NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Στείλε την ιδέα σου στο RG Challenge 18 και βρες επενδυτές να σε στηρίξουν [video]

Συναντήσαμε την Έφη Κυρτάτα, CEO του Reload Greece, στο Equifund event όπου μας μίλησε για το φετινό RG Challenge 18.

Πες μας λοιπόν Έφη δυο λόγια για το RG Challenge 18.

Πρόκειται για το 11ήμερο πρόγραμμα επιτάχυνσης το οποίο τρέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και στο οποίο μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής διεθνείς και ελληνικές επιχειρηματικές ομάδες οι οποίες έχουν ένα πρωτότυπο προϊόν, μια ομάδα και θέλουν να φτάσουν στο σημείο για να μπορέσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών για την πρώτη τους επένδυση ύψους £50.000 έως £250.000.

Άρα, αν υπάρχει μία ομάδα με προϊόν, ίσως ακόμη και κάποιοι πελάτες και υπάρχει θέληση να δουλέψουν για να ανέβουν ένα σκαλοπάτι χτίζοντας παράλληλα τα απαραίτητα soft skills, ηγετικές ικανότητες και την εξωστρέφεια της επιχείρησής τους, τότε το RG Challenge είναι για αυτούς.

Ποιοι τομείς σας ενδιαφέρουν περισσότερο; Υπάρχουν γεωγραφικά/ηλικιακά όρια;

Δεν υπάρχουν ούτε γεωγραφικά ούτε ηλικιακά όρια. Ο καθένας μπορεί να δηλώσει άμεσα συμμετοχή. Αυτό που ζητάμε όμως είναι να υπάρχει κάποια σύνδεση με την Ελλάδα. Δηλαδή, αν μια νέα επιχείρηση δραστηριοποιείται στην Αγγλία ή στη Γερμανία θα πρέπει να αποδείξει ότι μέσα από το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό αντίκτυπο στη χώρα μας.

Το Reload Greece ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λήψη αιτήσεων από εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και υψηλής τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας, της ναυτιλίας, του fintech, της ιατρικής και της εκπαίδευσης, ενώ στοιχεία AI (τεχνητή νοημοσύνη), Big Data ή Virtual Reality αποτελούν πλεονέκτημα.

Έχω λοιπόν μια ιδέα, σας την στέλνω και γίνομαι δεκτός. Τι θα μου παρέχει το πρόγραμμα αυτό;

Tο πρόγραμμα είναι αρκετά εντατικό οπότε πρέπει να περιμένει κανείς οτι για τις 11 αυτές ημέρες όλη η προσοχή του/ των εκπροσώπων της ομάδας θα είναι στραμμένη στο πώς μπορούν να εξελίξουν την εταιρεία τους αλλά και στο πώς οι ίδιοι μπορούν να εξελιχθούν ως οι καταλληλότεροι ηγέτες για να αναπτυχθεί η ομάδα και η στρατηγική του μοντέλου τους.

Με τη βοήθεια πάνω από 50 διεθνών μεντόρων και ομιλητών, οι ομάδες μελετούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, και έχουν την ευκαιρία να δουν πως μπορούν να ανοιχθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον υπάρχουν πολλές διαδραστικές δραστηριότητες για να φέρουμε τους επιχειρηματίες σε επαφή με το αγγλικό οικοσύστημα. Για παράδειγμα, θα επισκεφθούμε μεγάλες startups, όπως είναι η Deliveroo, μία από τις πιο πετυχημένες εταιρίες delivery φαγητού στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Αυστραλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Reload-Greece_2.jpg?mtime=20180418133942#asset:83898

Τι ομοιότητες/διαφορές βλέπεις ανάμεσα στο βρετανικό και το ελληνικό οικοσύστημα;

Το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και νέοι φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε στο επίπεδο του acceleration (επιτάχυνσης) και του incubation (εκκόλαψης) είτε διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας που προσφέρουν χρηματικά έπαθλα και άλλα βραβεία υποστήριξης.

To επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αγγλίας είναι σαφώς πιο ώριμο και το tech city στο Λονδίνο έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης νεοφυών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο. Το νομοθετικό και φορολογικό σύστημα είναι επίσης προσαρμοσμένα σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που κάνουν τη σύσταση μιας εταιρείας πιο εύκολη και γρήγορη καθώς υπάρχουν και κίνητρα επένδυσης στο πλαίσιο του EIS / SEIS από ιδιώτες επενδυτές.  Οι σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων, μεγάλων εταιρειών, επενδυτών και νεοφυών επιχειρήσεων είναι πολύ στενές και υπάρχει ένα πνέυμα συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ όλων που βοηθά την εξέλιξη του οικοσυστήματος.

Στην Ελλάδα αυτές οι σχέσεις και οι θεσμοί έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και βέβαια το μεγάλο ‘’στοίχημα’’ έρχεται τώρα με το EquiFund, όπου πάνω από 300 εκατ. Ευρώ θα διοχετευθούν στην Ελληνική αγορά για την υποστήριξη κυρίως νεοφυών επιχειρήσεων.  Ο ρόλος του Reload Greece  θα είναι σημαντικός στη γεφύρωση των δύο οικοσυστημάτων με στόχο την ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και της κινητοποίησης των Ελλήνων που ζούν στο εξωτερικό στο να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα νέα επενδυτικά σχήματα μέσω των επιχειρήσεων τους σε στόχο της ‘επανα-‘σύνδεσής τους  με την Ελλάδα.

Πες μας μερικά tips για όσους θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές.

Θα πρέπει να έχουν κάνει την έρευνά τους ώστε να γνωρίζουν όσα περισσότερα για τις προηγούμενες επενδύσεις τους, τον τομέα ενδιαφέροντός τους, τα χρήματα που δίνουν και τις διαδικασίες που εφαρμόζουν. Θα πρέπει να ξέρουν τι θέλουν και να είναι όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρο γίνεται το τι ζητούν αλλά και πώς θα αξιοποιήσουν τα χρήματα που θα τους δωθούν. Πρέπει να ξέρουν ακόμη που θέλουν να φτάσουν τους επόμενους 12 μήνες αλλά και τα επόμενα 3 χρόνια.

Πες μας δυο λόγια για το περσινό RG Challenge.

Σε αυτό, πριν απαντήσω η ίδια, καλό θα ήταν ίσως να πουν δυο λόγια οι ίδιοι που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα.

Γιώργος Καλλίγερος,  Founder - Pushme: Ήταν φοβερή εμπειρία. Παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο μας βοήθησε να κάνουμε ανακαλύψουμε το value proposition της εταιρίας μας. Είχαμε 1:1 mentorship για μία εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης. Και μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε τον βασικό σκελετό της επιχείρησης τον οποίο κάναμε pitch μπροστά σε ένα πάνελ από επενδυτές και καταλήξαμε να γνωρίσουμε 1-2 angel investors μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Βαγγέλης Ροσσέτος, CEO & Founder – Simply POS: Καταρχάς εμείς είχαμε μια μεγάλη διαφορά σχετικά με τις υπόλοιπες ομάδες. Γιατί πριν πάμε στο Reload, είχαμε ήδη ένα έτοιμο προϊόν το οποίο ήταν σε παραγωγή, βρισκόταν στις πρώτες του πωλήσεις. Άρα δεν ήμασταν τόσο σε επίπεδο ιδέας, παρόλα αυτά, το Reload υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο μας πρόσφερε ένα όραμα και μας έδειξε πως στο εξωτερικό είναι doable τα πράγματα. Και επίσης, το θέμα της επένδυσης, το οποίο ομολογουμένως δεν το είχαμε σκεφτεί (ήταν όλα οργανικά) μας έβαλε στη διαδικασία και μας έμαθε τι πρέπει να προετοιμάσουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις πόρτες των επενδυτών. Αυτό το μάθημα ήταν ανεκτίμητης αξίας, γιατί άλλαξε την νοοτροπία μας, και έτσι λοιπόν, μετά την αποφοίτηση αρχίσαμε να χτυπάμε πόρτες και είμαστε κοντά σε πολύ ωραία πράγματα που έρχονται σύντομα.

Δημήτρης Γιαννάκης, Founder – Synaphea: Εμείς ήμασταν σε ένα κομμάτι στο οποίο μπήκαμε πολύ δυναμικά γιατί είχαμε την τεχνική γνώση και την εμπειρία. Από τη μία καταλαβαίναμε τι πάμε να φτιάξουμε, από την άλλη είχαμε πολύ καλή εικόνα γιατί θα μας χρειαστεί. Αυτό που δεν είχαμε, ως Synaphea, σαν ουσιαστικά software blockchain house, και σαν πληροφορικάριοι, ήταν η εμπειρία του πως συγκροτείς κάτι από το κεφάλι σου σε επίπεδο business. Η συμμετοχή στο περσινό RG Challenge μας επέτρεψε να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να βάλουμε κάτω μερικά ρεαλιστικά πλάνα. Επομένως το συστήνω φυσικά σε οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει κάτι επιχειρηματικά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Έφη: νομίζω οτι τα σχόλια τους είναι αρκετά για να πεισθεί κανείς για την χρησιμότητα του προγράμματος.

Πες μας μερικές συμβουλές για όσους θα προχωρήσουν στις αιτήσεις τους. Τι να προσέξουν;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Να είναι συνοπτικοί και ουσιαστικοί. Να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να μην ανησυχούν για τίποτα. Η διαδικασία της αίτησης είναι παρά πολύ απλή και όσοι βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο δεν θα δυσκολευτούν και ούτε θα τους πάρει πολύ χρόνο για να την συμπληρώσουν.. Επομένως κάντε την αίτηση σας άμεσα καθώς στις 22 Απριλίου κλείνουν και τα λέμε στο RGChallenge18!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr