NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Think Silicon: Η ελληνική εταιρία που σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών! [Συνέντευξη]

Think Silicon: Η ελληνική εταιρία που σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών! [Συνέντευξη]

Ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος, CEO της Think Silicon, μιλάει στο epixeiro.gr για τους επεξεργαστές γραφικών που αναπτύσσει η εταιρεία και για τον τομέα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας της χώρας μας, με αφορμή και την πρόσφατη διάκριση στα Envolve Award Greece 2018.

Μιλήστε μας για την Think Silicon, το αντικείμενο εργασιών της, την ομάδα από την οποία αποτελείται και τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε.

Η Think Silicon είναι μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας που σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών. Η σχεδίαση των προϊόντων πραγματοποιείται από την ομάδα υψηλά εξειδικευμένων μηχανικών σχεδιασμού υλικού και λογισμικού που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα. Η εταιρία έχει ένα γραφείο επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Τορόντο του Καναδά και πωλητές στην Καλιφόρνια, στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν και στη Γερμανία, μιας και οι πελάτες μας βρίσκονται σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

Ποια είναι τα προϊόντα που αναπτύσσει σήμερα η εταιρεία σας, ποιες οι εφαρμογές τους και ποιο το βασικό τους πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό;

Η εταιρία σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, για την απεικόνιση γραφικών σε οθόνες φορητών συσκευών. Πελάτες αποτελούν εταιρείες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ολοκληρωμένα κυκλώματα, όπως για παράδειγμα η intel και η Samsung. Αυτά τα ολοκληρωμένα κυκλώματα αποτελούν τους κεντρικούς επεξεργαστές φορητών αλλά και διασυνδεδεμένων συσκευών. Οι εταιρίες επιλέγουν να ενσωματώσουν τους επεξεργαστές γραφικών της Think Silicon στα ολοκληρωμένα τους μιας και η, προστατευόμενη από διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αρχιτεκτονική είναι βελτιστοποιημένη ως προς την κατανάλωση ενέργειας.

Η μπαταρία και η κατανάλωση ενέργειας είναι ένας τομέας που απασχολεί τους χρήστες φορητών συσκευών. Με βάση και τη δική σας τεχνογνωσία, ποιες είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια;

Τα προηγούμενα χρόνια, κύριος στόχος υπήρξε η ανάπτυξη των εφαρμογών και του λογισμικού, το οποίο θα κάλυπτε ή θα δημιουργούσε τις ανάγκες του χρήστη. Παράλληλα, αναπτυσσόταν το υλικό στο οποίο εκτελείται το λογισμικό και οι εφαρμογές χωρίς να υπάρχει η άμεση σύνδεση της ανάπτυξής του με το λογισμικό. Ο δρόμος που ακολουθούν πλέον οι εταιρίες για την καλύτερη απόδοση αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας είναι ο σχεδιασμός του υλικού αλλά και του λογισμικού ως ενιαία κάθετη λύση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εξαγορά αρκετών εταιρειών, τόσο υλικού όσο και λογισμικού, από OEMs που θέλουν να ελέγχουν το σύνολο των τεχνολογιών που επηρεάζουν την απόδοση και την κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές τους.

Με τις λύσεις που αναπτύσσει η Think Silicon να χρησιμοποιούνται και στην αγορά του Internet of Things (IoT), ποιες θα είναι οι εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων; Πώς θα είναι το διαδίκτυο των πραγμάτων του κοντινού μέλλοντος;

Οι χρήστες αλληλεπιδρούν καθημερινά με όλο και περισσότερες συσκευές, είτε κινητές, είτε φορέσιμες. Οι συσκευές αυτές ελέγχουν το σπίτι, το αυτοκίνητο ή διάφορες παραμέτρους του σώματός μας και πρέπει να έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις, τόσο σε επίπεδο ταχύτητας όσο και χρηστικότητας / ποιότητας αλληλεπίδρασης. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης τόσο των συσκευών όσο και των εφαρμογών κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι η αυτοματοποιημένη και πολύ έξυπνη διαχείριση πολλών λεπτομερειών της καθημερινότητας, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την υγεία / άσκηση, είτε με τον προγραμματισμό και τον έλεγχο διαφόρων δραστηριοτήτων, είτε με τη δυνατότητα πρόσβασης στην απαιτούμενη πληροφορία από οποιοδήποτε μέρος, με μεγάλη ευκολία και χρηστικότητα. Η αλληλεπίδραση με τις συσκευές θα πραγματοποιείται μέσω οθονών αφής, φωνητικών εντολών αλλά και υπολογιστικής όρασης.

Είστε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει τα προϊόντα της στη διεθνή αγορά. Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα η παραγωγή τεχνολογίας στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές ή και τα ενδεχόμενα προβλήματα που υπάρχουν;

Η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και η χώρα διαθέτει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα την πολύ υψηλού επιπέδου κατάρτιση των μηχανικών που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας. Ένα επιτυχημένο μοντέλο είναι η τεχνολογία να παράγεται στην Ελλάδα αλλά να διατίθεται εμπορικά από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα κεντρικά τους γραφεία ή την εμπορική διάθεση βασισμένη στο εξωτερικό ενώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας είναι κοινά με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με μόνη διαφορά την περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου και την απουσία πιθανών πελατών στην χώρα, που θα καθιστούσε ευκολότερα τα πρώτα βήματα μιας εταιρίας.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το επίπεδο κατάρτισης που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα γύρω από θέματα υψηλής τεχνολογίας, σε σύγκριση και με άλλες χώρες; Έχοντας κέντρα ανάπτυξης σε Πάτρα και Αθήνα, υπάρχει πρόσβαση στο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεστε;

Το επίπεδο κατάρτισης, τόσο των μηχανικών που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια όσο και των μηχανικών που βρίσκονται στην αγορά εργασίας είναι πολύ υψηλό, αντίστοιχο με οποιαδήποτε ανταγωνιστική οικονομία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον περιορισμένο αριθμό κυρίως έμπειρων μηχανικών, γεγονός το οποίο καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση των εταιριών σε εξειδικευμένους μηχανικούς. Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων εργασίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την φυγή των μηχανικών στο εξωτερικό, γεγονός που με τη σειρά του δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις, όταν έχουν ανάγκη, να βρίσκουν εξειδικευμένους μηχανικούς.

Εάν θα δίνατε μια συμβουλή στους νέους startuppers, ποια θα ήταν αυτή; Τι θα πρέπει να προσέξουν, σε τι θα πρέπει να δώσουν προσοχή;

Η βασική προτεραιότητα μιας startup πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή πρέπει να παρουσιάζεται σε πιθανούς πελάτες ώστε να μετασχηματίζεται σε προϊόν που θα χαρακτηρίζεται από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και το χτίσιμο ενός εμπορικού κομματιού θα βοηθήσει στην εμπορική εκμετάλλευση αυτού του προϊόντος. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα παράλληλα και από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο και διακριτές αρμοδιότητες μέσα στην ομάδα.

Μιλήστε μας για την διάκριση σας στα πρόσφατα Envolve Award Greece 2018. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πώς θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Η Think Silicon έχει δουλέψει αρκετά στο χτίσιμο της εταιρικής της ταυτότητας και έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσιμη ως η εταιρία που σχεδιάζει τους πιο αποδοτικούς επεξεργαστές γραφικών. Από την άλλη μεριά, όμως, βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε επίπεδα αναγνωσιμότητας στο ευρύ κοινό. Η βράβευσή μας στα Envolve Awards και η περαιτέρω συνεργασία μας με την ομάδα του Envolve, ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει να συστηθούμε στο κοινό που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία αλλά δεν βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανίας μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Think Silicon, οι επόμενοι στόχοι;

Η Think Silicon έχει αναπτύξει την τεχνολογία αλλά και την αγορά της με πολύ έντονους ρυθμούς τα τελευταία τρία χρόνια και ο στόχος για το 2019 είναι η αποτύπωση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα με την εμπορική αξιοποίηση, η δημιουργία ομάδας τεχνικής υποστήριξης σε εγγύτητα με τους πελάτες, τόσο στη Βόρειο Αμερική όσο και στην Ασία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr