NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Συνέντευξη με τους νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018!

Συνέντευξη με τους νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018!

Το epixeiro.gr συζήτησε με τους επικεφαλής των startups που διακρίθηκαν στο φετινό MITEF Greece Startup Competition για τη σημασία της διάκρισης, την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τα μελλοντικά τους σχέδια!

Οι τρεις νικητές, για φέτος, ήταν: 1ο Βραβείο AJM Med-i-caps, 2ο Βραβείο Innate Repair, 3ο βραβείο Augmenta (πρώην Agile Agriculture Technologies). Η AJM Med-i-caps προσφέρει λύσεις σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Η Innate Repair κατέχει πατέντες σχετικές με νέες θεραπείες για τον καρκίνο, εστιάζοντας αρχικά σε επιθετικούς όγκους του εγκεφάλου. Η Augmenta (πρώην Agile) έχτισε το EyeQ, την πρώτη προσιτή τεχνητή νοημοσύνη, plug and play συσκευή για τα τρακτέρ.

Τι σημαίνει για εσάς η διάκριση στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2018 και πως θεωρείτε πως θα σας βοηθήσει;

Ιούλιος Γεωργίου [founder @ AJM Med-i-caps]: Η διάκριση στο διαγωνισμό μας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ιδέα στην οποία βασίζεται η εταιρία είναι κατάλληλη, όχι μόνο επιστημονικά αλλά και επιχειρηματικά. Η συμμετοχή μας, μέσω της εντατικής εκπαίδευσης, μας έδωσε τα κατάλληλα εφόδια για τη σωστή επιχειρηματική ανάλυση της ιδέας. Η διάκριση έχει ήδη βοηθήσει στη δικτύωση με οργανισμούς που μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση μέσω επενδύσεων, αφού τα βραβείο δίνει επιπλέον κύρος στη νεοσύστατη εταιρία μας.

mitef2018_winners_ajm.jpg?mtime=20180812135455#asset:95373

Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης [co-Founder @ Innate Repair]: Η Innate Repair αποκόμισε πάρα πολλά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με τα σεμινάρια που κάλυψαν όλες τις πτυχές μιας προσπάθειας σύστασης νεοφυούς επιχείρησης και τις συνεχείς επαφές με τρεις ιδιαίτερα καταρτισμένους μέντορες. Η διάκριση μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι μια σημαντική αναγνώριση και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επαφές με πιθανούς επενδυτές, πελάτες και συνεργάτες. Πέραν του χρηματικού επάθλου, κερδίσαμε πολλές δωρεάν νομικές, λογιστικές και άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη σύσταση της εταιρείας και στη βελτίωση του εταιρικού προφίλ.

mitef2018_winners_innate.jpg?mtime=20180812135552#asset:95374

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος [co-founder @ Augmenta]: Ο διαγωνισμός του MITEF είναι πάρα πολύ σημαντικός και αποτελεί θεσμό για την κοινότητα των startup στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντική η διάκριση, όσο σημαντική είναι και η διαδικασία από την οποία περάσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το mentoring, οι ενημερώσεις, τα σεμινάρια μας βοήθησαν να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και πλάνο. Και φυσικά, η διάκριση σηματοδοτεί την αναγνώριση των προσπαθειών μας.

mitef2018_winners_augmenta.jpg?mtime=20180812135657#asset:95375

Με ποιους τρόπους μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών;

Ι.Γ.: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημών μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας σε νεαρούς μηχανικούς και επιστήμονες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μπορούν να δώσουν το έναυσμα σε νέα παιδιά να συνεργαστούν και να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις για να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας στο οποίο βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας.

Α.Α.: Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι δυνατό. Είναι όμως πιο δύσκολο για εξειδικευμένους επιστήμονες να βρουν απασχόληση στον κλάδο εξειδίκευσής τους ή με ικανοποιητικές απολαβές, σε σχέση με το εξωτερικό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι υπάρχει μια στροφή πολλών επιστημόνων προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών. Οι επιχειρήσεις αυτές απευθύνονται σχεδόν εξ ’ορισμού στη διεθνή αγορά. Οπότε, αν ενισχυθεί το πλαίσιο και διευκολυνθεί αυτός ο επιχειρηματικός κλάδος, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρα μας. Χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα και κάθε λιθαράκι βοηθάει στο να την φτάσουμε. Η Innate Repair ακολουθεί μια στρατηγική που θα εκμεταλλευτεί το θετικό πλαίσιο της Γερμανίας και το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας.

Δ.Ε.: Η συνεισφορά των startup θεωρώ πως είναι τεράστια για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μόνο το τελευταίο δίμηνο, ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, 5 ή 6 καινούργιες επενδύσεις σε εταιρείες, μαζί με τη δική μας, που αφορούν σε κεφάλαια μέχρι και 1.000.000 ευρώ. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως σε έξι εταιρείες μπήκαν όλα αυτά τα κεφάλαια και δημιουργήθηκαν και ανάλογες θέσεις εργασίας. Οπότε, ένα σκέλος είναι οι επιπλέον θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος, το μελλοντικό, δηλαδή το να πάνε αυτές οι επιχειρήσεις πάρα πολύ καλά, να έχουν πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτεροι τζίροι, που φυσικά σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ανάλογα και η ελληνική οικονομία.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για κάποιον που έχει μια επιχειρηματική ιδέα να την προχωρήσει και να βρει τους απαραίτητους πόρους; Τι συμβουλές μπορείτε να δώσετε σε νέους επιχειρηματίες;

Ι.Γ.: Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή! Σημασία έχει να δουλέψουν συστηματικά προς τους στόχους τους, να μην δουλεύουν σε απομόνωση και να διευρύνουν το δίκτυο τους όσο περισσότερο μπορούν, για να βρίσκουν ευκαιρίες.

Α.Α.: Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσο καλή είναι η ιδέα. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή προεργασία. Είναι η ιδέα ενδιαφέρουσα για τους πιθανούς πελάτες; Είναι αρκετά καινοτόμα; Χρήζει κατοχύρωσης; Η Innate Repair αποκόμισε πάρα πολλά από τον προσδιορισμό θεμάτων που αρχικά δεν ήταν προφανή και μπήκε τάξη στην πολύπλοκη προσπάθειά μας. Επομένως, συστήνουμε στενές επαφές με έμπειρους ανθρώπους και ένα οργανωμένο πρόγραμμα που να διδάσκει τα βασικά και απαραίτητα θέματα επιχειρηματικότητας.

Δ.Ε.: Η ευκολία ή η δυσκολία είναι σχετική. Θα έλεγα πως το επιχειρείν δεν είναι για όλους. Η εμπειρία μας είναι ότι τα προγράμματα που βοηθούν τις startup να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν υπάρχουν, η γνώση υπάρχει, συνήθως είναι και δωρεάν. Απλά πρέπει κάποιος να ξεβολευτεί από τη θέση του, από την ασφάλεια του, και να κυνηγήσει το όνειρο του. Αυτό είναι για κάποιους εύκολο, για κάποιους δύσκολο. Στη δική μας περίπτωση, δεν μας φάνηκε τόσο δύσκολο, με την έννοια ότι κυνηγήσαμε όλες τις ευκαιρίες που υπήρχαν, δηλώσαμε συμμετοχή σε οτιδήποτε έβγαινε σαν πρόγραμμα ή διαγωνισμός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μας δινόταν η ευκαιρία να συζητήσουμε για την ιδέα μας με πολύ σημαντικούς ανθρώπους, κάτι που βοήθησε στο να τη μετατρέψουμε, να την αλλάξουμε και να τη βελτιώσουμε. Το site του επιχειρώ είναι μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης για τα διάφορα προγράμματα και τις δυνατότητες που προσφέρονται.

Με το επονομαζόμενο brain drain, μπορεί ένας νέος επιστήμονας να βρει διέξοδο στην επιχειρηματικότητα και να μείνει στην χώρα του;

Ι.Γ.: Όλες οι χώρες έχουν και τα υπέρ και τα κατά τους και η Ελλάδα έχει και την ομορφιά της και την καλή ποιότητα ζωής. Το brain drain είναι η τελευταία διέξοδος του άνεργου. Εάν μπορεί κάποιος να έχει ένα προϊόν που πωλείται διεθνώς και να εργάζεται στην Ελλάδα, τότε θα έχει ότι καλύτερο και ίσως αντιστραφεί το brain drain.

Α.Α.: Σίγουρα. Και η προοπτική αυτή ενισχύεται και με προσπάθειες μεταφοράς τεχνολογίας από τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Όμως, η πατρίδα μας χρειάζεται βελτίωση στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο. Η καινοτομία πρέπει να στηρίζεται από απλοποιημένους και σταθερούς κανόνες. Μπορεί, σαφώς, να πετύχει μια προσπάθεια στην Ελλάδα - υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις. Αλλά πρέπει να είναι κάποιος έτοιμος και για την άρνηση επενδυτών να στηρίξουν μια προσπάθεια που βασίζεται στην Ελλάδα.

Δ.Ε.: Φυσικά και μπορεί. Οι startup εταιρείες είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μείνει κάποιος στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι λόγοι που φεύγει κάποιος από την Ελλάδα και προσπαθεί να ψάξει την τύχη του στο εξωτερικό είναι δύο. Ο ένας είναι οι χαμηλοί μισθοί. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν βρίσκουν θέσεις με επιστημονικό ενδιαφέρον. Για κάποιον που έχει ασχοληθεί με εξεζητημένα και πολύ υψηλής τεχνολογίας αντικείμενα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες θέσεις στην Ελλάδα που θα του εξάψουν την φαντασία, θα τον ιντριγκάρουν επιστημονικά, θα τον ενεργοποιήσουν και θα του δώσουν ένα κίνητρο να δουλέψει, να βελτιωθεί και να γίνει πολύ καλός επιστήμονας και επαγγελματίας. Οι startup εταιρείες πιστεύω ότι μπορούν να καλύψουν και τα δύο αυτά προβλήματα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Ι.Γ.: Η AJM Med-i-caps ακολουθεί πιστά ένα πρόγραμμα στο οποίο πρέπει να μετατρέψει ένα ερευνητικό πρότυπο σε ένα πραγματικό προϊόν. Η επόμενη φάση χρειάζεται χρηματοδότηση και έτσι, σε αυτήν τη φάση, θα επικεντρωθούμε στο να πάρουμε τα απαραίτητα χρήματα αλλά και στο να βρούμε τα κατάλληλα άτομα για να στελεχώσουμε την εταιρία.

Α.Α.: Η Innate Repair έχει διευθετήσει τη βασική πνευματική ιδιοκτησία της και είναι στη διαδικασία σύστασης ως spinout από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία. Παράλληλα, ξεκινάμε επαφές με πιθανούς πελάτες, κυρίως μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε χρηματοδότηση για την επικύρωση συγκεκριμένων αντικαρκινικών θεραπευτικών σε προ κλινικό επίπεδο.

Δ.Ε.: Πρόσφατα, ανακοινώσαμε την επένδυση 500.000 ευρώ που είχαμε από το Marathon Venture Capital. Με αυτήν καταφέραμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, να κρατήσουμε επιστήμονες να μην φύγουν στο εξωτερικό και να στελεχώσουμε με επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, Ξεκινήσαμε και τη βελτίωση του προϊόντος μας και είμαστε σε φάση αναζήτησης για τους πρώτους πρώιμους υιοθετούντες, κάποιους πολύ μεγάλους αγρότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα είναι οι πρώτοι που θα παραλάβουν τη συσκευή σε μια πολύ προνομιακή τιμή, θα την χρησιμοποιήσουν, θα δουν τα οφέλη και θα μπορέσουν παράλληλα να μας παρέχουν το πολύτιμο feedback που χρειαζόμαστε για να δούμε τι προβλήματα συναντούν, τι δυσκολίες και πως θα μπορούσαμε να τη βελτιώσουμε περαιτέρω, ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα να είμαστε σε θέση να τη διαθέσουμε στη μαζική αγορά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr