NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Εμπόριο: Η Επιτροπή επιβάλλει προσωρινά μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα

Εμπόριο: Η Επιτροπή επιβάλλει προσωρινά μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα
20_07_2018 | 11:20 20_07_2018 | 11:26
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την επιβολή προσωρινών μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

Τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίσουν την εκτροπή του χάλυβα από άλλες χώρες στην αγορά της ΕΕ ως αποτέλεσμα των δασμών που επιβλήθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ. Τα μέτρα διασφάλισης θα τεθούν σε ισχύ στις 19 Ιουλίου. Οι παραδοσιακές εισαγωγές προϊόντων χάλυβα δεν θα επηρεαστούν.

Η επίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε τα εξής: «Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα χάλυβα προκαλεί εκτροπή του εμπορίου, γεγονός που μπορεί να πλήξει σημαντικά τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις της ΕΕ και τους εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο.Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε προσωρινά μέτρα διασφάλισης, προκειμένου να προστατεύσουμε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από μια ραγδαία αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν τον ανοικτό χαρακτήρα της ενωσιακής αγοράς και θα διατηρήσουν τις παραδοσιακές εμπορικές ροές. Είμαι πεπεισμένη ότι επιτυγχάνουν τη χρυσή τομή μεταξύ των συμφερόντων των ενωσιακών παραγωγών και των χρηστών χάλυβα, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας, οι οποίοι στηρίζονται στις εισαγωγές.Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εισαγωγές χάλυβα, ώστε να λάβουμε την τελική απόφαση το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.»

Τα προσωρινά μέτρα αφορούν 23 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα και θα λάβουν τη μορφή δασμολογικών ποσοστώσεων. Για καθεμία από τις 23 κατηγορίες, θα επιβάλλεται δασμολογική ποσόστωση 25 % μόνο όταν οι εισαγωγές υπερβαίνουν τον μέσο όρο των εισαγωγών της τελευταίας τριετίας. Η ποσόστωση κατανέμεται με βάση την αρχή της εξυπηρέτησης κατά σειρά προσέλευσης. Επομένως, στο παρόν στάδιο, δεν κατανέμεται ανά χώρα εξαγωγής. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται έναντι όλων των χωρών, με εξαίρεση ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένες εξαγωγές στην ΕΕ. Δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) —Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν—, οι χώρες αυτές έχουν επίσης εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων. Οι εξαιρέσεις είναι συμβατές τόσο με τις διμερείς όσο και με τις πολυμερείς υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τα προσωρινά μέτρα διασφάλισης μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο διάστημα 200 ημερών. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν πλέον την ευκαιρία να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις μέχρι στιγμής διαπιστώσεις της έρευνας. Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τις εν λόγω παρατηρήσεις προκειμένου να καταλήξει στο τελικό της συμπέρασμα, το αργότερο έως τις αρχές του 2019. Ως εκ τούτου, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί να επιβληθούν οριστικά μέτρα διασφάλισης.

Η Επιτροπή έλαβε εντυπωσιακή υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη λήψη αυτών των μέτρων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr