NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές για το α' εξάμηνο του 2018

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές για το α' εξάμηνο του 2018
06_09_2018 | 14:25 06_09_2018 | 14:26
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Με διψήφια ποσοστά αύξησης έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας την αλματώδη ανάπτυξη που διαγράφουν από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος, παρότι τον Ιούνιο σημείωσε σημαντική άνοδο.

Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου γεννούν αισιοδοξία για τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών, με δεδομένες τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μετά και την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα. Επισημαίνεται η ανάγκη για παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες και ειδικότερα τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι παρά τα προβλήματα συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της χώρας και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, είναι σημαντική η άρση των αντικινήτρων που λειτουργούν σαν βαρίδια για την αύξηση των εξαγωγών και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα παρεμβάσεις χρειάζονται στο μέτωπο των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών, της υπερφορολόγησης, και της έλλειψης χρηματοδότησης. Η εξάλειψη των αντικινήτρων θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της τομέα, ενώ κομβικής σημασίας είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% και ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ από 14,0 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 10,81 δισ. ευρώ από 9,58 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 12,8%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr