NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Κώστας Γιαννόπουλος: Το Χαμόγελο του Παιδιού ανήκει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία

Κώστας Γιαννόπουλος: Το Χαμόγελο του Παιδιού ανήκει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που επιτελεί αδιαμφισβήτητα σπουδαίο έργο στην Ελλάδα, βοηθώντας ουσιαστικά τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη με ποικίλους τρόπους. Γι' αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο, ώστε να μας μεταφέρει στον «κόσμο» του Οργανισμού και στην πολύχρονη προσπάθεια να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φέρνει πραγματικά χαμόγελο στα παιδιά! Πείτε μας δυο λόγια για τον οργανισμό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε από τον γιο μου τον Ανδρέα ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το όνειρο του 10χρονου Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς, με όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού, υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά. Εδώ και 23 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προσφέρει πραγματικά και αληθινά χαμόγελα σε 1.480.003 παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντας εξατομικευμένα την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Το «Χαμόγελο» είναι το αποτέλεσμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας και συμβολής πολλών διαφορετικών ανθρώπων και φορέων. Δεν ανήκει σε λίγους αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 481 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και 2.869 εθελοντές, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 61.700 παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.

Κάνετε πολλές και αξιοθαύμαστες δράσεις. Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες από αυτές; Ποιες βλέπετε ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές;

Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο ή χρειάζεται βοήθεια πρέπει, ως κοινωνία, να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί. Στο «Χαμόγελο» παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, παιδιά θύματα Εξαφάνισης, παιδιά με προβλήματα Υγείας, παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση. Όλες μας οι δράσεις αφορούν παιδιά που έχουν ανάγκη και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού βρίσκεται δίπλα τους καθημερινά και πανελλαδικά, 24 ώρες τη μέρα, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας εντελώς δωρεάν.

Ο οργανισμός σας βασίζεται πολύ στη συνεισφορά των εθελοντών. Μιλήστε μας για το έργο τους. Πιστεύετε ότι η νοοτροπία στην Ελλάδα, όσον αφορά την ανιδιοτελή προσφορά, έχει αρχίσει να αλλάζει;

Θεμέλιος λίθος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι εθελοντές, που με τη δική τους πολύτιμη προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου μας. Οι εθελοντές μας απασχολούνται σε όλες μας τις δράσεις πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους στις προκαθορισμένες δράσεις του Οργανισμού. Οι εθελοντές μας είναι συνειδητοποιημένοι κι όχι απλά ευαισθητοποιημένοι. Εδώ και 23 χρόνια περισσότεροι από 9.500 εθελοντές έχουν προσφέρει τον χρόνο τους, τις υπηρεσίες τους και το χαμόγελό τους στο έργο μας. Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε οικογένειες με τα παιδιά τους (οικογενειακός εθελοντισμός) καθώς και εργαζομένους από εταιρίες (εταιρικός εθελοντισμός) σε δράσεις που πραγματοποιούμε πανελλαδικά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο εθελοντισμός αρχίζει να γίνεται στάση ζωής και στην Ελλάδα.

Συνεργάζεστε με πάρα πολλές επιχειρήσεις, είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας; Πιστεύετε ότι υπάρχουν σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει βελτίωση; Ποια είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης για όλες αυτές τις δράσεις που κάνετε;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων, είτε με χρηματικές δωρεές είτε με είδη. Η κάθε οικονομική προσφορά αξιοποιείται με απόλυτη υπευθυνότητα και σεβασμό, γεγονός που επικυρώνεται ετήσια από το σώμα ορκωτών ελεγκτών της Ernst & Young. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με άμεσες συνέπειες και για τον οργανισμό μας. Η διάθεση στήριξης του κόσμου και των εταιριών δεν έχει αλλάξει! Αυτό που έχει αλλάξει είναι η δυνατότητα ανταπόκρισης των εταιριών στο σύνολο των αναγκών μας. Αυτό για εμάς σημαίνει συνεχής αναζήτηση καινούριων επαφών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που διαχειριζόμαστε. Αντίστοιχα, προσπαθούμε συνεχώς να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο για τη δράση μας ώστε να συνεχίσουν να μας στηρίζουν, ο καθένας όπως μπορεί! Έχουμε σταθερούς υποστηρικτές αλλά όσο μεγαλώνει το πεδίο των δράσεών μας, μεγαλώνουν και οι ανάγκες μας. Ο αγώνας για την επιβίωσή μας και για τη συνέχιση του έργου μας είναι καθημερινός.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως ένας εξωστρεφής οργανισμός που διαπνέεται από το πνεύμα λογοδοσίας και διαφάνειας και με αφορμή τη συμπλήρωση των 23 ετών δράσης του συνέταξε, με την καθοριστική υποστήριξη της ΕΥ Ελλάδος, Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2017, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Είναι από τις πρώτες εκθέσεις που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα σύνταξης απολογισμών στην Ελλάδα για Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, για ελάχιστους ανάλογους φορείς έχουν υλοποιηθεί παρόμοιες Εκθέσεις.

Πώς βλέπετε την πορεία του οργανισμού σας μέσα στα χρόνια; Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος και πού βρίσκεστε τώρα;

Ο στόχος μας είναι το Χαμόγελο κάθε παιδιού! Καθημερινά, υπάρχουν καινούριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και καινούριες ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε. Αυτό που συνειδητοποιώ με το πέρασμα του χρόνου είναι το πόσο εύκολο είναι να «συνηθίζουμε» τις φρικτές σκηνές που βλέπουμε καθημερινά και αφορούν σε παιδιά. Με φοβίζει αυτή η «συνήθεια» γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος δεν αντιδρά σε κάτι που έχει συνηθίσει. Για να σώσουμε όμως τα παιδιά που κινδυνεύουν πρέπει να αντιδρούμε και να κινητοποιούμαστε. Ο στόχος μας λοιπόν, δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως φτώχεια, υποσιτισμό, ουδεμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και άλλα πολλά.

Πείτε μας τρεις λέξεις οι οποίες αντανακλούν το όραμά σας.

Φροντίδα, Ισότητα, Αξιοπρέπεια. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr