αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ οι διαταραχές αυτές κοστίζουν $467 εκατομμύρια ετησίως στην αμερικανική οικονομία.

Παρόλο που διαθέτουμε μια ευρεία ποικιλία εργαλείων για τη διαχείριση και την παρακολούθηση της φυσικής μας ευεξίας, δεν έχουμε ακόμα τίποτα που να μας βοηθάει με τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Οι επιλεγμένες θεραπείες παραμένουν κυρίως στην ψυχοθεραπεία και στα φάρμακα. Η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών ώθησε την εταιρεία Sentio Solutions να δημιουργήσει το Feel.

Η Sentio Solutions αναπτύσσει προϊόντα Τεχνητής Συναισθηματικής Νοημοσύνης με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. H εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του προϊόντος Feel, του πρώτου wearable που αναγνωρίζει και καταγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και προσφέρει συμβουλές ψυχικής υγείας μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό των χρηστών, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν θετικές συναισθηματικές συνήθειες και να βελτιώσουν τη ψυχική τους ευεξία.

H εταιρεία έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, γραφεία στην Κίνα, όπου γίνεται η βιομηχανική της παραγωγή, και στην Αθήνα, όπου γίνεται το κύριο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης του προϊόντος.

Παράθεση - epixeiro.gr

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή. Ωστόσο, στη σημερινή έντονη και αγχωτική κοινωνία, χάνουμε συχνά τα ίχνη των συναισθημάτων μας! -Ειρήνη Φραγκίσκου-

Τι το ξεχωριστό προσφέρει το Feel και ποια τα οφέλη;

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή. Ωστόσο, σήμερα χάνουμε συχνά τα ίχνη των συναισθημάτων μας αγνοώντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.

Η αναγνώριση των ερεθισμάτων που επηρεάζουν τη διάθεσή μας είναι το πρώτο βήμα στη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της ευεξίας μας. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι η ανάπτυξη θετικών συναισθηματικών συνηθειών. Το Feel δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα αρνητικά και θετικά συναισθηματικά πρότυπα και να τα διαχειριστούμε.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές εφαρμογές παρακολούθησης της διάθεσης που απαιτούν τη συνεχή καταγραφή των συναισθημάτων μας, όμως για αυτό το λόγο μπορούν να θεωρηθούν αναξιόπιστες.

Πιο συγκεκριμένα το Feel μπορεί να ωφελήσει:

  • Στη διαχείριση ποικίλων συναισθηματικών καταστάσεων όπως το άγχος, η λύπη, η χαρά.
  • Στην εύρεση κινήτρων για βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης, της αυτοπεποίθησης.
  • Στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ευαίσθητων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Feel; Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Το Feel αποτελείται από 3 μέρη: Τους αλγόριθμους που έχει αναπτύξει η ομάδα της Sentio, το wearable και την εφαρμογή για το κινητό. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες στο wearable παρακολουθούν τις αλλαγές στα βιο-σήματα από τον καρπό του χρήστη και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναγνωρίζουν τη συναισθηματική του κατάσταση. Η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί σαν ένα συναισθηματικό ημερολόγιο, που δείχνει στον χρήστη πώς ένιωσε και του παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές για να βελτιώσει τις συναισθηματικές του συνήθειες.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε συνοψίζετε στα ακόλουθα:

  • Αισθητήρες που καταγράφουν βιο-σήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (όπως αγωγιμότητα του δέρματος, θερμοκρασία δέρματος, καρδιακός ρυθμός).
  • Επεξεργασία των μετρήσεων από τους αλγορίθμους για να μεταφραστούν σε συναισθήματα.
  • Απεικόνιση των αποτελεσμάτων και εξατομικευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας από την εφαρμογή στο κινητό.
  • Η γνώση και η εμπειρία προέρχεται από μία ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών με μεγάλη ερευνητική εμπειρία (data scientist, bio-medical engineers), ψυχολόγων, στελεχών με εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης προϊόντων, marketing και διοίκησης επιχειρήσεων.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα του Feel προέκυψε μέσω μιας συζήτησης των δύο ιδρυτών για την απήχηση των wearables στην Αμερικάνικη αγορά. Η σκέψη ξεκίνησε από το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει μείνει που να μην μπορεί να μετρηθεί από τα wearables, εκτός από τα ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο είναι όντως εφικτό και υλοποιήσιμο, ο Γιώργος ήταν έκπληκτος και ενθουσιασμένος και η ιδέα του Feel μόλις είχε γεννηθεί.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της πορείας της εταιρείας ήταν η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης και η έλλειψη συμβουλευτικής υποστήριξης από άτομα με εμπειρία στον χώρο. Τα εμπόδια αυτά ήταν και ο λόγος που μας έκανε να στραφούμε στην Αμερική.

Τι θέλετε να δείτε το Feel να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Το Feel μπορεί να ξεκινήσει ως προϊόν "ευεξίας" για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των χρηστών, αλλά το όραμά μας είναι να γίνει ένα εργαλείο που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, αλλά και να μπορεί να παρακολουθεί και να παρέχει υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο σε άτομα που υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας. Με άλλα λόγια,  όπως ο καρδιολόγος χρησιμοποιεί μία οθόνη παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης ή όπως ένας άνθρωπος που έχει διαβήτη χρησιμοποιεί μία οθόνη παρακολούθησης της γλυκόζης, έτσι και ο ψυχολόγος θα συμβουλεύει τους ασθενείς του να χρησιμοποιούν το Feel.

Στο μέλλον, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου το Artificial Emotional Intelligence θα μας επιτρέπει να παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και φροντίδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε εβδομάδα μέσα και έξω από το γραφείο του ψυχολόγου.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Όχι, η χρηματοδότηση κατά τα πρώτα βήματα μιας startup είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική πορεία της.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Εφόσον έχουν δοκιμάσει την ιδέα τους, και είναι εφαρμόσιμη και παράγει αξία, να έχουν πίστη στο όραμα τους και να μη φοβούνται να κάνουν μεγάλα βήματα εκτός πλαισίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr