NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Πάνος Ισμαήλος: Σκοπός μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για κάθε τελειόφοιτο των Δικαίων Έβρου

Πάνος Ισμαήλος: Σκοπός μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για κάθε τελειόφοιτο των Δικαίων Έβρου

Ο Πάνος Ισμαήλος, Dealer της Mercedes-Benz Ελλάς, μίλησε στο epixeiro.gr για την εταιρική υπευθυνότητα της Α. Ισμαήλος Α.Ε, τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την υιοθεσία του βορειότερου σχολείου της Ελλάδας και την κουλτούρα της εταιρείας.  

Τι σημαίνει για εσάς Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ποια είναι η στρατηγική σας;

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μία έννοια που αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σαν έννοια εμπεριέχει στοιχεία υπευθυνότητας και πιο συγκεκριμένα κοινωνικής ευσυνειδησίας. Για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει και διαχωρισμός εσωτερικής και εξωτερικής κοινωνικής ευθύνης. Η μεν πρώτη αφορά κυρίως τους υπαλλήλους και θέματα που συνδέονται με το ανθρώπινο δυναμικό, η δε δεύτερη αφορά την επέκταση της ευθύνης της εταιρείας στην τοπική κοινότητα και περιλαμβάνει τους προμηθευτές, τους πελάτες και πολλούς άλλους φορείς και ομάδες ατόμων. Για εμάς η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εκφράζεται με την αυθόρμητη αντίδραση της συνείδησής μας. Θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση να βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτό είναι μία αρχή που μας έχει μεταδώσει ο πατέρας μου, ανεξάρτητα από τις εμπορικές μας δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι πρακτικές υπευθυνότητας που εφαρμόζετε και πού αποσκοπείτε;

Οι πρακτικές υπευθυνότητας είναι δομημένες σε τέσσερις πυλώνες. Αυτοί είναι : το ανθρώπινο δυναμικό, η αγορά, το περιβάλλον και η κοινωνία. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα, υπάρχει και ο διαχωρισμός εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό που εμπίπτει στο εσωτερικό μας περιβάλλον κάνουμε ό,τι απαιτείται για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία μας. Σχετικά με την αγορά και το περιβάλλον συνεργαζόμαστε με την μητρική μας και κατ’ επέκταση και το εργοστάσιο, για τα θέματα αυτά. Σχετικά με την κοινωνία που εμπίπτει στο εξωτερικό περιβάλλον κάνουμε focus, βασιζόμενοι στην εταιρική μας φιλοσοφία αλλά και στην προσωπική μας αντίληψη. Πολλές ενέργειες που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην συνολική βοήθεια των εταιριών προς την κοινωνία εκφράζονται με εθελοντισμό, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φιλανθρωπικές δράσεις κ.α. Εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τα μέγιστα έχοντας τον πλήρη έλεγχο της ενέργειας και γνωρίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά της θα είναι μεγάλη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιθυμούμε να βοηθάμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πάνος Ισμαήλος: Σκοπός μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για κάθε τελειόφοιτο των Δικαίων Έβρου

Πιστεύετε ότι οι δράσεις ΕΚΕ μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την κοινωνία;     

Σίγουρα οι δράσεις Ε.Κ.Ε. μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και για να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό το περιβάλλον είναι αυτό που ορίζει η κοινωνία. Την αγορά διαμορφώνουν οι τάσεις και οι καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες. Άρα οι επιχειρήσεις με την κοινωνία κινούνται παράλληλα και η αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους πρέπει να οδηγεί σε υγιή αποτελέσματα.

Πρόσφατα «υιοθετήσατε» το βορειότερο σχολείο της Ελλάδος. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δράση, για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο σχολείο;

Η “υιοθεσία” του βορειότερου σχολείου της Ελλάδος ήταν μία εντελώς αυθόρμητη κίνηση. Επειδή έχω γνωρίσει και αγαπήσει το νομό Έβρου, τον επισκέπτομαι 2-3 φορές τον χρόνο. Θα μπορούσα να πω πως έχω γυρίσει όλα τα χωριά του νομού και έχω διαμορφώσει μία εικόνα για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Έχοντας αυτό στη μνήμη μου και με πολλές εικόνες να το συνοδεύουν, έψαξα να σκεφτώ έναν τρόπο, όπου με όσες δυνάμεις έχω να βοηθήσω την περιοχή. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να “υιοθετήσω” το βορειότερο σχολείο και αυτούσιο έγινε πράξη. Το συναίσθημα οδήγησε τις εξελίξεις και όχι η λογική. Τα 124 παιδιά όλων των βαθμίδων των σχολείων στα Δίκαια Έβρου μπορούν να έχουν μία βελτιωμένη σχολική εμπειρία από την τρέχουσα χρονιά. Είναι όλοι τους μέλη της οικογένειάς μας και έχοντας στο γραφείο μου τις φωτογραφίες τους βρίσκω κάθε μέρα έναν λόγο, ίσως τον σημαντικότερο, να παραμένω προσηλωμένος στους στόχους μου και να μπορώ να βοηθήσω ξανά.

Πάνος Ισμαήλος: Σκοπός μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για κάθε τελειόφοιτο των Δικαίων Έβρου

Τα παιδιά σίγουρα είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Σχεδιάζετε να υλοποιήσετε και άλλες τέτοιες δράσεις;

Σίγουρα τα παιδιά είναι το μέλλον και είναι πολύ σημαντικό να μην συνεχίσει να αυξάνεται το brain drain. Χρειαζόμαστε συσπείρωση και κοινό προσανατολισμό για να πατήσουμε γκάζι. Σχετικά με τους μαθητές των Δικαίων φέτος θα είμαστε με συγκεκριμένο πρόγραμμα δίπλα τους, ενώ το πιο σημαντικό είναι να τους βοηθήσουμε μέσω των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής να γίνουν παραγωγικοί παραμένοντας στον τόπο τους. Από του χρόνου επεξεργαζόμαστε τρόπους για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας από απόσταση για κάθε τελειόφοιτο των σχολείων εκεί.

Πείτε μας τρεις λέξεις που περιγράφουν την κουλτούρα της εταιρείας σας. Ποιο είναι το μότο σας;

Από το σχολείο, θυμάμαι από το μάθημα ΑΟΔΕ/ Αρχές Οργάνωσης Διοίκηση Επιχειρήσεων έναν ορισμό της κουλτούρας που τον είχα μάθει παπαγαλία. “Με τον όρο κουλτούρα νοείται ένα σύστημα κοινών εννοιών, προτύπων, παραδοχών, εθίμων, κανόνων, συμβόλων, που ισχύουν σε μία ομάδα ατόμων ή μία οργάνωση” . Στη δική μας εταιρεία θεωρώ πως είναι σαφείς οι αξίες που πρεσβεύουμε όπως και οι κανόνες που ορίζουν την καθημερινή μας λειτουργία. Επιπλέον ως πρότυπο όλη η διοικητική ομάδα έχει τον πατέρα μου για αυτό και όλες οι ενέργειές μας έχουν το αποτύπωμά του. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω κάποιο μότο, αυτό που συνηθίζω να λέω είναι πως  “μου αρέσει να βαραίνω την φανέλα μου δημιουργώντας προσδοκίες, επειδή αυτό μου δίνει έξτρα κίνητρα”. Τελικό στόχο σε ό,τι κάνω έχω, εκτός από το οικονομικό αποτέλεσμα, το να κάνω περήφανους όσους στέκονται δίπλα μου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr