NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

FasterCapital, ένας virtual incubator για virtual κοινωνίες

FasterCapital, ένας virtual incubator για virtual κοινωνίες

Καθώς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης “σπάνε” συνεχώς το φράγμα της κλασσικής επικοινωνίας και συνεύρεσης των ανθρώπων, δημιουργούνται καθημερινά νέες ομάδες και γκρούπ ανθρώπων από όλο τον κόσμο που “συναντιούνται” πια μόνο διαδικτυακά. Oι καινούριες αυτές virtual κοινωνίες - που ουσιαστικά “ζούν” στο cloud - έχουν ανάγκη και από ένα virtual incubator σαν το FasterCapital που δεν περιορίζεται σε μια γεωγραφική περιοχή για την επιλογή των επιχειρηματιών, επενδυτών και μεντόρων του δικτύου του.         

To FC είναι ένας virtual incubator που ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα έχει την έδρα του στο Dubai Internet City. Προσφέρει ένα πρόγραμμα acceleration και incubation με το οποίο επενδύει μέχρι 2Μ$ σε κάθε startup. Προσφέρει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο έμπειρων μεντόρων, stealth-μεντόρων, regional partner και επενδυτών. Αλλά τα αβαντάζ του σε σχέση με τους ανταγωνιστές του (YCombinator, Turn8, Oasis500) είναι οτι 1) δέχεται και non-technical επιχειρηματίες, 2) δεν χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί για να γίνεις δεκτός όπως σε άλλους incubator και 3) η περίοδος του incubation μπορεί να παραταθεί εώς τα πέντε χρόνια με πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης. Βέβαια το FC είναι ανοιχτό και για technical επιχειρηματίες που απλά δεν έχουν τον χρόνο να επικεντρωθούν στο "software side" της startup τους. Μέχρι σήμερα το FC έχει βοηθήσει 548 επιχειρηματίες: 28 επιχειρηματίες στο incubation πρόγραμμα σε 23 startups και 520 επιχειρηματίες στο acceleration πρόγραμμα σε 228 startups.

Στο FC λοιπόν γίνονται δεκτοί επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο αρκεί να έχουν ένα κατανοητό επιχειρηματικό πλάνο, να μπορούν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε μια 10 λεπτή παρουσίαση και να έχουν μια κατανοητή στρατηγική δημιουργίας εσόδων. Οι ομάδες του FC (business, financial, technical) θα μελετήσουν την αίτηση από κάθε επιχειρηματία και αν η αίτηση γίνει δεκτή η startup γίνεται "accelerated" και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του FC, οπού και θα βοηθηθεί στην άντληση κεφαλαίου (σε μη αποκλειστική βάση). Accelerated σημαίνει οτι η startup μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παρακάτω υπηρεσίες του FC: μελέτη μάρκετινγκ και σκοπιμότητας, τεχνική διαβούλευση, mentorship, νέα κανάλια πωλήσεων και χρηματοδότησης. Επιπλέον, αν η ομάδα της startup θέλει να χρησιμοποιήσει το μοντέλο του FC για “co-funding και co-founding”, τότε η startup περνάει στο incubation πρόγραμμα. "Incubated” σημαίνει οτι startup και FC δέχονται οτι το FC θα κάνει “co-fund και co-found” της startup σχετικά με την τεχνική της ανάπτυξη (web, mobile, backend, clouding κτλ) για ίδια κεφάλαια (per equity basis). Σε αυτή την περίπτωση, το FC είναι έτοιμο να παράσχει 50% ή και περισσότερο από το “seed funding” που απαιτείται από την εταιρία για την τεχνική της ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα Acceleration προσφέρει: 

 Μελέτη μάρκετινγκ και σκοπιμότητας, τεχνική διαβούλευση, mentorship, νέα κανάλια πωλήσεων και χρηματοδότησης. Σε θέματα χρηματοδότησης το FC θα βοηθήσει την startup να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται και θα κάνει το πρώτο pitch της startup μπροστά στο δίκτυο των επενδυτών της. Αν υπάρξει ενδιαφέρον οι founders θα λάβουν ένα “direct call” από τον επενδυτή. To πρόγραμμα acceleration παρέχει μη αποκλειστική σύμβαση στην startup, δηλαδή οι επιχειρηματίες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια και από μόνοι τους.

Το FC έχει επίσης μια εσωτερική ομάδα από συμβούλους για θέματα νομικά, μάρκετινγκ και τεχνικά, που θα βοηθήσουν την startup να καλυτερεύσει την μελέτη μάρκετινγκ και σκοπιμότητας και το επιχειρηματικό της πλάνο. Επίσης το δίκτυο επενδυτών (35) και μεντόρων (181) του FC θα βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί, ενώ το δίκτυο του FC από regional partners (http://fastercapital.com/regionalpartners.html) θα βοηθήσει την startup στην πρόσβαση σε νέες αγορές, στη μελέτη σκοπιμότητας και σε θέματα “culturalization”.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα incubation προσφέρει:

1) Τα πλεονεκτήματα του Acceleration προγράμματος που αναφέρθηκαν πρίν.

2) Cofunding: FC είναι έτοιμο να συγχρηματοδοτήσει την startup και να επενδύσει έως 2M$ ανά startup.

3) Cofounding: FC θα γίνει ο technical cofounder και θα αναπτύξει το web service, website και mobile application της startup.

4) Πρόσβαση στο κεφάλαιο: Η αποδοχή από το FC σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένας επενδυτής που είναι έτοιμος.

5) Mέντορες: Κάθε stratup θα έχει ένα μέντορα και μερικούς "stealth-μέντορες" που θα διορίζονται από το FC. Οι μέντορές της FC είναι έμπειροι βετεράνοι της κάθε βιομηχανίας, και είναι μερικά από τα καλύτερα και καινοτόμα επιχειρηματικά μυαλά του κόσμου και μερικοί από αυτούς εργάζονται σε μεγάλους incubator όπως 500startups, ycombinator, TechStars κλπ. Για κάθε stratup διορίζεται ένας μέντορας και αρκετοί κρυμμένοι μυστικοί Stealth μέντορες οι οποίοι δεν είναι ορατοί από την stratup.

6) Πρόσβαση σε επιχειρησιακούς πόρους: Το FC παρέχει επίσης έμπειρους συμβούλους οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν τις ανάγκες των startup σε θέματα λογιστικής, χρηματοδότησης, μάρκετινγκ, νομικά, HR ή επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Κάθε επιχειρηματίας εάν έχει μια ιδέα, ένα επιχειρηματικό πλάνο και ένα οικονομικό μοντέλο, τότε μπορεί να επικοινωνήσει με το FC και να υποβάλει αίτηση. Οι επιχειρηματίες με ένα MVP έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί, αλλά το FC δέχεται και startup σε “idea stage”. Οι περισσότερες από τις εταιρίες που έχουν αποφοιτήσει από το FC έγιναν incubated από “idea stage”.

To FC έχει τέσσερις γύρους funding και ο δεύτερος γύρος λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα. Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τους regional partner για Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού εδώ.

Το FC διευρύνει συνεχώς το δίκτυο των μεντόρων και επενδυτών του, και δεν ανταγωνίζεται με άλλους incubator επειδή το μοντέλο του είναι διαφορετικό, θέλοντας κυρίως να προσελκύσει non-technical επιχειρηματίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr