Safe Bulkers: Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 12 εκατ. νέων μετοχών στην Αθήνα
Η εταιρεία έχει ήδη αντλήσει 80,4 εκατ. ευρώ από το placement, ενώ η παράλληλη κίνηση της Star Bulk ενισχύει ξανά τη σύνδεση ναυτιλίας και ελληνικής κεφαλαιαγοράς
14/09/2026 | 12:05
14/09/2026 | 14:20
Νέο κεφάλαιο στην παρουσία της Safe Bulkers στην ελληνική αγορά ανοίγει σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση. Τρεις μήνες μετά την παράλληλη εισαγωγή της εταιρείας στην Αθήνα, η Euronext Athens χρησιμοποιείται πλέον και ως κανάλι άντλησης νέου κεφαλαίου.
Στη διαπραγμάτευση της Euronext Athens εισέρχονται από σήμερα 12 εκατ. νέες κοινές μετοχές της Safe Bulkers, ολοκληρώνοντας το επόμενο στάδιο μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν η ναυτιλιακή έγινε η πρώτη του κλάδου που εισήχθη στη νέα αγορά της Αθήνας διατηρώντας παράλληλα την κύρια παρουσία της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Οι νέες μετοχές εκδόθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με accelerated bookbuilding στην τιμή των 6,70 ευρώ ανά μετοχή. Τα μικτά έσοδα της συναλλαγής ανήλθαν σε 80,4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 113.833.473 κοινές μετοχές.
Η σημερινή εξέλιξη έχει μεγαλύτερη σημασία από μια τυπική εισαγωγή νέων τίτλων. Δείχνει ότι, λίγους μόλις μήνες μετά το dual listing, η ελληνική αγορά χρησιμοποιείται ήδη από τη Safe Bulkers όχι μόνο ως δεύτερος τόπος διαπραγμάτευσης, αλλά και ως πραγματικό κανάλι πρόσβασης σε νέο μετοχικό κεφάλαιο.
Από την πρώτη ναυτιλιακή στην Euronext Athens στο placement
Η Safe Bulkers εισήχθη στην Euronext Athens στις 2 Ιουνίου 2026, με παράλληλη διαπραγμάτευση του συνόλου των 101.826.580 κοινών μετοχών της. Η κύρια διαπραγμάτευσή της παρέμεινε στο NYSE.
Κατά την πρώτη ημέρα στην Αθήνα, η τιμή αναφοράς είχε οριστεί στα 5,70 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανερχόταν περίπου στα 580,4 εκατ. ευρώ.
Η ίδια η Safe Bulkers είχε συνδέσει την επιλογή της Αθήνας με την επιδίωξη να διευρύνει και να διαφοροποιήσει τη μετοχική της βάση, αποκτώντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η απόφαση είχε επίσης έναν ευρύτερο συμβολισμό: ένας κλάδος με ισχυρή ελληνική επιχειρηματική ταυτότητα αλλά περιορισμένη παρουσία στο εγχώριο χρηματιστήριο αποκτούσε ξανά άμεση σύνδεση με την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Τρεις μήνες αργότερα, η σχέση αυτή περνά από το listing στη χρηματοδότηση. Το placement των 12 εκατ. μετοχών είναι το πρώτο ουσιαστικό τεστ της δυνατότητας της νέας παρουσίας στην Αθήνα να λειτουργήσει και ως πηγή κεφαλαίων.
Η Star Bulk ακολουθεί με διαφορετικό μοντέλο
Η Safe Bulkers δεν είναι πλέον η μόνη περίπτωση.
Η Star Bulk προχωρά επίσης σε παράλληλη εισαγωγή στην Euronext Athens, σε συνδυασμό όμως με δημόσια προσφορά νέων μετοχών στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία διέθεσε 4,4 εκατ. νέες μετοχές με τιμή 24,50 ευρώ, αντλώντας 107,8 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ζήτηση που καταγράφηκε. Οι έγκυρες προσφορές αντιστοιχούσαν σε 26.788.512 μετοχές, συνολικής αξίας περίπου 656,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε υπερκάλυψη της προσφοράς περισσότερο από έξι φορές.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Star Bulk στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Η Safe Bulkers είχε ήδη ολοκληρώσει το dual listing της και άντλησε κεφάλαια αργότερα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η Star Bulk συνδυάζει την παράλληλη εισαγωγή της με δημόσια προσφορά προς την ελληνική επενδυτική αγορά.
Το κοινό στοιχείο είναι διαφορετικό: δύο μεγάλες ελληνόκτητες ναυτιλιακές επιλέγουν μέσα σε λίγους μήνες την Euronext Athens ως πρόσθετο δίαυλο προς επενδυτές και κεφάλαια, χωρίς να εγκαταλείπουν τις αμερικανικές αγορές όπου παραμένουν οι κύριες εισαγωγές τους.
188,2 εκατ. ευρώ νέου κεφαλαίου από δύο διαφορετικές συναλλαγές
Αθροιστικά, Safe Bulkers και Star Bulk έχουν αντλήσει 188,2 εκατ. ευρώ μέσω των δύο συναλλαγών που συνδέονται με την παρουσία τους στην Αθήνα.
Το ποσό δεν αποτελεί ενιαία συναλλαγή ούτε επίσημο μέγεθος της αγοράς: προκύπτει από τα 80,4 εκατ. ευρώ του placement της Safe Bulkers και τα 107,8 εκατ. ευρώ της δημόσιας προσφοράς της Star Bulk.
Έχει όμως αξία ως ένδειξη ότι η σύνδεση της ναυτιλίας με την Euronext Athens αρχίζει να αποκτά χρηματοδοτικό περιεχόμενο.
Μέχρι τώρα, η συζήτηση γύρω από την επιστροφή ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα μπορούσε εύκολα να περιοριστεί στον συμβολισμό ή στην αύξηση της προβολής της ελληνικής αγοράς. Η άντληση κεφαλαίων από δύο διαφορετικές εταιρείες προσθέτει μια πιο συγκεκριμένη διάσταση.
Γιατί η Euronext αλλάζει την εξίσωση
Κατά την εισαγωγή της Safe Bulkers τον Ιούνιο, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Πόλυς Χατζηιωάννου, είχε συνδέσει την απόφαση και με την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ευρύτερο περιβάλλον της Euronext.
Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη σημερινή συγκυρία από προηγούμενες προσπάθειες προσέλκυσης ναυτιλιακών εταιρειών στην εγχώρια αγορά.
Για μια εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα, η Αθήνα δεν παρουσιάζεται πλέον μόνο ως μια μικρή εθνική αγορά, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δικτύου. Από την πλευρά της Euronext, η προσέλκυση ναυτιλιακών μπορεί να διευρύνει τη σύνθεση της ελληνικής αγοράς και να ενισχύσει τη σύνδεσή της με έναν κλάδο στον οποίο η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είναι διεθνώς ισχυρή.
Το κατά πόσο αυτή η προοπτική θα μετατραπεί σε σταθερό πλεονέκτημα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Είναι η αρχή μιας επιστροφής της ναυτιλίας;
Οι δύο περιπτώσεις είναι αρκετές για να ανοίξουν τη συζήτηση, όχι όμως για να τεκμηριώσουν μαζική επιστροφή των ναυτιλιακών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Safe Bulkers και Star Bulk εξακολουθούν να έχουν την κύρια χρηματιστηριακή τους παρουσία στις ΗΠΑ. Το μοντέλο που διαμορφώνεται σήμερα είναι εκείνο της παράλληλης πρόσβασης στην Αθήνα, όχι της μετακίνησης από τις αμερικανικές αγορές.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν πρόκειται για δύο μεμονωμένες κινήσεις ή για την αρχή ευρύτερου ρεύματος. Κρίσιμα στοιχεία θα είναι αν ακολουθήσουν άλλες ναυτιλιακές, ποιοι όγκοι συναλλαγών θα αναπτυχθούν στις μετοχές αυτές στην Αθήνα, πόσο ισχυρή θα παραμείνει η συμμετοχή εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών και αν οι νέες εισαγωγές θα συνοδευτούν από πρόσθετες αντλήσεις κεφαλαίου.
Η σημερινή διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Safe Bulkers προσθέτει πάντως ένα πρώτο απτό δεδομένο: η παρουσία μιας διεθνώς εισηγμένης ναυτιλιακής στην Αθήνα πέρασε μέσα σε τρεις μήνες από το dual listing στην πραγματική άντληση νέου κεφαλαίου.
Σχολιάστε