NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κρυπτονομίσματα: Ταξίδι στο μέλλον

Κρυπτονομίσματα: Ταξίδι στο μέλλον

Πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων και, με αφορμή ότι ο ύπνος δεν έρχεται, βρίσκω την καλύτερη ευκαιρία για να επιστρέψω κοντά σας με μία ακόμα αρθρογραφία. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και μετά οτιδήποτε άλλο. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα μία ιδιαίτερη περίοδος για μένα. Θες το ότι κλείνουν 10 χρόνια από το ταξίδι του πιο αγαπημένου μου προσώπου, οι αναμνήσεις ενός μέρους όπου μόλις πριν ένα χρόνο έγραψα το πρώτο μου άρθρο και δεν θα ξαναβρεθώ εκεί, όλα παίζουν το ρόλο τους. 

Οι τελευταίοι δύο μήνες υπήρξαν γεμάτοι δουλειά και πολύ συγκίνηση. Με την ομάδα της 2S Pro Group λανσάραμε τα Crypto Basics και μέσα σε τρεις εβδομάδες ακολούθησαν τέσσερις εκδηλώσεις σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με πάνω από 400 άτομα. Ο σκοπός ήταν να μπορέσουμε να μάθουμε σε όλους όσους δεν γνωρίζουν τα βασικά της τεχνολογίας του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων. Κάθε εβδομάδα, τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί αναγνώστες βρήκαν την ευκαιρία μέσα από το 3ωρο workshop μας να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να ξεκινήσουν την πορεία τους. Ήρωες της καθημερινότητας, νέα παιδιά με ανήσυχο πνεύμα, μου χάρισαν πανέμορφες στιγμές και κέρδισαν τον σεβασμό μου.

cryptobasics_event.jpg?mtime=20181225144257#asset:108086

Πολλοί μου γράφουν και με ρωτούν τι θα γίνει με αυτήν την αγορά και αν τα κρυπτονομίσματα έχουν αξία. Το blockchain είναι τεχνολογία αιχμής και, όπως όλες οι τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς.

Ο Aasir είναι ένα μικρό αγοράκι στην Κένυα. Η οικογένεια του δεν μπορεί να του εξασφαλίσει τα προς το ζην και έτσι οι ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να βοηθήσουν ζητώντας από τις κοινωνίες της Δύσης βοήθεια. Προσπαθούν μέσα από κρατικές ή ιδιωτικές χορηγίες να λάβουν πόρους για να βοηθήσουν. Πως θα σας φαινόταν αν μέσω της αγοράς ενός κρυπτονομίσματος θα μπορούσατε, όχι μόνο να διαθέσετε απευθείας στους ανθρώπους αυτούς τους πόρους που χρειάζονται, αλλά μέσω του blockchain και των smart contracts (έξυπνων συμβολαίων) και τη βοήθεια εκλεγμένων από την εκεί τοπική κοινωνία τοποτηρητών να βεβαιωθείτε για το που πήγαν και πως αξιοποιήθηκαν τα χρήματα σας, χωρίς να γίνει κατάχρηση ή να υπάρξουν μεσάζοντες; Δεν θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα είχε αξία; Αυτό που σας περιγράφω δεν είναι εικόνα από το μέλλον αλλά από το παρόν και το project αυτό παρουσίασε η Oracle-D στην Αθήνα το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του Decentralized 2018. 

Πως θα νιώθατε αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως θα τρέξει ένα πρόγραμμα βάση του οποίου όλες σας οι κινήσεις στην πραγματική σας ζωή (αγορές, μετακινήσεις) αλλά και στη διαδικτυακή σας (αγορές, ποστ στα κοινωνικά δίκτυα) θα καταγράφονταν και όλα τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνταν έτσι ώστε να αξιολογηθείτε ως πολίτες και μέσα από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτιόταν η πιστοληπτική σας ικανότητα, η πρόσβαση σας στην αγορά εργασίας ή ακόμα και η άδεια να φύγετε από τη χώρα σας; Ακούγεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά αυτή μπορεί να είναι η ζωή των πολιτών στη Κίνα, μόλις το 2020.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας λόγος να ασχοληθείτε με τα κρυπτονομίσματα; Η προοπτική του γρήγορου κέρδους; Το ρίσκο; Είμαι μία διαφυγή και ελπίδα για απόδραση από την καθημερινότητα σας και για μία πιο εύκολη ζωή; Αν τα κίνητρα σας είναι κάποια από αυτά που ανέφερα, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. 

Ο κύριος λόγος για να ασχοληθείτε είναι η πίστη στην χρήση αυτής της τεχνολογίας και η προοπτική εφαρμογής της στην πραγματική οικονομία και οι πόροι που τυχόν να διαθέσετε θα πρέπει να μην είναι χρήματα που θα σας λείψουν από την καθημερινή σας ζωή αλλά ούτε και όλες οι αποταμιεύσεις σας, ούτε καν το ποσό ασφαλείας που τώρα έχετε για μία ώρα ανάγκης. 

Από τον Φεβρουάριο του 2018, η αγορά έχει χάσει το 85% της αξίας της. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά και, πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin, έχει χάσει το 85% της αξίας του. Έχει συμβεί άλλες τρεις φορές. Το 2011, το 2013 και στις αρχές του 2014. Κάθε φορά το Bitcoin ανέκαμψε και έφτασε σε νέα υψηλά προτού επαναλάβει τον ίδιο κύκλο.

Ένα άλλο οξύμωρο είναι ότι, όταν η αγορά κατέγραφε τα υψηλά τον Ιανουάριο, τα περισσότερα project δεν είχαν ούτε καν ωριμάσει, ενώ τώρα που η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη η αγορά πέφτει. 
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, πολλοί ρευστοποίησαν κέρδη και, δεύτερον, από τη στιγμή που άρχισε να πληρώνει η πτώση του Bitcoin και όχι μόνο η άνοδος, ανέλαβαν δουλειά οι έμπειροι traders και χειραγώγησαν την αγορά.

Το 2019 θα είναι μία χρονιά ωρίμανσης της αγοράς αυτής. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, καθώς στο κλείσιμο της χρονιάς οι αγορές καταρρέουν ενώ όλο και περισσότερο ακούγεται το ότι ένα νέο 2008 είναι προ των πυλών.

Μαζί θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας και τη νέα χρονιά. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας και τις οικογένειες σας υγεία και προσωπική ευτυχία. Σας περιμένουμε στο φετινό Money Show στις 20 Ιανουαρίου. 

Όπως κάνουμε κάθε φορά, επαναλαμβάνουμε ότι τα άρθρα μας δεν αποτελούν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές και συγγράφονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο κάθε αναγνώστης οφείλει να κάνει τη δική του έρευνα και να μην επενδύει χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr