NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Metavallon VC: Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο υποστήριξης startup

Metavallon VC: Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο υποστήριξης startup

Η Metavallon VC είναι ένα από τα έξι επενδυτικά κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund), της επενδυτικής πλατφόρμας που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και ο Στάθης Κετιτζιάν μίλησε με τους 4 Partners, (Μυρτώ Παπαθάνου, Aλεξάνδρα Xολή, Γιώργο Μούσμουλα & Γιώργο Καραντώνη) για τις επενδύσεις που πρόκειται να κάνουν σε ελληνικές startups.

Αρχικά, πείτε μας δυο λόγια για την Metavallon VC; Ποιοι είστε, ποιος είναι ο στόχος σας, γιατί ξεκινήσατε αυτό το fund; Σε ποιους απευθύνεστε και ποιοι είναι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν;

Aλεξάνδρα Xολή: Στη Metavallon VC, στοχεύουμε στο να ανακαλύψουμε, να ξεχωρίσουμε και να επενδύσουμε σε νεοφυείς εταιρείες και ομάδες, που αποτελούνται από φιλόδοξα και ταλαντούχα άτομα τα οποία ξεκινούν επιχειρήσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Το επενδυτικό μας σχήμα αποτελείται από μια δυνατή και αξιόλογη ομάδα από 4 Partners, επομένως είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζομαι και να δημιουργώ μαζί με τη Μυρτώ Παπαθάνου, τον Γιώργο Μούσμουλα, και τον Γιώργο Καραντώνη, όλοι στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι των επενδύσεων, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της διεθνούς αγοράς. Σχετικά με την επενδυτική μας δραστηριότητα, ο πρώτος μας κύκλος αιτήσεων Pre-Seed επενδύσεων άνοιξε την 1η Μαρτίου και αφορά κυρίως Β2Β εφαρμογές και ομάδες που ασχολούνται με τις τεχνολογίες που θα μεσουρανήσουν τα επόμενα 2 με 7 χρόνια από τώρα. Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον επομένως παρακολουθούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη (Machine Learning & AI) η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς αλλά και ενσωματώνεται σε ολοένα μεγαλύτερο φάσμα εφαρμογών και λύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει φυσικά σε πολλές αλλαγές, ακόμα και ανατροπές, στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με το blockchain, το οποίο πέρα από την τρέχουσα λάμψη των συνδεδεμένων με αυτό κρυπτονομισμάτων και Initial Coin Offerings (ICOs), έχει τεράστιες δυνατότητες ως τεχνολογία και δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες σε πληθώρα νέων εφαρμογών στην αγορά. Σχετικά με τους τομείς και τις βιομηχανίες που επικεντρωνόμαστε αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική προοπτική και ότι μπορεί από την Ελλάδα να αναπτυχθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και οι μεταφορές. Βλέπουμε πολλές δυνατότητες επίσης στην μικροηλεκτρονική, στην αεροπλοΐα και την διαστημική. Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων προς επένδυση είναι να στοχεύουν στην διεθνή αγορά με επικέντρωση σε αναπτυσσόμενους τομείς και να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που να έχει ήδη αναπτυχθεί και εφαρμοστεί.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι νέες εταιρίες πρέπει να έχουν διεθνή προσέγγιση και να αναζητούν την διεθνή ανάπτυξη, από την πρώτη κιόλας μέρα! -Γιώργος Καραντώνης-

Η επενδυτική σας δραστηριότητα επικεντρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Στις επενδύσεις προ-σποράς (pre-seed investments) και στις επενδύσεις σποράς (seed investments). Πείτε μας τις διαφορές στις παροχές που θα προσφέρετε.

Μυρτώ Παπαθάνου: Η επενδυτική μας δραστηριότητα επικεντρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Στις επενδύσεις προ-σποράς (pre-seed investments) και στις επενδύσεις σποράς (seed investments). Και στις δύο περιπτώσεις παρέχουμε στους επιχειρηματίες, όχι μόνο τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ειδικούς στον χώρο τους, με μέντορες, με έμπειρους και επιτυχημένους επιχειρηματίες αλλά και επενδυτές που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της εταιρίας τους. Για να μπορούμε να κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρους και κατανοητούς τους όρους των επενδυτικών μας δραστηριοτήτων, οι όροι Pre-Seed ( επενδύσεις προ-σποράς) και Seed (επενδύσεις σποράς), αναφέρονται στα σχετικά στάδια ανάπτυξης και επένδυσης που βρίσκεται κάθε startup εταιρία. Είναι ωστόσο έννοιες σχετικές καθώς κάθε επενδυτικό fund και startup μπορεί να τις ερμηνεύσει διαφορετικά. Για την Metavallon VC, οι pre-seed επενδύσεις σχετίζονται με την επένδυση του πρώτου κεφάλαιου σε νεοφυείς εταιρίες που βρίσκονται στα πρώιμα επιχειρηματικά τους στάδια. Εμείς, για τις εταιρίες αυτές, συνδυάζουμε την επένδυση των €200Κ, με την επιπλέον καθοδήγηση μας, σε συμβουλευτικό επίπεδο καθώς και με πολυάριθμες παροχές που σχετίζονται με την αγορά, με τους επενδυτές και τις υπηρεσίες. Οι seed επενδύσεις, αφορούν και αυτές φυσικά πρωταρχικό κεφάλαιο για εταιρίες σε αρχικά στάδια ανάπτυξης αλλά με έμπειρους επιχειρηματίες και ομάδες, που έχουν ήδη αναπτύξει ή πετύχει κάποιες πωλήσεις και στόχους στην αγορά με την εφαρμογή τους και τις υπηρεσίες τους. Στη Metavallon VC υποστηρίζουμε επενδυτικά αυτές τις προχωρημένες startup, με επενδυτικό κεφάλαιο έως €400Κ και όλες τις επιπλέον παροχές, πάντα σε άμεση συσχέτιση με την αγορά, καθώς και με ένα τεράστιο δίκτυο διεθνών συνεργατών και επενδυτών.

Ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τις τεχνολογικές startup επιτυχημένες στην Ελλάδα;

Γιώργος Μούσμουλας: Πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα από ταλαντούχα άτομα, ομάδες και ικανούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι τεχνολογικά μεγαθήρια και πρωτοπόροι, όπως η Tesla και η Samsung, αναπτύσσουν τα R&D τμήματά τους στην χώρα μας. H πρόκληση είναι η καινοτομία που αναπτύσσεται κυρίως μέσω των πανεπιστημιακών κοινοτήτων και των ερευνητικών κέντρων να μετατραπεί σε εφαρμόσιμα επιχειρηματικά σχήματα που μπορούν να παράξουν προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική προστιθέμενη αξία σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και εμπορική αξία σε διεθνές επίπεδο.

Γιώργος Καραντώνης: Θα ήθελα να πω ότι προκειμένου να πετύχει αυτό, στη Metavallon VC θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν 3 βασικές συνθήκες. Αρχικά οι startups, ειδικά όσες εστιάζουν σε λύσεις προς άλλες εταιρίες (B2B), χρειάζεται να έρχονται από νωρίς σε επαφή με εταιρίες και βιομηχανίες προκειμένου να βελτιστοποιήσουν και να προσαρμόσουν το προϊόν και την υπηρεσία τους στις ανάγκες της αγοράς. Δεύτερον, οι νέες εταιρίες πρέπει να έχουν διεθνή προσέγγιση και να αναζητούν την διεθνή ανάπτυξη, από την πρώτη κιόλας μέρα! Η ελληνική αγορά είναι μικρή και διόλου αντιπροσωπευτική, οπότε έστω και ως πιλοτική αγορά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να αναδείξει την αξία και την προοπτική μίας λύσης. Τέλος, είναι η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί πρόκληση για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα όπως και οι διοικητικές ικανότητες, η δομή, η λογική και η κουλτούρα μιας μεγάλης επιχείρησης/ομίλου, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αν οι νέες επιχειρήσεις καταφέρουν να συνδυάσουν αυτές τις 3 προϋποθέσεις θα αποτελούν τους μεγάλους νικητές του αύριο και φυσικά η Metavallon VC θα είναι δίπλα τους για να τους υποστηρίξει σε αυτόν τον απαιτητικό αλλά και δημιουργικό δρόμο προς την επιτυχία.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να επενδύουμε σε τεχνολογικές εταιρίες με έντονο το καινοτομικό στοιχείο! -Μυρτώ Παπαθάνου-

Ποια κριτήρια επένδυσης ακολουθείτε;

Μυρτώ Παπαθάνου: Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να επενδύουμε σε τεχνολογικές εταιρίες με έντονο το καινοτομικό στοιχείο. Ιδανικά θέλουμε να δούμε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και επιχειρηματικά projects με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.  Οι στόχοι μας είναι εταιρίες με δυνατότητα ανάπτυξης και διεθνές mindset, από την πρώτη κιόλας μέρα. Σχετικά με τους ιδρυτές των νεοφυών εταιριών, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι στον τομέα τους, οπλισμένοι με πάθος, επιμονή και πειθαρχία και ικανότητα να επικοινωνήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες καθώς και τα προϊόντα/υπηρεσίες τους. Με το άνοιγμα του πρώτου pre-seed επενδυτικού μας κύκλου, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι στις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε ξεκινάμε μια μεγάλης διάρκειας συνεργασία, οπότε είναι λογικό να περιμένουμε και την δική τους αφοσίωση. Πάνω από όλα χρειαζόμαστε να δούμε την ικανότητα εκτέλεσης, χωρίς την οποία ακόμα και η πιο εξαιρετική ιδέα είναι αδιάφορη.

Ποια είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν, γιατί μια νέα επιχείρηση να επιλέξει την Metavallon VC για να ζητήσει επένδυση; Τι υπηρεσίες/παροχές θα προσφέρετε σε όσους επιλεγούν να συμμετέχουν στα προγράμματά σας; Και ποια είναι η διάρκεια συμμετοχής;

Aλεξάνδρα Χολή: Σε pre-seed επίπεδο και σε ότι αφορά τις επενδύσεις, η αρχική μας συμμετοχή με έως €200.000 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, καθώς είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε και σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης με επενδύσεις έως € 2.5 εκατομμυρίων. Αυτό που πραγματικά μας διαφοροποιεί βέβαια, πέραν της επενδυτικής μας δέσμευσης σε βάθος χρόνου, είναι η πλατφόρμα υποστήριξης προς τους επιχειρηματίες και τις startup τους, την οποία έχουμε αναπτύξει και εμπλουτίζουμε συστηματικά. Πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα, που συνδυάζει μεταξύ άλλων την αρχική διαδικασία επιτάχυνσης 10 εβδομάδων που συμπεριλαμβάνει την αποστολή μας στο San Fransisco και την Silicon Valley, άμεση πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο συνεργατών μας με εταιρείες ηγέτες σε τεχνολογία & επιστήμες και με επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και υποστήριξη για τη γρήγορη και αποτελεσματική στελέχωση των startup εταιρειών μας. Η ομάδα και η στρατηγική μας ξεχωρίζει όντως για τρία καίρια στοιχεία: την ουσιαστική συνεργασία μας με την αγορά, την πολύπλευρη κατανόηση των startup τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, και τη διεθνή διασύνδεση και αναγνώρισή μας. Επιπλέον στα πλαίσια της υποστήριξής μας προς τις startups & τους νέους επιχειρηματίες είναι και οι  δωρεάν υπηρεσίες αξίας τουλάχιστον €100.000 στην αρχή της σύστασης της εταιρίας από το δίκτυο των συνεργατών της Metavallon VC, μοναδικό προνόμιο για όλες τις νέες επιχειρήσεις και ομάδες.

Ποιο είναι το όραμα σας για τις τεχνολογικές νέες εταιρίες στην Ελλάδα;

Γιώργος Καραντώνης: Πιστεύουμε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές startup & νέες επιχειρήσεις να θριαμβεύσουν! Ο συνδυασμός του ταλέντου και της διάθεσης επενδυτικών κεφαλαίων, με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των νέων επιχειρηματιών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ενάρετο κύκλο που να οδηγήσει στην ανάπτυξη, ακόμα και ελαττώνοντας τη μαζική έξοδο εξειδικευμένων νέων επιχειρηματιών και επιστημόνων προς το εξωτερικό. Οραματιζόμαστε σε 5 χρόνια από τώρα, τη χώρα μας, ως ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής.

Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας για να υποβάλλει την πρότασή του; Ποια είναι η διαδικασία; Πόσες προτάσεις έχετε ήδη δεχτεί; Και τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε όσους έχουν σκοπό να στείλουν την ιδέα τους σε εσάς;

Γιώργος Μούσμουλας: Καλούμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται, όσους βρίσκονται στα αρχικά στάδια υλοποίησης την επιχειρηματικής λύσης τους προς την αγορά, να κάνουν την αίτηση τους μέσω του site μας www.metavallon.vc, καθώς εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για επενδύσεις pre-seed. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, καθώς, μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, έχουμε ήδη δεχθεί πολλές και εξαιρετικές υποβολές από πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά σχήματα. Ο κύκλος των αιτήσεων θα είναι ανοιχτός έως τις 15 Απριλίου 2018!

Kάποιες βασικές συμβουλές σε όλους όσους ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση για την χρηματοδότηση, είναι να έχουν μια απάντηση στο γιατί και πώς η ιδέα τους θα αλλάξει έστω κάτι στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουν μια μοναδική εταιρία, αλλά να μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω και να δείξουν γιατί το όραμά τους, μετράει. Να έχουν επιμονή, πείσμα και στόχο.

(Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα είναι ανοικτή έως τις 15 Απριλίου 2018 ενώ η αξιολόγηση και η επενδυτική απόφαση θα γίνει τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους μέσω της ιστοσελίδας της Metavallon VC.)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr