NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

«Special Sticks»: Τα μπαστουνάκια σφολιάτας από παιδιά με ειδικά χαρίσματα που γίνονται ανάρπαστα

«Special Sticks»: Τα μπαστουνάκια σφολιάτας από παιδιά με ειδικά χαρίσματα που γίνονται ανάρπαστα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) Νέου Ηρακλείου Αττικής - γράφουν φέτος ιστορία. Έχουν δημιουργήσει τη μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Special Sticks», παράγουν μόνα τους στο εργαστήριο, γευστικότατα μπαστουνάκια σφολιάτας, τα συσκευάζουν, τα πωλούν στην καντίνα του σχολείου και σε άλλα δύο συνεργαζόμενα σχολεία, το 6Ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και όλοι συζητούν για το «φαινόμενο Special Sticks»!

Γιατί; Γιατί τα «Special Sticks» γίνονται ανάρπαστα στις τρείς σχολικές καντίνες. Οι 3 γεύσεις τους είναι υπέροχες, το λογότυπο και οι συσκευασίες πολύ καλαίσθητες, το marketing καταπληκτικό… Τα παιδιά, αλλά και όλοι όσοι στέκονται στο πλευρό τους κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αρκεί να μπει κανείς στην ιστοσελίδα της μαθητικής επιχείρησης στο facebook για να καταλάβει πόσο άψογα λειτουργεί η επιχείρηση.

Η δράση αυτή έχει ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τα σχολεία αυτά και έχει δώσει στα παιδιά μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση. Πρωταγωνιστές σε αυτό το υπέροχο success story, είναι αρχικά οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, που αποτελεί το Ελληνικό Παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Junior Achievement Worldwide. Στάθηκαν με αφοσίωση και αυταπάρνηση δίπλα στα παιδιά και εκείνα… έκαναν το θαύμα τους!

Οι εξαιρετικοί αυτοί εκπαιδευτικοί είναι: Από το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου Αττικής ο κ. Γιώργος Ευγενειάδης, ο κ. Φώτης Καραγιάννης και η κα Αγγελική Καρατάσιου. Από το 6ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας η κα Ειρήνη Καϊμακάμη και ο κ. Ηλίας Κουρκουλάκος και από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, η κα Λίτσα Κασσοπούλου και η κα Φανή Κουρνάβου. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος είναι ο κ. Κάρολος Μαρκουϊζος, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ζωής στην MetLife. «Όταν αποφάσισα να βοηθήσω, ως εθελοντής της MetLife, στην μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, ειλικρινά δεν περίμενα ότι η εμπειρία αυτή θα ήταν τόσο ξεχωριστή και βαθιά ανθρώπινη», δήλωσε ο κ. Μαρκουϊζος και τόνισε: «Η δημιουργικότητα και μεγάλη ικανότητα του κύριου Γιώργου Ευγενειάδη, των άλλων καθηγητών και της Διεύθυνσης του σχολείου αλλά και η άψογη επικοινωνία με το ΣΕΝ/JA Greece, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες και για το δικό μου έργο. Η ζεστασιά με την οποία όλα τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει τα Special Sticks είναι μοναδική. Εύχομαι του χρόνου το πρόγραμμα της μαθητικής επιχειρηματικότητας στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο».

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΚΑΡΟΛΟΣ-ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ-SPECIAL-STICKS2.jpg?mtime=20180320181713#asset:81137:freeHeight

Τα «Special Sticks» δημιουργούνται από… Special χέρια!

Όπως εξηγεί ο κ. Ευγενειάδης, τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» αρμόζει άψογα στη λειτουργία του τμήματος μαγειρικής – αρτοζαχαροπλαστικής του σχολείου καθώς τα μαθήματα είναι καθημερινά εργαστηριακά και οι μαθητές την τελευταία σχολική χρονιά πριν την αποφοίτηση τους κάνουν πρακτική άσκηση μαθητείας υπό κανονικές συνθήκες έξω από το σχολικό τους πλαίσιο.

«Η Εικονική Επιχείρηση του ΣΕΝ/JA Greece δίνει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές μας να αναπτύξουν το πλαίσιο εργασίας τους και να αισθανθούν ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας δείχνοντας τις ικανότητες τους», τονίζει ο κ. Ευγενειάδης. Μιλά με υπερηφάνεια για το ταλέντο των μαθητών του στην επιχειρηματικότητα και περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία παραγωγής των very …«Special Sticks».

SENJA-EeekNeouHrakleiou-products.jpg?mtime=20180320181509#asset:81135:freeHeight

«Χρησιμοποιώντας ζύμη σφολιάτας που μας χορηγούν οι «Άλφα Ζύμες», μέσα από μια εύκολη και διαδραστική για τους μαθητές συνταγή, παρασκευάζονται τα μπαστουνάκια σφολιάτας «Special Sticks».  Η παραγωγή, το ψήσιμο και η συσκευασία γίνονται αποκλειστικά από την μαθητική ομάδα του τιμήματος μαγειρικής – αρτοζαχαροπλαστικής του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου υπό την επίβλεψη των αρμόδιων καθηγητών. Το προϊόν διατίθεται σε τρεις γεύσεις. Μια κλασσική αρμυρή, μια κλασσική γλυκιά και μια γεύση «έκπληξη», λέει με ενθουσιασμό ο κ. Ευγενειάδης.  «Η επιλογή των γεύσεων πραγματοποιήθηκε μέσα από επισκέψεις των μαθητών του ΕΕΕΕΚ σε διάφορα σχολεία και εργαστήρια ειδικής εκπαίδευσης, όπως το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων και το τμήμα Εστίασης του Εργαστηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης «Μαργαρίτα» όπου οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ σε συνεργασία με καταρτιζόμενους των αντίστοιχων τμημάτων ανέπτυξαν το προϊόν. Το Logo του προϊόντος προέκυψε μέσα από ζωγραφιές των μαθητών του τμήματος «Αυτόνομης Διαβίωσης» σε συνεργασία με τον καθηγητή εικαστικών του ΕΕΕΕΚ Ν Ηρακλείου, κ. Αντώνη Κανέλλο».

To λογότυπο αυτής της Special μαθητικής επιχείρησης είναι πολύ όμορφο όπως και η πρόσκληση για τη συμμετοχή της ομάδας στη μεγάλη Εμπορική Έκθεση της Αθήνας, την Τρίτη 17 Απριλίου στο The Mall Athens που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και στην οποία συμμετέχουν δεκάδες σχολεία από την Αττική αλλά και την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ-SPECIAL-STICKS.jpg?mtime=20180320181415#asset:81134:freeHeight

Πως μοίρασαν τις αρμοδιότητες της επιχείρησης τα τρία συνεργαζόμενα σχολεία; Το ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου ανέλαβε την παραγωγή των «Special Sticks»,  1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας την ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων και την ανάπτυξη της τελικής συσκευασίας του προϊόντος και το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας τον σχεδιασμό των προσκλήσεων, της αφίσας του προϊόντος και του περίπτερου στην Εμπορική Έκθεση στις 17 Απριλίου στο The  Μall Athens.

Η επιχειρηματικότητα αλλάζει τη ζωή των παιδιών

Tα οφέλη από την δημιουργία της δικής τους επιχείρησης από τα σχολικά χρόνια είναι πάρα πολλά για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, σε βαθμό που αλλάζει τη ζωή τους και τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν. Για τα παιδιά των σχολείων Ειδικής Αγωγής η αλλαγή στη ζωή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη.    

«Αυτό που παθιάζει τους μαθητές είναι το κομμάτι της δημιουργικότητας ενός δικού τους ολοκληρωμένου προϊόντος μέσα από το οποίο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους. Επίσης, νιώθουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά όταν συνεργάζονται με μαθητές τυπικής εκπαίδευσης δίνοντας τους κίνητρο να συνεχίζουν δυναμικά τη ζωή», δηλώνει ο κ. Ευγενειάδης.  «Μέσα από τη συνεργασία οι μαθητές έρχονται κοντά σε επιχειρηματικούς στόχους, γνώσεις και συνεργάζονται προς την υλοποίηση τους. Αυτοί μπορεί να είναι η εύρεση κατάλληλων προμηθευτών, η ανάπτυξη ανταγωνιστικού για την αγορά προϊόντος και η προώθηση του προϊόντος στην αγορά.  Επιπρόσθετα, υιοθετούν ευθύνες και αρμοδιότητες, εφόδια για την καθημερινή αλλά και επαγγελματική μελλοντική τους ζωή. Τα χρήματα που θα κερδίσουν οι μαθητές από τις πωλήσεις του προϊόντος θα διατεθούν προς την ενίσχυση του εξοπλισμού των εργαστηρίων Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου δημιουργώντας ένα καλύτερο και πιο επαγγελματικό περιβάλλον εκπαίδευσης στο σχολείο».

Ο κ. Ευγενειάδης δηλώνει ενθουσιασμένος από την εμπειρία της μαθητικής επιχειρηματικότητας καθώς βλέπει τους μαθητές του να «ανθίζουν» μέσα από αυτή.

«Η μαθητική επιχειρηματικότητα δείχνει μια άλλη διάσταση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και κάθε χρόνο προκύπτουν αξιόλογες και πρωτότυπες ιδέες και δράσεις. Τα οφέλη της για τους μαθητές είναι πολλαπλά και τα ανακαλύπτουμε σταδιακά βελτιώνοντας την εκπαιδευτική μας προσέγγιση προς αυτούς.   Το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» πρέπει να επεκταθεί σε όσον το δυνατό περισσότερα σχολεία! Αν έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του προγράμματος από τους μαθητές μας στο σχολειό μας σίγουρα θα συμφωνήσει προς αυτό».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr