NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΕΒΕΘ: 182 εταιρείες με εμπορική επωνυμία ή διακριτικό τίτλο με τον όρο «Μακεδονία»

ΕΒΕΘ: 182 εταιρείες με εμπορική επωνυμία ή διακριτικό τίτλο με τον όρο «Μακεδονία»

Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, κατέθεσε η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.

Στην ενημερωτική αυτή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ, συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης (υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης), Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κ. Γιάννης Μπράχος (υπουργείο Εξωτερικών), που είχε και την πρωτοβουλία σύγκλησης της σύσκεψης. Ακόμη, παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι παραγωγικών και εμπορικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με αντικείμενο τις διατάξεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την ερμηνεία τους, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, χρειάζεται οργάνωση και μεθοδικότητα, καθώς το θέμα αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις και εκ των πραγμάτων  διεξήχθη σ’ ένα πεδίο αρκετά δυσχερές.

Μόνο στα μητρώα του ΕΒΕΘ υφίστανται 182 εταιρείες με εμπορική επωνυμία ή διακριτικό τίτλο με τον όρο «Μακεδονία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βλαχογιάννης τόνισε ότι εταιρείες διατυπώνουν ανησυχίες μήπως απαιτηθεί να αλλάξουν την εμπορική επωνυμία τους (εφόσον περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία), ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή κατοχύρωση του συμφέροντος των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι το ΕΒΕΘ έγκαιρα και ξεκάθαρα τόνισε ότι στα πλαίσια των διαφόρων συστημάτων καταχώρισης σημάτων, που συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα, το εμπορικό σήμα μπορεί να καταχωρισθεί είτε ως εθνικό, με τις προϋποθέσεις του Ν. 4072/2012, είτε ως σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, είτε ως διεθνές, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που αφορά την Διεθνή καταχώριση σημάτων.

Το εθνικό σήμα παρέχει προστασία στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει προστασία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ τα Διεθνή σήματα, που προϋποθέτουν την ύπαρξη εθνικού ή ευρωπαϊκού σήματος, παρέχουν προστασία και σε άλλες χώρες, που έχουν κυρώσει διεθνείς συμβάσεις.

Έτσι, τα μέλη του ΕΒΕΘ, σταθμίζοντας τις ανάγκες τους και το χωρικό πεδίο που δραστηριοποιούνται, καλούνται να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο για αυτά σύστημα καταχώρισης σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές).

Πέραν των προαναφερόμενων, το ΕΒΕΘ έχει αναλάβει πρωτοβουλία τεκμηρίωσης των θέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, η οποία θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr