NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Exisom: Τα «έξυπνα ρούχα» που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στην Ελλάδα [Συνέντευξη]

Exisom: Τα «έξυπνα ρούχα» που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στην Ελλάδα [Συνέντευξη]

Ο Ζαφείρης Καλλίδης μιλάει στο epixeiro.gr για το δικό του επιχειρηματικό βήμα, την εταιρεία ZAC.K Intelligent Apparel, και τα «έξυπνα ρούχα» που αυτή αναπτύσσει, υπό την ονομασία Exisom.

Μιλήστε μας για εσάς και για το πως προέκυψε η δημιουργία της ZAC.K Intelligent Apparel.

Ονομάζομαι Ζαφείρης Καλλίδης, είμαι 26 ετών και έχω σπουδάσει στο Brunel University του Λονδίνου αγωνιστικός μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στο UEL στις διεθνείς επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου δούλευα σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ρούχων στον κόσμο. Μετά από ένα θέμα υγείας που είχα αναγκαστικά να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, με αποτέλεσμα να μείνω άνεργος και να αναζητώ τα επόμενα βήματα μου.

Μετά την αποθεραπεία, αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Μια από τις μεγαλύτερες αγάπες μου είναι ο αθλητισμός και το γυμναστήριο. Βλέποντας λοιπόν την απήχηση που είχε τα τελευταία χρονιά ο χώρος του γυμναστηρίου αλλά και ο κλάδος των ρούχων, αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου αθλητική εταιρία ρούχων.

Καθώς έψαχνα να βρω το USP (unique selling proposition), είχα διαβάσει ένα άρθρο που αναφερόταν στο «γιατί». Γιατί, δηλαδή, κάποιος να προτιμήσει τα δικά μου ρούχα έναντι κάποιας ανταγωνίστριας εταιρίας. Κάπως έτσι αποφάσισα να κάνω τα ρούχα μου έξυπνα. Με βοήθησαν σε μεγάλο σημείο οι γνώσεις μου ως μηχανικός και με σχεδόν έξι μήνες έρευνας κατάφερα να έχω κάτι αρχικό. Σχεδόν δύο χρονιά μετά, έχουμε και το τελικό πρωτότυπο.

Από πόσα άτομα αποτελείται αυτή τη στιγμή η ομάδα σας; Κάνετε όλη την ανάπτυξη του προϊόντος, από την τεχνολογία και το ύφασμα μέχρι τις mobile εφαρμογές, ή υπάρχουν συνεργασίες;

Η ομάδα αποτελείται πλέον από αρκετά άτομα, 10 στο σύνολο. Έχουμε full stack, web and iOS developers, ηλεκτρονικούς και άτομα που ασχολούνται με το marketing. Μήνα με τον μήνα ο αριθμός μεγαλώνει, όσο ο κόσμος αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το προϊόν μας.

Ένα τέτοιο εγχείρημα είχε πάρα πολλές παραμέτρους που έπρεπε να υπολογίσουμε, οπότε οι συνεργασίες μας ήταν σχεδόν αναγκαίες. Στο κομμάτι τις τεχνολογίας, η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός όλου του hardware έγινε από εμάς, αλλά για την κατασκευή του απαιτούταν εξοπλισμός νανοτεχνολογίας, οπότε αυτή έγινε στην Κίνα από την Xiaomi.

Τα υφάσματα ήταν ένα μεγάλο challenge για εμάς, καθώς θέλαμε να βρούμε υφάσματα που να ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες των αθλητών. Συνεργαστήκαμε με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες υφασμάτων στην Ιταλία για να μας παρέχει υφάσματα με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, όπως αντιβακτηριδιακά, προστασία-UV, dry fit, muscle control και πολλά αλλά.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από εμάς καθώς έχουμε άτομα στην ομάδα που ασχολούνται καθαρά με αυτόν τον τομέα.

Μιλήστε μας για τα Exisom, τα «έξυπνα ρούχα» όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζετε. Με ποιον τρόπο λειτουργούν και τι δεδομένα καταγράφουν;

Η λέξη Exisom είναι συνδυαστική και βγαίνει από το «έξυπνο» συν «σώμα». Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα φορέσεις και να πας για την γυμναστική σου. Από εκεί και πέρα, καταγράφουν αναπνοές, χτύπους καρδίας, δυνάμεις G, κύκλους ποδηλάτου, ένταση, σκαλιά, βήματα και άλλα πολλά.

exisom1.jpg?mtime=20180909132913#asset:97629

Γιατί κάποιος να προτιμήσει ένα «έξυπνο» ρούχο για την καταγραφή βιομετρικών δεδομένων και όχι, για παράδειγμα, ένα smartband; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξει στην χρήση των Exisom;

Το μυστικό βρίσκεται σε δύο τομείς. Πρώτον, παίρνουμε πληροφορίες από το σώμα του αθλητή και όχι από τον καρπό, για απολυτή ακρίβεια. Για παράδειγμα, τα δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με το κάτω μέρος του σώματος συλλέγονται μόνο από τα πόδια (με αισθητήρες στο αθλητικό κολάν), ενώ παράλληλα προσφέρεται μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις των καρδιακών παλμών και των αναπνοών, με ιατρικούς αισθητήρες τοποθετημένους στο μπλουζάκι, στο ύψος τις καρδίας.

Δεύτερον, με την χρήση AI αλγορίθμων επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα με σκοπό να δώσουμε σωστή καθοδήγηση για το πως μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του ο χρήστης την επόμενη φορά που θα προπονηθεί, κάτι που κανένα ρολόι δεν μπορεί να παρέχει. Τα ρούχα πλένονται κανονικά στο πλυντήριο και δεν χρειάζονται καμία ιδιαίτερη μεταχείριση.

Τέλος, δεν φοράνε όλοι ρολόι αλλά όλοι φοράνε ρούχα.

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. 

Στις 24 Ιουλίου κληθήκαμε από το ΕΙΤ να διαγωνιστούμε στην Πορτογαλία. Εκεί, βρεθήκαμε ανάμεσα στις 25 καλύτερες εταιρίες στην Ευρώπη στον τομέα του e-health, όσον αφορά στην καινοτομία μας.  Είναι μια πολύ μεγάλη διάκριση για εμάς, καθώς βρεθήκαμε ανάμεσα σε εταιρίες που είχαν χρονιά παρουσίας στον ιατρικό κλάδο και με τεράστιους τζίρους. Στις 13 Σεπτεμβρίου θα πάμε ξανά στην Πορτογαλία, αυτήν την φορά για τα ημιτελικά, και ευελπιστούμε να βρεθούμε στους top 6 φιναλίστ που θα διεκδικήσουν την πρωτιά το Νοέμβριο στη Βουδαπέστη.

Είναι εύκολο να αναπτυχθεί ένα τέτοιο προϊόν στην Ελλάδα, όσον αφορά και στην χρηματοδότηση; Υπήρξαν δυσκολίες και, αν ναι, πως τις αντιμετωπίσατε;

Σίγουρα ένα τέτοιο έργο, με τόσες παραμέτρους (υφάσματα, ραφές, hardware, software), είναι αρκετά δύσκολο να αναπτυχθεί γενικά, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου υστερούμε σε εγκαταστάσεις και τεχνολογικές μονάδες. Τις δυσκολίες τις αντιμετωπίσαμε όπως όλοι οι άνθρωποι, με σκληρή δουλειά με όλη την ομάδα, πάντα με χαμόγελο και αισιοδοξία. Η χρηματοδότηση στην αρχή ήταν τρομερά δύσκολη, καθώς πολλά πράγματα γίνονταν με ιδία κεφάλαια και με αργούς ρυθμούς. Ευτυχώς όμως, με την επιτυχία μας στον διαγωνισμό του EIT, καταφέραμε να πάρουμε ένα μικρό fund για να μας δώσει την οικονομική δύναμη να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

exisom2.jpg?mtime=20180909133022#asset:97630

Η αγορά του smart clothing παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πως βλέπετε τον ανταγωνισμό και που υπερτερείτε σε σύγκριση με αυτόν;

Πράγματι, είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά που θα κορυφωθεί σύμφωνα με αναλυτές το 2025, οπού σχεδόν όλες οι εταιρείες θα παρέχουν αντίστοιχες τεχνολογίες. Ο ανταγωνισμός προς το παρόν είναι πολύ μικρός, υπάρχουν εταιρείες με έξυπνα μπλουζάκια τα οποία δεν προσφέρουν τις δυνατότητες που δίνουμε εμείς, τόσο στον τομέα του hardware όσο και στο software. Επίσης, είμαστε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που κατάφερε να φτιάξει ολοκληρωμένο σετ έξυπνων ρούχων καθώς και το πρώτο έξυπνο κολάν. 

Πότε και με ποιον τρόπο θα είναι διαθέσιμα τα ρούχα της εταιρείας σας; Σε ποιους τομείς αφορά η συνεργασία με το Indiegogo;

Τα ρούχα θα είναι διαθέσιμα από αρχές Οκτωβρίου στην πλατφόρμα του Indiegogo, όπου καταφέραμε να πάρουμε την πιστοποίηση από την Arrow Electronics για την εγγύτητά του προϊόντος μας καθώς και να συνεργαστούμε για την υλοποίηση του πρωτότυπου, μια συνεργασία πολύ κομβική για εμάς. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με την ιδία την Indiegogo για την καμπανιά μας, ώστε να πετύχουμε τον στόχο των 40.000 δολαρίων και να καταφέρουμε να βγάλουμε στην παραγωγή το προϊόν μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr