NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

«Κούρεμα» χρεών ελευθέρων επαγγελματιών για Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία

«Κούρεμα» χρεών ελευθέρων επαγγελματιών για Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία

Σε εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για ρύθμιση οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών έως 50.000 ευρώ προς Δημόσιο ή/και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Άνοιξε ο δρόμος για την πολυαναμενόμενη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών με οφειλές έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή/και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων μπορούν πλέον να προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, αγρότες κ.α.) προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και δεν εντάσσονται στο αμιγές πεδίο εφαρμογής του Νόμου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού καθώς δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, διαθέτουν πλέον τη δυνατότητα λύσεων ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ανάλογες με αυτές που προτείνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Η αίτηση μπορεί να αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο και επιπρόσθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για τις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών με μεγαλύτερο ύψος χρεών, το Υπουργείο προβλέπει ότι θα υπάρξει σχετική δυνατότητα ρύθμισης τους επόμενους μήνες.

Προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση οφειλών

Οι προϋποθέσεις ένταξης στη διαδικασία είναι:

  • Ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει θετικό αποτέλεσμα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων, έστω μία χρονιά κατά την προηγούμενη τριετία
  • Η οφειλή μετά το «κούρεμα» προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων υπερημερίας να αξιολογείται ως βιώσιμη (βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου σύγκρισης της οφειλής με την ετήσια ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και των συνοφειλετών του κατά το ποσοστό που τους αναλογεί)
  • Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνοφειλετών του, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση. 

Οφέλη από την ρύθμιση οφειλών

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς Δημόσιο ή/και Ασφαλιστικά Ταμεία που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 με τις προσαυξήσεις τους, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης από τον οφειλέτη.

Οι προτεινόμενες λύσεις ρύθμισης οφειλών κινούνται στο πλαίσιο της δυνατότητας διαγραφής βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων με την παράλληλη δυνατότητα επιμήκυνσης περιόδου αποπληρωμής έως 120 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη.

Οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλής είναι:

  • για οφειλές έως 3.000 ευρώ προσφέρονται μέχρι 36 δόσεις
  • για οφειλές 3.000,01 – 20.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις
  • για οφειλές 20.000,01 – 50.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και επιπλέον «κούρεμα» 95% προστίμων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις

Συμβουλευτική υποστήριξη για τη ρύθμιση οφειλών

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στην χρηματοοικονομική συμβουλευτική η εταιρεία HFT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων παρέχει στους πελάτες της ένα ολοκληρωμένο σύνολο συμβουλευτικών υπηρεσιών για όλα τα βήματα της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Για δωρεάν έλεγχο επιλεξιμότητας της επιχείρησής σας για υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών πατήστε εδώ.

Η συμβουλευτική υποστήριξη της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών περιλαμβάνει τα βήματα:

  • Έλεγχος προϋποθέσεων υπαγωγής επιχείρησης στον μηχανισμό (δωρεάν)
  • Τεκμηρίωση της αίτησης υπαγωγής με συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά επιχείρησης
  • Έλεγχος – τεκμηρίωση βιωσιμότητας επιχείρησης βάσει των κριτηρίων του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών
  • Σύνταξη πρότασης ρύθμισης οφειλών βάσει των όρων και προϋποθέσεων του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών
  • Υποστήριξη υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπ. Ανάπτυξης
  • Υποστήριξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης μετά την υποβολή της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη της περίπτωσής σας επικοινωνήστε με την HFT Consultants στο τηλέφωνο 210 65 65 400 ή με αποστολή του σχετικού αιτήματός σας με mail στο info@hft.gr και εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr