NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Επιτάχυνε τη startup σου στο οικοσύστημα της Κύπρου με το πρόγραμμα ARIS!

Επιτάχυνε τη startup σου στο οικοσύστημα της Κύπρου με το πρόγραμμα ARIS!

Η Director του Innovation and Entrepreneurship Centre της Deloitte στην Κύπρο, Μόνικα Ιωαννίδου, μίλησε στο epixeiro.gr για το ARIS, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης καινοτόμων startups το οποίο δημιουργήθηκε από τη Deloitte και την Τράπεζα Κύπρου.

Τι μπορεί να περιμένει μια startup μόλις γίνει δεκτή στο ARIS; Τι παροχές/υπηρεσίες προσφέρονται; Και ποιο είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει;

Οι startups φιλοξενούνται στο ARIS, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού από 8 τουλάχιστον μέχρι 26 βδομάδες, περίοδος κατά την οποία τους παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη Deloitte μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο στεγάζεται επίσης στο ARIS. Υποστήριξη θα λαμβάνουν επίσης και από μια ομάδα μεντόρων, με στόχο να αναπτύξουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο και το τελικό τους προϊόν ή υπηρεσία. Στις ομάδες, εκτός από τη στήριξη από τη Deloitte, παρέχεται γραφειακός χώρος, όπως επίσης και χώροι για συναντήσεις και βασικός γραφειακός εξοπλισμός.

Γιατί κάποιος να ξεκινήσει την startup του στην Λεμεσό; Τι οφέλη υπάρχουν που δεν μπορεί να τα βρει σε άλλη πόλη;

Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί, σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο για τη Μεσόγειο. Εδώ, έχουν επιλέξει να έχουν τη βάση τους μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενώ οι δραστηριότητες τους επεκτείνονται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και για κάποιες από αυτές, παγκόσμια. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μια startup η οποία αρχίζει από εδώ, και με την στήριξη της Deloitte και της Τράπεζας Κύπρου, έχει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με αυτές τις εταιρείες εάν επιλέξει να αναπτύξει σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, τα πλεονεκτήματα της Κύπρου γενικότερα για τις startups είναι αρκετά σημαντικά: Χαρακτηρίζουμε την Κύπρο ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και αυτό ισχύει και δημιουργεί πολλά πλεονεκτήματα. Εδώ, ένα startup βρίσκεται στην ΕΕ αλλά έχει επίσης εύκολη πρόσβαση σε πάρα πολλές χώρες της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με τις οποίες η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι η χρησιμοποιείται ευρέως η αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο και ένα εξαιρετικά ελκυστικό φορολογικό σύστημα. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πρόσφατη προώθηση πακέτου φορολογικών κινήτρων για startups, το οποίο αφορά στην αφαίρεση της επένδυσης που θα γίνει σε μια Startup από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή μέχρι και το 50% του φορολογητέου εισοδήματος, με όριο έκπτωσης 150.000 Ευρώ το χρόνο.

Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το μέγεθος της ντόπιας αγοράς, το οποίο είναι αρκετά μικρό και άρα ένα startup δε μπορεί να βασιστεί σε αυτό, μπορεί να αποτελέσει επίσης πλεονέκτημα. Θεωρώ ότι ακριβώς λόγω του μικρού μεγέθους, η Κυπριακή αγορά σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τον πιλότο των startups, πριν επεκταθούν σε άλλες αγορές.

aris1.jpg?mtime=20180213150618#asset:77469

Πείτε μας δυο λόγια για το startup οικοσύστημα στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, το οικοσύστημα είναι αρκετά νεαρό. Παρόλα αυτά βλέπουμε αρκετές καλές πρωτοβουλίες, τόσο στον ιδιωτικό (κυρίως) τομέα, όσο και τα τελευταία χρόνια, σε κρατικό επίπεδο.  Αυτή είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος μια startup στην Κύπρο!

Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα μεντόρων που στηρίζει και βοηθάει τις startups. Ποια είναι τα δυνατά της στοιχεία;

Η ομάδα των μεντόρων που έχει συσταθεί για το ARIS και η οποία εμπλουτίζεται ανάλογα με τις ομάδες που φιλοξενούνται εδώ, απαρτίζεται από άτομα από ένα ευρύ φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης.

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση; Τι είδους startups αναζητάτε; Ποιοι τομείς σας ενδιαφέρουν περισσότερο; Σας ενδιαφέρει να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία;

aris22.jpg?mtime=20180213150715#asset:77470

Ο ARIS απευθύνεται σε early-stage ή first-time entrepreneurs των οποίων οι ιδέες βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια, αλλά έχουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρίες για να την μετατρέψουν σε μια επιχείρηση με την καθοδήγηση μας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο ARIS, έχουν όλοι όσοι έχουν σκοπό και ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες βασισμένα στην τεχνολογική καινοτομία και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ιδέας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους μέσα από την ιστοσελίδα μας και οι αιτήσεις αξιολογούνται μια φορά τη μήνα.

Υπάρχουν κάποια ηλικιακά όρια συμμετοχής;

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο στο ARIS. Ψάχνουμε όμως άτομα με πάθος και όρεξη για δημιουργία.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ομάδας ή μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή μόνος του;

Μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή μόνος του, αλλά η συμβουλή μας είναι να δημιουργήσει ομάδα το συντομότερο δυνατόν. Ομάδες των οποίων τα μέλη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σίγουρα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. 

Από ποιες χώρες, εκτός της Κύπρου, μπορούν να γίνουν δεκτές οι συμμετοχές;

Το ARIS απευθύνεται τόσο σε κυπριακά startups όσο και σε ομάδες από το εξωτερικό, χωρίς κάποιο περιορισμό.

aris33.jpg?mtime=20180213150756#asset:77471

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η φυσική παρουσίαση στα προγράμματα του ARIS ή μπορεί ο συμμετέχων να τα παρακολουθήσει διαδικτυακά;

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει ως προϋπόθεση την φυσική παρουσία των ομάδων στον χώρο.

Τι συμβαίνει μετά το τέλος του προγράμματος; Υπάρχει κάποιου είδους περαιτέρω βοήθεια;

Σκοπός μας είναι κατά την διάρκεια του προγράμματος να κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε όταν οι ομάδες φτάσουν στο τέλος του προγράμματος, να έχουν την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης. Μετά το τέλος του προγράμματος συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσες startups το επιθυμούν, όπως στηρίζουμε οποιαδήποτε άλλη startup που δεν έχει περάσει από το ARIS, μέσα από υπηρεσίες της Deloitte τις οποίες συντονίζει το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr