NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Πως η Σίφνος γίνεται ενεργειακά αυτόνομη

Πως η Σίφνος γίνεται ενεργειακά αυτόνομη

Ο Απόστολος Δημόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, έχει πτυχίο Φιλοσοφίας από το Hunter College, NYC, USA, και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Deree College της Αθήνας. Από το 1987 ζει στη Σίφνο όπου ίδρυσε τουριστικό γραφείο εισερχομένου τουρισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου (ΣΕΣ) και Πρόεδρος της ΣΕΣ από την ίδρυσή της. Από το 2012 έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα εργαστήρια, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσω των συνεταιρισμών ΑΠΕ, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές μη διασυνδεδεμένες με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Ο κ. Δημόπουλος μίλησε στο epixeiro.gr για την προσπάθεια που γίνεται να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου.

Τι είναι η Συνεταιριστική Εταιρίας Σίφνου; Πότε δημιουργήθηκε, από ποιους και ποιος ο σκοπός της;

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου είναι ένας Ενεργειακός & Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός των κατοίκων και φίλων της Σίφνου που δημιουργήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από τις πλούσιες διαθέσιμες στο νησί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπως είναι ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η τοπική κοινωνία με σεβασμό στο περιβάλλον, τη πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της Σίφνου, αλλά και τις επερχόμενες γενεές. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2013 σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1667/1986 και τις βασικές αρχές της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η βασική ιδέα ήταν η αξιοποίηση των ΑΠΕ δημιουργώντας σταδιακά ένα «πράσινο» νησί μέσα από ένα συνεργατικό σχήμα-φορέα πολιτών, απαρτιζόμενο κυρίως από τους κατοίκους του νησιού μας, όπου η κοινωνία μας θα απολαμβάνει τα οικολογικά όσο και τα οικονομικά, άμεσα και έμμεσα, οφέλη που θα προκύπτουν από τις δράσεις και τα έργα του Συνεταιρισμού.

Βασική πηγή έμπνευσης ήταν οι Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί της Δυτικής Ευρώπης και τα κατορθώματα πολλών από αυτούς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών τους μέσα από την αξιοποίηση της συλλογικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε/αντιμετωπίζετε στην προσπάθεια σας να πετύχετε τον σκοπό σας;

Πολλές και διάφορες, όπως οι δυσκολίες που υπάρχουν σε κάθε τι καλό και ιδιαίτερα στα καινοτόμα σχέδια. Ταυτόχρονα είχαμε και πολύ σημαντική βοήθεια από πολλές πλευρές, με σημαντικότερη αυτή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών,  REScoop.EU.

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel σας βράβευσαν μαζί με 14 άλλους νικητές για το πρόγραμμα «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» στο πλαίσιο του διεθνούς forum COP23. Πείτε μας δυο λόγια για την εμπειρία σας στον διαγωνισμό, τι αποκομίσατε και τι σημαίνει αυτή η βράβευση για εσάς;

Η Ashoka είναι ένας διεθνής οργανισμός υψηλού κύρους και η Schneider Electric είναι μία πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή εταιρεία με εξειδίκευση και πολλά καινοτόμα προϊόντα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ίδιο και η Enel. Η επιλογή και βράβευση του έργου της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου είναι μία ιδιαίτερα τιμητική διάκριση η οποία ενισχύει το κουράγιο των μελών του Συνεταιρισμού μας για να συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα το έργο μας. Ταυτόχρονα, η δημοσιότητα που συνεπάγεται αυτή η διάκριση, ελπίζουμε να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει και άλλες κοινωνικές ομάδες να εργαστούν συλλογικά με πίστη στο όραμα της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους μέσω της ανάληψης της ευθύνης για τη συνδιαμόρφωση των συνθηκών της ζωής τους και την ανάληψη δράσεων επιλεγμένων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με άλλους οργανισμούς με παρεμφερείς στόχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τους οποίους να δίνεται η δυνατότητα να δικτυωθούμε για την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου στο σύντομο μέλλον;

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την έκδοση Άδειας Παραγωγής από τη ΡΑΕ για τον Υβριδικό Σταθμό Σίφνου και ταυτόχρονα βελτιώνουμε τη λειτουργική οργάνωση της ΣΕΣ προκειμένου να ανταποκριθούμε στο έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού μας. Επίσης συμμετέχουμε σε προγράμματα για τη εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών με στόχο τη αειφόρο ανάπτυξη μικρών νησιών.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να προβούν σε παρόμοια εγχειρήματα;

Κατ’ αρχάς να συγκροτήσουν μια ομάδα ατόμων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα θετικής συνεισφοράς στη κοινωνία και το περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται αυτή η ομάδα. Στη συνέχεια, προσεκτική αναζήτηση και μελέτη πετυχημένων πρακτικών στο χώρο του ενδιαφέροντος τους.

Για τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, ήταν πολύ σημαντικό που αναπτύχθηκε από την αρχή μία κουλτούρα προσηνούς προσέγγισης των συμπολιτών μας που δεν συνέπλευσαν άμεσα με το όραμα της ενεργειακής αυτονομίας της Σίφνου. Κάναμε κύριο μέλημα μας να μη θίξουμε διαφορετικές προς εμάς αντιλήψεις. Προσπαθούμε μέσω ενημερωτικών ημερίδων, λαϊκών συνελεύσεων, επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, με απλότητα και σαφήνεια να γνωστοποιήσουμε τι επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε και να κάνουμε ότι κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας μας και την παράδοση μας για την προαγωγή της οποίας εργαζόμαστε. Παρ’ όλο που αυτό ενδεχομένως να φαίνεται ότι απαιτεί τεράστια υπομονή, τα αποτελέσματα που είχαμε αποδεικνύουν ότι με την αποφυγή αντιπαραθέσεων, φτάνεις πιο γρήγορα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr