NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Πρόγραμμα START: 15 νέοι φέρνουν κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα!

Πρόγραμμα START: 15 νέοι φέρνουν κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα!
09_01_2018 | 14:12
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

Από τη Βέροια ως την Πάτρα και τη Λέσβο με εργαλείο τον πολιτισμό δημιουργούν καινοτόμες δομές-υπηρεσίες επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες.

Με την υποστήριξη του προγράμματος «START - Create Cultural Change»* το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης και τη συνεργασία τοπικών ομάδων και φορέων, 15 νέοι αναπτύσσουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο και με εργαλείο τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Πως όμως καταφέρνει κανείς την πολυπόθητη κοινωνική αλλαγή μέσω του πολιτισμού;

Πολλά λέγονται και λίγα γίνονται, ακόμα λιγότερα μετριούνται σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο παρόμοιων δράσεων. Στο START οι υπότροφοι φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι υπότροφοι/πολιτιστικοί διαχειριστές λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν παίρνοντας τα καλά από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία και εφαρμόζοντάς τα στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της πολιτιστικής συμμετοχής

Οι 15 πολιτιστικοί διαχειριστές μέσα από ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφίας και χρηματοδότησης, καθώς και επιλεγμένα εργαστήρια διαχείρισης έργων και μέντορινγκ, υλοποιούν τα έργα τους για 6 μήνες. Δημιουργούν συνέργειες και μοιράζονται τη γνώση που δημιουργείται με το κοινό τους σε ανοιχτές εκδηλώσεις.

Τα έργα αυτά τοπικού χαρακτήρα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ζωής τους.

Σε αυτή τους την προσπάθεια υποστηρίζονται επιπλέον από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του συνεργατικού χώρου για ΜΚΟ Social Dynamo στην Αθήνα, ο οποίος τους προσφέρει πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης ομάδων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr