NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Μεταπτυχιακά στην Κροατία: Πλήρης Οδηγός!

Μεταπτυχιακά στην Κροατία: Πλήρης Οδηγός!

Η Κροατία (Hrvatska στα Κροατικά) είναι χώρα της Ευρώπης με πρωτεύουσα τo Ζάγκρεμπ. Βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βλέπει προς την Αδριατική, γεγονός που δημιουργεί διαφορές στο κλίμα ανάμεσα στο εσωτερικό τμήμα της χώρας (ηπειρωτικό) και τις παράκτιες πόλεις (μεσογειακό). Είναι χώρα με ιστορία που εντοπίζεται στους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς υπήρξε αποικία λαών όπως οι Ιλλυριοί, με αποτέλεσμα να περιέχει μνημεία που αποτελούν σημαντικό μέρος του τουρισμού της. Κατά την περίοδο του κομμουνισμού υπαγόταν στη Γιουγκοσλαβία, κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 και ενετάχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 2013. Πρόκειται για χώρα με εξαιρετικά ομοιογενή πληθυσμό, με τους Σέρβους να αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα σε ποσοστό 4,4% του πληθυσμού.

Γιατί να σπουδάσω στην Κροατία;

Εκτός από την ομορφιά της χώρας, η υψηλή ποιότητα σπουδών σε συνδυασμό με τα χαμηλά δίδακτρα (η Κροατία έχει διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα, την κροατική κούνα, και τα δίδακτρα κυμαίνονται από 800-2200€/έτος) καθιστούν την Κροατία μια ιδιαίτερη χώρα για σπουδές. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταπτυχιακών προγραμμάτων όχι μόνο στα Αγγλικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και την Κροατική γλώσσα. Επίσης οι ντόπιοι γνωρίζουν σε μεγάλο ποσοστό Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ρώσικα λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να νιώσετε πιο οικεία.

Προϋποθέσεις για σπουδές στην Κροατία

Οι προϋποθέσεις όσον αφορά το βαθμό πτυχίου ή/και μεταπτυχιακού και το επίπεδο γλωσσομάθειας εξαρτάται από τις ανάγκες  του Πανεπιστημίου και του προγράμματος στο οποίο επιθυμείτε να εγγραφείτε. Σε κάθε Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα ειδικό γραφείο αναγνώρισης ξένων τίτλων σπουδών, με το οποίο οφείλετε να επικοινωνήσετε πριν προβείτε στη διαδικασία εγγραφής. Η έκδοση visa απαιτείται για κατοίκους χωρών που δεν υπάγονται στη Schengen (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Επίσης πρέπει να βγάλετε άδεια παραμονής (περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία έκδοσης εδώ), η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, και να έχετε εγγύηση ότι μπορείτε να έχετε εισόδημα 1000 κούνες το μήνα (περίπου 120 €). Για τα προγράμματα στην Κροατική, θα πρέπει να περάσετε εξετάσεις επιπέδου Β2 για την πιστοποίηση γνώσης της γλώσσας.

Διαδικασία εγγραφής στα Κροατικά Πανεπιστήμια

Δεν παρατηρείται ομοφωνία ως προς τη διαδικασία εγγραφής, καθώς κάθε μεταπτυχιακό/διδακτορικό πρόγραμμα και Πανεπιστήμιο διαφέρουν. Οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ εγγράφονται επί ίσοις όροις με τους ντόπιους και στέλνουν τα δικαιολογητικά κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο επιλογής τους (περισσότερα εδώ). Οι θέσεις για τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα λίγες, γεγονός που καθιστά την όσο το δυνατόν γρήγορη αποστολή των αιτήσεων απαραίτητη.  Καλό είναι επίσης να έχετε φροντίσει να έχετε επίσημη μετάφραση των δικαιολογητικών σας, όπως το πτυχίο, στην Κροατική.

Κόστος διαβίωσης και φοιτητική στέγαση

Μεταπτυχιακά στην Κροατία




Η διαβίωση στην Κροατία είναι φτηνή και σε αυτό βοηθά και το νόμισμά της (1 κροατική κούνα ισούται με περίπου 0,13€). Στα Πανεπιστήμια της Κροατίας οι φοιτητικές εστίες προσφέρονται μόνο στους φοιτητές που πρόκειται να μείνουν για μικρό χρονικό διάστημα, όπως εκείνοι που υπάγονται σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, το οποίο σημαίνει πως όσοι θέλουν να μείνουν για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να νοικιάσουν διαμέρισμα, με ενοίκιο γύρω στα 300€ στο κέντρο της πρωτεύουσας, για αυτό βοηθά η εύρεση συγκατοίκου (δείτε τη σύγκριση τιμών μεταξύ Αθήνας και Ζάγκρεμπ εδώ). Το κόστος διαβίωσης στο σύνολό του υπολογίζεται κατά μέσο όρο γύρω στα 530€. Ας σημειωθεί ότι δεν δίνονται υποτροφίες προς το παρόν στους φοιτητές από άλλες χώρες, οπότε καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει το εισόδημά σας.

Κροατικό Εκπαιδευτικό Σύστημα – Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τα παιδιά ξεκινούν τη δημοτική εκπαίδευση στην ηλικία των 6-7 ετών. Από την πρώτη τάξη της βασικής τους εκπαίδευσης μαθαίνουν Αγγλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά. Η βασική τους εκπαίδευση διαρκεί 8 χρόνια, και υπάρχουν σχολεία για ενήλικες που δεν είχαν καταφέρει να την εκπληρώσουν. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι στα σχολεία υπάρχει ιδιαίτερη διαλλακτικότητα ως προς τη διδασκαλία των θρησκειών. Στη συνέχεια, οι μαθητές προχωρούν στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής τους και επιλέγουν ανάμεσα στα λεγόμενα Γυμνάσια, καλλιτεχνικά και επαγγελματικά σχολεία. Η φοίτηση στα Γυμνάσια διαρκεί 4 χρόνια και ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις matura, ενώ στα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σχολεία η φοίτηση διαρκεί 1-5 χρόνια και ολοκληρώνεται με τελική εργασία, ενώ αν οι μαθητές έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4 χρόνια φοίτησης, μπορούν να δώσουν και αυτοί τις εξετάσεις matura.

Κροατικό Εκπαιδευτικό Σύστημα – Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κροατία έχει ιδιαίτερη ποικιλία και υποδιαιρέσεις. Τα ιδρύματα χωρίζονται σε Πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές. Τα Πανεπιστήμια χωρίζονται σε πολυτεχνεία, σχολές εφαρμοσμένων επιστημών, τμήματα και ακαδημίες τεχνών. Στα Πανεπιστήμια, η φοίτηση διαρκεί 3-4 χρόνια όπου και λαμβάνουν το πτυχίο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές διαρκούν 1-2 χρόνια και το διδακτορικό 3 χρόνια, όπου ο τίτλος είναι D. Sc. (Doctor of Sciences) ή Dr. Art. (Doctor of Arts).

Οι επαγγελματικές σχολές υπάγονται στα Πολυτεχνεία και τις σχολές εφαρμοσμένων επιστημών κατά κύριο λόγο. Μετά από 2-3 χρόνια σπουδών λαμβάνουν το επαγγελματικό πτυχίο. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 1-2 χρόνια από όπου αποκτάται ο τίτλος του Επαγγελματία Ειδικού όπου αναγράφεται και ο τομέας ειδίκευσης. Στη συνέχεια, μετά από επιπλέον 1-2 ακαδημαϊκά έτη λαμβάνει τον ανώτερο τίτλο Πανεπιστημιακού Ειδικού (περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας γενικά εδώ).

Κορυφαία Πανεπιστήμια της Κροατίας

Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (Sveučilište u Zagrebu στα Κροάτικα) είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην νότιο-ανατολική Ευρώπη και βρίσκεται στη πρωτεύσουσα της Κροατίας, πόλη Ζαγκρεμπ. Από την ίδρυση του, το 1669, δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει και να αναπτύσεται ,φτάνοντας σήμερα να έχει 29 ειδικότητες , 3 αμαδημίες τέχνης και να αποτελεί το κέντρο των Κροατικών σπουδών. Προσφέρει μεγάλη γκάμα ακαδημαικών πτυχίων (Barchelor,Master,Doctoral) σε τομείς των Τεχνών, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μηχανικής, Ανθρωπιστικών,Φυσικών και Κοινωνικών σπουδών.

Πανεπιστήμιο του Σπλιτ

Το Πανεπιστήμιο του Σπλιτ (Sveučilište u Splitu) ιδρύθηκε το 1974 και είναι μέλος της European University Association. Τα διδασκόμενα επιστημονικά αντικείμενα κινούνται στους τομείς της μηχανικής, των επιστημών υγείας και της χημείας, αλλά δεν λείπουν οι τομείς φιλοσοφίας, νομικής και θεολογίας, με την τελευταία να διδάσκεται σε Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Πανεπιστήμιο της Ριέκα

Το πανεπιστήμιο της Ριέκα (Sveučilište u Rijeci στα Κεροάτικα) ιδρύθηκε το 1973 και βρίσκεται στη πόλη Ριέκα η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Κροατίας και το λιμάνι της. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 20.000 φοιτητές. Ελεγχόμενο απευθείας από το Υπουργείο Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Αθλητισμού ,το πανεπιστήμιο έχει 9 ειδικότητες , μία σχολή καλών τεχνών και προσφέρει επίσης 4 κατεύθυνσης για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Το μεγαλύτερος μέρος της διδασκαλίας γίνεται στα Κροάτικα ,αν και υπάρχουν μερικά μαθήματα που προσφέρονται στα Αγγλικά, Ουγγαρικά,Ιταλικά και Γερμανικά.

Οι ειδικότητες που προσφέρει:

  • Οικονομική σχολή
  • Τμήμα Μηχανικών
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • Νομική σχολή
  • Σχολή Ναυτικών Σπουδών
  • Ιατρική Σχολή
  • Σχολή Εκπαίδευσης Καθηγητών
  • Τμήμα Τουριστικής και Διοίκησης Φιλοξενίας
  • Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τμήμα Φιλοσοφίας

Πανεπιστήμιο του Όσιγιεκ

Το πανεπιστήμιο του ‘Οσιγιεκ (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) ιδρύθηκε το 1707. Ήταν η Υψηλότερη Θεολογική σχολή, που άνοιξε την δεκαετία 1707/1708 και περιείχε επίσης 3ετή σπουδή στη Φιλοσοφία. Η ιδιαιτερότητα του πανεπιστημίου του Όσιγιεκ στηρίζεται στην συμβολή του στην γλώσσα και στη λογοτεχνία -κλασσικη λογοτεχνία.

Διεθνές Πανεπιστήμιο του Ντουμπρόβνικ

Ιδρύθηκε το 2003, το πανεπιστήμιο του Ντουμπρόβνικ δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να σπουδάσουν σε μια απο τις μεγαλύτερες πόλεις της Κροατίας ,η οποία βρίσκεται  στην Αδριατική θάλασσα και κάνοντας το να ειδικεύεται στην Ναυτιλιακή επιστήμη. Το πανεπιστήμιο έχει 7 ειδικότητες και σε αυτό φοιτούν 2,000 φοιτητές.

Πανεπιστήμιο του Ζάνταρ

Με πλούσια ιστορία , το πανεπιστήμιο του Ζάνταρ είναι από τα πιο παλιά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, έχει 25 ειδικότητες και σε αυτό φοιτούν 6,000 φοιτητές. Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου περιέχουν 4 επιστημονικά και ερευνητικά πανεπιστήμια, κέντρο για ξένες γλώσσες ,γυμναστική και αθλητικά σπόρ.

Οι ειδικότητες που προσφέρει:

  • Τμήμα Κροατικών και Σλαβικών Σπουδών
  • Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας
  • Τμήμα Αρχαιολογίας
  • Τμήμα Οικολογίας, Αγρονομίας και Υδατοκαλλιέργειας
  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Τμήμα Αγγλικών
  • Τμήμα Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας
  • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Ιβηρο-Ρωμανικών Σπουδών
  • Τμήμα Γεωγραφίας
  • Τμήμα Γερμανικών Σπουδών
  • Τμήμα Μελετών Υγείας
  • Τμήμα Ιστορίας
  • Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης
  • Τμήμα Επιστημών Πληροφορίας
  • Τμήμα Ιταλικών Σπουδών
  • Τμήμα Γλωσσολογίας
  • Ναυτιλιακό τμήμα
  • Τμήμα Παιδαγωγικής

Φοιτητικές Πόλεις της Κροατίας

Ζάγκρεμπ

Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας και βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα της χώρας. Χωρίζεται σε τρία τμήματα, το παλιό Gornji grad, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο, το Donji Grad που χτίστηκε τον 19οαιώνα, όπου εντοπίζονται οι εστίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης, και το νεώτερο τμήμα Novi Zagreb που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο και βρίσκονται τα κτήρια όπου στεγάζονται εταιρείες. Είναι πόλη γεμάτη από μουσεία, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη παγκοσμίως!

Σπλιτ

Μεταπτυχιακά στην Κροατία





Το Σπλιτ (άλλοτε λεγόμενο Σπαλάτο) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και βασικότερο λιμάνι της Κροατίας και βρίσκεται στην περιοχή της Δαλματίας, κοντά στην Αδριατική. Εκεί βρίσκεται το παλάτι του Διοκλητιανού, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του όταν απεσύρθη από την ενεργό δράση. Το ανάκτορό του αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εξαιρετική ομορφιά του τοπίου είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες και μπορεί να την απολαύσει κανείς ταξιδεύοντας με πλοίο.

Ριέκα

Μεταπτυχιακά στην Κροατία




Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κροατίας. Το όνομά της σημαίνει ποταμός και μια πόλη με τέτοιο όνομα δεν μπορεί παρά να έχει θέα στην Αδριατική. Φημίζεται για το καρναβάλι της, ξακουστό στην Κροατία, και η αρχιτεκτονική της έχει στοιχεία από την εποχή της δυναστείας των Αψβούργων. Η τουριστική σχολή της βρίσκεται στην κοντινή Οπατία, όπου εκεί υπάρχει γόνιμο έδαφος για τουριστική ανάπτυξη.

Όσιγιεκ

Η πόλη Όσιγιεκ βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα της Κροατίας, στις όχθες του ποταμού Ντράβα. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και ιδιαίτερα οικονομική για τους φοιτητές συγκριτικά με την πρωτεύουσα και τις φοιτητουπόλεις που βλέπουν στην Αδριατική, και οι ρυθμοί της είναι ιδιαίτερα χαλαροί. Η πόλη αυτή χωρίζεται στη Gornji grad και στην Τurda, με τους περισσότερους χώρους διασκέδασης να βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Όσιγιεκ.

Ντουμπρόβνικ

Μεταπτυχιακά στην Κροατία





Το Ντουμπρόβνικ είναι παράκτια πόλη που βρίσκεται στις Δαλματικές ακτές και βλέπει στην Αδριατική. Το 1979 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν πόλη γνωστή ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους με το όνομα Ragusium και στη διάρκεια της ιστορίας της έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Είναι πόλη που φημίζεται για τον τουρισμό και τη διπλωματία της και ιδιαίτερα πλούσια.Από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι έντονη η επιρροή από τη γειτονική Ιταλία.

Ζάνταρ

%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81-300x200.jpg







Είναι παραλιακή πόλη και λιμάνι της Κροατίας. Στη βόρεια πλευρά της βρίσκεται η Σπλιτ και στη νότια η Ριέκα. Η παλαιά πόλη Ζάνταρ είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο, η οποία περιβάλλεται από τείχος και είναι πλήρως οικοδομημένη με μικρά δρομάκια και τριώροφα-τετραώροφα κτίρια, με τυπική αρχιτεκτονική μεσαιωνικών πόλεων. Σήμερα αυτό το μέρος της πόλης δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο . Είναι μια τουριστική πόλη  με σημαντικά αξιοθέατα  που έχουν χαρακτηριστεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απο την UNESCO

Να σας μάθω μερικά Κροατικά;

Η Κροατική γλώσσα (Hrvatski στην …Κροατική) ανήκει στην Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και έχει άμεσες συγγένειες με τη Σλοβενική και τη Βοσνιακή. Είναι σχετικά εύκολη η προφορά της, αν και μοιάζει λίγο περίεργη στη γραφή, καθώς περιέχει χαρακτήρες που δεν εντοπίζονται σε πολλές γλώσσες.

  • Bok (μποκ) = Γεια!
  • Dobro jutro (ντόμπρο γιούτρο) = Καλημέρα!
  • Dobar dan (ντόμπαρ νταν) = Καλό απόγευμα!
  • Dobra večer (ντόμπρα βέτσερ) = Καλό βράδυ!
  • Doviđenja (ντοβιτζένια) = Αντίο!
  • Kako se zoves? (κάκο σε ζόβες;) = Πώς σε λένε; / Kako ste zovete (κάκο στε ζόβετε;) = Πώς σας λένε;
  • Zovem se… (ζόβεμ σε…) = Με λένε…
  • Kako si? (κάκο σι;) = Πώς είσαι; / Kako ste? (Κάκο στε;) = Πώς είστε;
  • Dobro, a ti? (ντόμπρο, α τι;) = Καλά, εσύ; / Dobro, a vi? (ντόμπρο, α βι;) = Καλά, εσείς;
  • Hvala (χβάλα) = ευχαριστώ
  • Molim (μόλιμ) = παρακαλώ
  • Žalim (ζάλιμ) = συγγνώμη
  • Oprostite (οπρόστιτε) = με συγχωρείτε
  • Odakle ste? (οντάκλε στε;) = Από πού είστε;
  • Jas am iz… (για σαμ ιζ…) = Είμαι από …

Περισσότερες λέξεις μπορείτε να βρείτε εδώ. Μέχρι να μάθετε την Κροατική γλώσσα, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους ντόπιους με γλώσσες όπως η Αγγλική. Φυσικά, η γνώση των Κροατικών θα σας διευκολύνει ακόμα περισσότερο στις σπουδές και στην καθημερινή ζωή σας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Η Πρεσβεία της Κροατίας στην Ελλάδα

Σπουδές στην Κροατία: Πληροφορίες

Σπουδές στην Κροατία: Φοιτητές από το εξωτερικό

Σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ξεχωριστή κουλτούρα της Κροατίας, είτε βρεθείτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στις παράκτιες περιοχές!

Πηγή: citycampus.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr