NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τα είδη των ψηφιακών νομισμάτων και τρόποι αξιολόγησης τους

Τα είδη των ψηφιακών νομισμάτων και τρόποι αξιολόγησης τους

Ξεκινάμε το άρθρο αυτής της εβδομάδας εστιάζοντας σε μία είδηση που μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι για την πορεία της υιοθέτησης των ψηφιακών νομισμάτων από τους μεγάλους παίκτες της παραδοσιακής οικονομίας.

Η εταιρεία Circle Financials Limited με εξειδίκευση στις εφαρμογές άμεσων πληρωμών/μεταφορών χρημάτων μέσω κινητών τηλεφώνων η οποία και στηρίζεται από την παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εξαγόρασε το Poloniex το 14ο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων αυτή τη στιγμή.

Να θυμίσουμε ότι η Goldman Sachs έχει κρατήσει αρνητική στάση έναντι των ψηφιακών νομισμάτων και ειδικότερα έναντι του Bitcoin χαρακτηρίζοντας το ως φούσκα σε πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο προς τους επενδυτές της τον Ιανουάριο.

Ο σκοπός της επένδυσης αυτής διαφαίνεται να είναι η δημιουργία ενός ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων μέσω κινητής εφαρμογής μοντέλο που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το Coinbase που προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς και αποθήκευσης περιορισμένης γκάμας ψηφιακών νομισμάτων.

Η είσοδος μίας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων μας δείχνει ότι σταδιακά όλοι οι μεγάλοι παίκτες θα μπουν σε αυτή την αγορά και φυσικά πρωτού αποκτήσουν μερίδιο δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουν το πράσινο φως στους επενδυτές τους να εισέλθουν.

Στο προηγούμενο άρθρο μας εξετάσαμε τα ανταλλακτήρια και την σημασία της χρήσης των hardware wallets (συσκευών ψηφιακών πορτοφολιών). Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις κατηγορίες των ψηφιακών νομισμάτων με βάση τη λειτουργία τους αλλά και την κατηγοριοποίηση τους βάση της απόδοσης τους σαν επενδυτικά προϊόντα. Φυσικά ορισμένα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να συμπεριληφθούν σε παραπάνω από μία κατηγορίες.

Κατηγοριοποίηση με βάση την λειτουργία:

Value Coins: Τα νομίσματα αυτά χρησιμοποιούνται σαν μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς αξίας. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Bitcoin, Ripple.

Payment Coins: Τα νομίσματα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμής υπηρεσιών. Ακόμα φυσικά τα ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς ως δημοφιλής μέθοδος πληρωμών. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Monero, ZCash.

Dividend Coins: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ψηφιακά νομίσματα που ανταμείβουν τους κατόχους που αγοράζουν και κρατάνε τα νομίσματα αυτά με την διανομή νέων νομισμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος βοηθάει στο να δημιουργήσουν ένα πιστό επενδυτικό κοινό που δεν θα πουλάει με την πρώτη ευκαιρία και έτσι η τιμή σε δύσκολες περιόδους θα χτίζει επίπεδα αντίστασης. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: NEO, Waltonchain, NAV Coin, KOMODO, Kucoin.

Privacy Coins: Τα νομίσματα αυτά δίνουν προτεραιότητα στην διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των συναλλασσομένων πλευρών. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Monero, ZCash.

Fraud Coins: Τα νομίσματα αυτά χρησιμοποιούνται για την αγορά τεχνολογικών υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των συναλλαγών και την λειτουργικότητα των συστημάτων. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Quantstamp.

Platform Coins: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ψηφιακά νομίσματα που συνδέονται με την χρήση μίας πλατφόρμας που προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες/λειτουργίες. Η αγορά του νομίσματος αυτού χρησιμεύει για την πρόσβαση ή την πληρωμή προμήθειας για τη χρήση της πλατφόρμας. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Binance Coin, ETHOS, EOS, Cardano, Stellar Lumens.

Utility Coins: Τα νομίσματα αυτά συνδέονται με την αξία προϊόντων ή υπηρεσιών και συνήθως δεν συνδέονται με πληρωμές αλλά με την αξία της χρησιμότητας των λειτουργιών που εξυπηρετούν. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Ethereum, Power Ledger, Ripple.

Κατηγοριοποίηση με βάση την απόδοση σαν επενδυτικά προϊόντα:

Blue Chips: Ο δημοφιλής χαρακτηρισμός που δίνεται στις μετοχές με μικρή διακύμανση και μεγάλη κεφαλαιοποίηση (συνήθως τραπεζικές μετοχές) θα υιοθετηθεί και από εμάς για τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφιακών νομισμάτων. Τα νομίσματα αυτά έχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς, λειτουργικό προϊόν και έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ανοδική πορεία σε σχέση με την αξία τους όταν πρωτοξεκίνησαν.

Performers: Τα συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα έχουν διαγράψει ανοδική πορεία και έχουν συγκεντρώσει αξιοσέβαστα κεφάλαια παρόλο που δεν έχουν να επιδείξουν ακόμα ολοκληρωμένες τεχνολογίες.

Promising: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα ψηφιακά νομίσματα που τουλάχιστον όσο αφορά τον σχεδιασμό τους έχουν πιθανότητες επιτυχίας και ευρείας υιοθέτησης.

Risky: Τα ψηφιακά αυτά νομίσματα συνδέονται με project που είναι ακόμα στη φάση σχεδιασμού ή έχουν μόλις ολοκληρώσει την συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω ICO (Initial Coin Offering) και δεν είναι ξεκάθαρο τη πορεία θα διαγράψουν και αν θα καταφέρουν να χτίσουν μία δυνατή επενδυτική κοινότητα που θα τους στηρίξει σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου.

Ολοκληρώνοντας το σημερινό άρθρο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα άρθρα μας συγγράφονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές. Καθένας ξεχωριστά οφείλει να διεξάγει την έρευνα του πρωτού εμπλακεί με τα ψηφιακά νομίσματα.

Την επόμενη εβδομάδα θα αναλύσουμε τις μεθόδους εμπλοκής με τα ψηφιακά νομίσματα. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr