NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Κώστας Καραμόσχος: Ένας νέος αγρότης από την Λήμνο που προωθεί την αγροτική καινοτομία

Κώστας Καραμόσχος: Ένας νέος αγρότης από την Λήμνο  που προωθεί την αγροτική καινοτομία
23_01_2018 08_02_2018

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες

Ο Κώστας Καραμόσχος από την Λήμνο συνεχίζει και εξελίσσει την οικογενειακή επιχείρηση με θερμοκήπια με νέες ιδέες και αγροτική καινοτομία!

Ο 27χρονος Κώστας Καραμόσχος, πτυχιούχος Τεχνολόγος Γεωπόνος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής, επέστρεψε μετά τις σπουδές του στο νησί της Λήμνου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η νησιωτική αγροτική επιχειρηματικότητα, με θέληση και σκληρή δουλειά αποφάσισε όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση με θερμοκήπια εφαρμόζοντας καινοτομία, συμμετέχοντας σε προγράμματα ανάπτυξης και συνεργαζόμενος με μεγάλες επιχειρήσεις τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αγροτική Καινοτομία στη Λήμνο από τον 27χρονο Κώστα Καραμόσχο

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά με την αγροτική παραγωγή;

Συνεχίζω την οικογενειακή επιχείρηση με θερμοκήπια που έχουμε, στην οποία καλλιεργούμε λαχανικά με την μέθοδο της υδροπονίας. Η υδροπονία είναι μια μέθοδος στην οποία το ριζικό σύστημα των φυτών δεν αναπτύσεται στο έδαφος αλλα σε κάποιο οργανικό ή ανόργανο υπόστρωμα ή ακόμα και μέσα στο νερό.

Στην επιχείρηση έχω αναλάβει το κομμάτι της καλλιέργειας και παραγωγής των λαχανικών και η μητέρα μου έχει το οικονομικό και εμπορικό κομμάτι.  

Την απόφαση την πήρα στην 3η Λυκείου όπου και θέλησα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με τα θερμοκήπια και έτσι στο μηχανογραφικό δήλωσα μόνο γεωπονικές σχολές και τίποτα άλλο.

Τι δυσκολίες συναντάς καθημερινά στο νησί της Λήμνου στο συγκεκριμένο επάγγελμα και ποια στοιχεία της προσωπικότητας σου πιστεύεις ότι σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις;

Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οτι είμαι σε νησί και μας περιτρυγυρίζει θάλασσα. Αυτό το λέω γιατί εξαρτόμαστε απο τα καράβια και ειδικά απο τις καιρικές συνθήκες, γιατί αν δεν έχει καλό καιρό το καράβι δεν θα κάνει το δρομολόγιο του. Ακόμα εξαιτίας της θαλάσσιας συγκοινωνίας έχουμε πιο ακριβά μεταφορικά σε σχέση με κάποιον στη στεριά.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω  είναι η έλλειψη νερού που υπάρχει στο νησί ειδικά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι πολύ να καλλιεργήσω.

Ακόμα ένα πρόβλημα είναι η διάθεση τον προϊόντων στο νησί, δυστυχώς η αγορά είναι περιορισμένη και υπάρχουν στιγμές οπου η ζήτηση δεν επαρκεί για να απορροφίσει την ποσότητα που παράγω.

Είμαι αρκετά δραστήριος οπότε ψάχνω συνέχεια τρόπους για να λύνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζω και συγχρόνως έχω και αρκετή υπομονή.

18_aelia.jpg?mtime=20180122125149#asset:74987

Τι είδους καινοτομία χρησιμοποιείς στο θερμοκήπιο;

Η υδροπονία είναι από μόνη της μια καινοτομία.

Επιπλέον, στο θερμοκήπιο χρησιμοποιώ διάφορα ωφέλιμα έντομα. Χρησιμοποιώ τους Βομβίνους (είδος μέλισσας) για να κάνω την γονιμοποίηση στα λουλούδια των λαχανικών. Ακόμα χρησιμοποιώ κάποια είδη εντόμων τα οποία τα απελευθερώνω μέσα στο θερμοκήπιο και τρέφονται με τα έντομα που μου κάνουν ζημιά στα φυτά και με αυτό τον τρόπο έχω μειώσει την χρήση εντομοκτόνων.   

Συγχρόνως, τα θερμοκήπια είναι εξοπλισμένα με σύστημα δροσισμού και σύστημα σκίασης ώστε να μπορώ να καλλιεργώ κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες όπως είναι το καλοκαίρι.

Επιπλέον συνεργάζομαι στο κομμάτι της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας με μία διεθνή εταιρεία με μεγάλη εμπειρία (Koppert Hellas) και τον αντιπρόσωπό της ο οποίος έχει έδρα στην Αθήνα. Αντίστοιχα με μία μεγάλη διεθνή εταιρεία συνεργάζομαι και στο κομμάτι της καλλιέργειας  του θερμοκηπίου (εταιρεία DKG Group που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη).

18aelia2.jpg?mtime=20180122125216#asset:74988

Εκτός από τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, τι άλλες γνώσεις χρειάζεται να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγροτικής δραστηριότητας αλλά και να αναπτυχθεί σε αυτήν;

Το να ξέρεις να περιποιείσαι ένα φυτό είναι πολύ σημαντικό αλλα δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται και επιστημονικές γνώσεις, τις οποίες τις αποκτάς στην σχολή στην οποία σπουδάζεις.

Πιστεύω οτι οι θεωρητικές γνώσεις που παίρνεις απο την σχολή σε συνδιασμό με το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς και με πολλή όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνεις, είναι ο καλύτερος συνδιασμός για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις αλλα και να αναπτυχθείς.

Ακόμα επειδή μιλάμε για μια επιχείρηση που παράγει και εμπορεύεται προϊόντα ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το πως θα προωθήσεις τα προϊόντα που παράγεις. Οπότε χρειάζονται γνώσεις οικονομικές και συγκεκριμένα γνώσεις πάνω στο μάρκετινγκ. Οι γνώσεις πάνω στο μάρκετινγκ θα μας βοηθήσουν ώστε να φτιάξουμε ένα προϊόν το οποίο να το αγοράζουν οι καταναλωτές και να είναι ικανοποιημένοι  απο την ποιότητα και την τιμή, για να το προτιμούν απο τους ανταγωνιστές μας.

18aelia3.jpg?mtime=20180122125243#asset:74989

Τι  είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό που κάνεις και τι θα συμβούλευες έναν φίλο σου που θα ήθελε να ασχοληθεί με την αγροτική επιχειρηματικότητα;

Αυτο που μου αρέσει στην δουλειά που κάνω είναι οτι δημιουργώ. Δηλαδή, όταν φυτεύω τα φυτά στο θερμοκήπιο είναι περίπου 45 ημερών και πρέπει να τα περιποιηθώ, να τα ταϊσω, να τα προστατέψω απο εχθρούς και ασθένειες ώστε να μου παράξουν καρπούς. Αυτό το πράγμα συνεχίζεται για όσο διαρκεί η ζωή του φυτού.

 Ο φίλος μου αν δεν έχει καμία επαφή με τον πρωτογενή τομέα θα τον συμβούλευα να το σκεφτεί καλά πριν ασχοληθεί. Για να ασχοληθείς με την αγροτική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να κάνει πάρα πολλές θυσίες απο την προσωπική σου ζωή, γιατί ο τομέας αυτός σε θέλει συνέχεια εκεί 365 μέρες τον χρόνο.

18aelia4.jpg?mtime=20180122125308#asset:74990

Ποια είναι τα δικά σου μελλοντικά σχέδια και όνειρα; 

Ετοιμάζομαι να καταθέσω φάκελο σε ένα πρόγραμμα που έβγαλε το ΥΠΑΑΤ και να φτιάξω πέντε στρέμματα θερμοκήπιο υψηλών προδιαγραφών και να καλλιεργώ ντομάτα με την μέθοδο της υδροπονίας. Ακόμα μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω να ανοίξει ακόμα ένα πρόγραμμα για εξοικονόμηση νερού και θα καταθέσω και εκεί φάκελο ώστε να φτιάξω δεξαμενές για να αποθηκεύω νερό το χειμώνα και να το χρησιμοποιώ το καλοκαίρι και με αυτό τον τρόπο θα λύσω το πρόβλημα με την έλλειψη νερού που έχω.

Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να φτιάξω ένα μεγάλο θερμοκήπιο στη Λήμνο και να καλλιεργώ λαχανικά.

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr