NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Ευρώπη προσφέρει ευκαιρίες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού όλο τον χρόνο

Η Ευρώπη προσφέρει ευκαιρίες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού όλο τον χρόνο
30_07_2018 | 12:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Ψάχνετε για δουλειά; Θέλετε να ταξιδέψετε και να ανακαλύψετε νέα μέρη; Τότε ο κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας μπορεί είναι η ιδανική επιλογή για εσάς! Όμως πού είναι τα καλύτερα μέρη για να εργαστεί κανείς, και υπάρχουν θέσεις εργασίας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου;

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τουρισμού σε όλη την ΕΕ, από παραθαλάσσιους και ορεινούς προορισμούς μέχρι δημοφιλείς πόλεις. Ο κλάδος στηρίζει, άμεσα και έμμεσα, 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων, μεταναστών, εργαζομένων μερικής απασχόλησης και γυναικών, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Καθώς ο τουρισμός απαιτεί διάφορα επίπεδα δεξιοτήτων, προσφέρει σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων μια ταχεία δίοδο ένταξης ή/και επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), του αρμόδιου οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση του υπεύθυνου, βιώσιμου και παγκοσμίως προσβάσιμου τουρισμού, στην Ευρώπη (στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και σε προορισμούς εκτός της ΕΕ) καταγράφηκε 8% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις τουριστών στα τέλη του Αυγούστου 2017, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την έκθεση European Union Short-Term Tourism Trends προκύπτει επίσης ότι, όσον αφορά τους τουριστικούς προορισμούς της ΕΕ, η αύξηση ήταν πιο έντονη στη Νότια Ευρώπη, όπου καταγράφηκε 12% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις τουριστών την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, καταγράφηκε διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις τουριστών (στο τέλος Αυγούστου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος). Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αυτές οι χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τον Φεβρουάριο του 2017, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκής ημερίδας για την απασχόληση. Η ημερίδα Seize the Summer with EURES 2017 (Άδραξε το καλοκαίρι με το EURES 2017) έφερε σε επαφή υποψήφιους από όλα τα κράτη μέλη και από χώρες του ΕΟΧ με εργοδότες από τη νότια Ευρώπη που αναζητούσαν ενθουσιώδες προσωπικό με ποικίλες γλωσσικές δεξιότητες και διαφορετικό υπόβαθρο. Η διαδικτυακή εκδήλωση εστίασε αποκλειστικά σε εργοδότες από τον κλάδο του τουρισμού, των ξενοδοχείων και της εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Διαβάστε το άρθρο με τίτλο Γαλλίδα ξεναγός ταξιδεύει στα νησιά της Πορτογαλίας χάρη στη συμμετοχή της σε επιγραμμική ημερίδα για την απασχόληση για να μάθετε πώς η εκδήλωση βοήθησε μια πορτογαλική τουριστική επιχείρηση, την TuriAzores, και μια Γαλλίδα που αναζητούσε εργασία, τη Laura Combrié.

Εξαιρετικές προοπτικές για θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, όλο τον χρόνο

Αρκετές χώρες στη Νότια Ευρώπη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, εστιάζουν όλο και περισσότερο σε νέους τομείς σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» σε ποικίλα προϊόντα που επικεντρώνονται γύρω από διάφορα θέματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • τουρισμός πόλεων,
  • πολιτιστικός τουρισμός
  • ιατρικός τουρισμός
  • ευεξία
  • ρομαντισμός
  • περιπετειώδης ή πολυτελής τουρισμός
  • τουρισμός συνεδρίων, διασκέψεων και εκδηλώσεων.

Χάρη σε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι επαγγελματικές προοπτικές φαίνονται εξαιρετικές για τον κλάδο του τουρισμού, ιδίως για όσους αναζητούν ευκαιρίες εργασίας όλο τον χρόνο.

Όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να βρουν ευκαιρίες τον χειμώνα σε μέρη όπως η Λαπωνία στη Φινλανδία. Η περιοχή αναδείχθηκε από το EURES στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής εκδήλωσης πρόσληψης προσωπικού τον Σεπτέμβριο του 2017. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι και η Ισλανδία, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το πρώτο οκτάμηνο του 2017 (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), σύμφωνα με έκθεση τριμήνου που συντάχθηκε για την European Travel Commission (ETC) (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού) από την Tourism Economics (εταιρεία της Oxford Economics). Σύμφωνα με την έκθεση European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017) (Ευρωπαϊκός Τουρισμός το 2017: Τάσεις και προοπτικές (γ' τρίμηνο 2017), η Ισλανδία ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, ενώ ήταν επίσης δημοφιλής και στους Ιταλούς τουρίστες.

Οι αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για Ευρωπαίους με γλωσσικές δεξιότητες

Οι γνώσεις ξένων γλωσσών –πέραν της αγγλικής– θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για την αναζήτηση εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους επισκέπτες από την Κίνα και την Ινδία. Σύμφωνα με την έκθεση της ETC, πρόσφατα καταγράφηκε ανάκαμψη και στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι, λόγω του εξερχόμενου κινεζικού τουρισμού, συνεχίζεται η αύξηση των επισκεπτών σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. «Η τουριστική ζήτηση από αυτήν την αγορά [της Κίνας] ευνοείται χάρη στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την άνευ προηγουμένου διεύρυνση της μεσαίας τάξης της», αναφέρεται στην έκθεση. Επισημαίνεται ακόμη ότι η Σερβία ήταν ο κορυφαίος αναπτυσσόμενος προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες, τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις.

Η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη από την Ινδία ήταν επίσης έντονη, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τη συγκεκριμένη χώρα ήταν 14%. Για τους Ινδούς τουρίστες, η Κροατία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός ως προς τις αφίξεις (με βάση στοιχεία έως τον Σεπτέμβριο του 2017). «Σταδιακά, η χώρα [η Ινδία] θα αποτελεί ολοένα σημαντικότερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς», τονίζεται στην έκθεση.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της Κίνας για τον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης, το 2018 η Επιτροπή θα διοργανώσει το έτος τουρισμού ΕΕ-Κίνας (ECTY), σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Κίνας (CNTY).

Για να αναζητήσετε εργασία στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το EURES για:

  • να ανακαλύψετε ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και μαθητείας,
  • να δημιουργήσετε διαβατήριο δεξιοτήτων
  • να συμμετέχετε σε εκθέσεις για την απασχόληση, είτε μέσω διαδικτύου είτε σε φυσικούς χώρους
  • να γνωρίσετε από κοντά ή να συνομιλήσετε μέσω διαδικτύου με το προσωπικό του EURES για βοήθεια σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Πηγή: eures

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr