NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Orderstate: Η startup που στοχεύει στην απλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Orderstate: Η startup που στοχεύει στην απλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο Θωμάς Αναστασέλος, co-founder της Orderstate, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα της συγκεκριμένης startup δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μίας παραγγελίας από την αρχή μέχρι την τελική της παράδοση.

Καταρχάς, μιλήστε μας για την εταιρεία σας, την Orderstate, και για το πώς προέκυψε η δημιουργία της. Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας και που βρίσκεται η βάση της;

Το Orderstate είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να απλοποιήσει την εφοδιαστική αλυσίδα. Παρατηρήσαμε ότι το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στον εντοπισμό μίας παραγγελίας είναι η παρακολούθησή της, από την αρχή της υλοποίησής της μέχρι και την παραλαβή από τον τελικό πελάτη.

Η εικόνα που έχει ο προμηθευτής, όπως και ο εκάστοτε αποστολέας, περιορίζεται στα δικά του συστήματα, χωρίς να υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να περάσει η πληροφορία στον τελικό πελάτη και να έχει τη διαφάνεια που χρειάζεται για το προϊόν που έχει αγοράσει.

Η ομάδα μας αποτελείται από τρεις συνιδρυτές - τον Θάνο, τον Μιχάλη και εμένα. Η ιδέα προέκυψε από ανάγκη στις δουλειές μας. Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των τριών συνιδρυτών αντιμετώπιζε ακριβώς αυτό το πρόβλημα, όντας 15 χρόνια στον χώρο των logistics. Είμαστε όλοι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και ο καθένας στον δικό του χώρο - ΙΤ development, logistics και business development. Ξεκινήσαμε ο καθένας σε διαφορετική χώρα - Ελλάδα, Αγγλία και Βέλγιο - και σιγά - σιγά επιστρέφουμε προς Ελλάδα.

Μιλήστε μας για το προϊόν σας και τις δυνατότητες που προσφέρει. Ποια είναι τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά, τι το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες; Επίσης, σε τι στάδιο βρίσκεται;

Το προϊόν μας είναι μια πλατφόρμα Software as a Service που απευθύνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των logistics, είτε ως forwarders, είτε ως traders/retailers, ή σε οποιονδήποτε άλλο έχει σχέση με μεταφορά προϊόντων.

Τα βασικά καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι η ευκολία διασύνδεσης με άλλα συστήματα, η δυνατότητα scalability και η ευελιξία που προσφέρει στον χρήστη.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία.

  • Την ευκολία χρήσης του εργαλείου, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν και να ενημερώνουν μία παραγγελία χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο
  • Τη δυνατότητα εύκολης σύνδεσης με οποιοδήποτε σύστημα χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία
  • Την ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής

Βρισκόμαστε στο στάδιο που έχουμε ήδη προϊόν και τρέχουμε κάποια πιλοτικά προγράμματα. Στόχο έχουμε τη βελτίωση του προϊόντος και την επέκταση σε περισσότερους πελάτες.

Η εταιρεία σας επικεντρώνει γύρω από την αγορά των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη αγορά και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες που προσφέρει.

Τα logistics είναι μια αγορά αξίας άνω των 1 τρισ. δολαρίων η οποία, κατά κύριο λόγο, δεν έχει χρησιμοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες που έχουν πετύχει φοβερά σε άλλους τομείς. Ο λόγος είναι ότι αυτό είναι φοβερά δύσκολο, λόγω της πολυπλοκότητας της μεταφοράς, των πολλών μικρών μεσαζόντων και της διεσπαρμένης πληροφορίας. Βλέπουμε όμως μια εξαιρετικά ανοδική τάση και εταιρείες που λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα στο χώρο να προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς. Όπως, για παράδειγμα, η Flexport, η οποία ιδρύθηκε το 2013 και τώρα, σύμφωνα με ΤΟΥς τελευταίους υπολογισμούς, έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια σε αξία!

Ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει από τις επιχειρήσεις στην πρόταση της Orderstate; Είναι έτοιμες για μια τέτοια λύση; Ποιοι είναι οι πιθανοί προβληματισμοί και οι ενδεχόμενες δυσκολίες;

Παρότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και η ετοιμότητα των επιχειρήσεων ήταν ο μεγαλύτερος ενδοιασμός μας όταν ξεκινήσαμε, βλέπουμε μια φοβερά θετική απήχηση από τους υποψήφιους πελάτες μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία της λύσης την οποία προτείνουμε. Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε αυτήν την περίοδο είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το προϊόν μας και να καλύπτουμε όλο και περισσότερες ανάγκες των χρηστών μας, κρατώντας το απλό και λύνοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Διακριθήκατε και στο πρόσφατο ReTech Innovation Challenge. Πείτε μας για αυτό. Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι η υποστήριξη που υπάρχει στην Ελλάδα προς startups όπως η δική σας;

Το ReTech Innovation Challenge ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για εμάς, που μας έδωσε πολύτιμη βοήθεια σε αρκετά επίπεδα: στον τομέα του coaching και support, στον τομέα του credibility όταν μιλάμε σε πελάτες και επενδυτές. Το πιο σημαντικό, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε πολλές γνωριμίες με υποψήφιους πελάτες στο Mall. Η διάκριση αυτή και η επιτυχία της δεύτερης θέσης, εκτός από το έπαθλο, μας δίνει και φοβερή ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με ακόμα μεγαλύτερα ενθουσιασμό!

orderstate2.jpg?mtime=20190308194633#asset:117034

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική startup σκηνή, την καινοτομία που υπάρχει και το βαθμό στον οποίο μπορούν ελληνικές προτάσεις να είναι ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά;

Βλέπουμε μια μεγάλη δυναμικότητα στην ελληνική startup σκηνή, με αρκετές επιτυχημένες εταιρείες και ένα οικοσύστημα ανοιχτό σε ιδέες που στηρίζει άτομα που προσπαθούν. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο στους developers και γενικότερα σε ανθρώπινο δυναμικό, με φοβερή όρεξη για δουλειά. Θεωρούμε ότι το μοντέλο «παράγουμε Ελλάδα - απευθυνόμαστε σε όλον το κόσμο» είναι πολύ ελκυστικό, όπως και έχουμε δει με πολλά παραδείγματα ελληνικών startups.

Βλέπουμε πως ολοένα και περισσότερες ιδέες κάνουν την εμφάνιση τους, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες startups. Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που έχει μια ιδέα και που θέλει να την «μετατρέψει» σε επιχείρηση;

Η δική μας λογική σε αυτό είναι να ξεκινήσεις κάτι στον ελεύθερο σου χρόνο και, πολύ βασικό, να κάνεις validate τα assumptions με μικρά βήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο για τον founder, ειδικά αν είναι developer, να φτιάξει το προϊόν του αντί να μιλήσει με κόσμο, και η συμβουλή μας είναι να προσπαθεί ενεργά για το αντίθετο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την Orderstate και ποια η αναπτυξιακή σας στρατηγική για τα επόμενα χρόνια;

Επόμενος άμεσος στόχος για εμάς είναι να τελειώσουμε επιτυχημένα με κάποια pilot project που έχουμε ξεκινήσει, ώστε να επιβεβαιώσουμε κάποια assumptions όπως λέγαμε και παραπάνω. Σε επόμενα βήματα, έχουμε στόχους τόσο από θέμα προϊόντος - με συγκεκριμένα integrations και features που θέλουμε να υλοποιήσουμε - όσο και από θέμα πελατών και πωλήσεων, με στόχο την ανάπτυξη και τελικά την κερδοφορία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr