NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Κιβωτός του Κόσμου: Μία μεγάλη οικογένεια που γεμίζει την ψυχή εθελοντών και παιδιών

Κιβωτός του Κόσμου: Μία μεγάλη οικογένεια που γεμίζει την ψυχή εθελοντών και παιδιών

Όταν σκέφτεται κανείς την Κιβωτό του Κόσμου, κατευθείαν του έρχεται στο μυαλό ο Πατέρας Αντώνιος, καθώς αυτός είναι η ψυχή και η καρδιά του Οργανισμού.

Ο Πατέρας Αντώνιος είχε πολλά να μας πει για τη δράση του Οργανισμού, για τα παιδιά και για τα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα που έχουν πετύχει, στηρίζοντας ουσιαστικά τα παιδιά και τους γονείς με όλους τους τρόπους και τα μέσα, ώστε να αποκτήσουν την αυτοεκτίμηση που χρειάζεται για να γίνουν οι πολίτες του αύριο.

Η Κιβωτός του Κόσμου όπως λέτε είναι μία αγκαλιά για όλους. Πείτε μας δυο λόγια για το έργο σας.

Η Κιβωτός του Κόσμου γεννήθηκε πριν από 21 χρόνια μέσα από την αγωνία μου για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και χρώματος που είχαν ανάγκη από αγάπη και φροντίδα.

Από το παράθυρό μου τα κοιτούσα εν ώρα σχολείου να τριγυρνούν στους δρόμους της επικίνδυνης γι’ αυτά περιοχής του Κολωνού, με ροπή προς την παραβατικότητα και είπα: Δεν ξέρω τι θα κάνω αλλά οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει! Κατέβηκα λοιπόν και τους ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ... Αυτό ήταν μόνο η αρχή!

Δύο δεκαετίες μετά η Κιβωτός είναι μια μεγάλη οικογένεια που φιλοξενεί στα 6 σπίτια φιλοξενίας σε Αθήνα, Πειραιά, Πωγωνιανή, Κόνιτσα, Βόλο και Χίο 220 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους με εισαγγελική εντολή. Πρόκειται για παιδιά κακοποιημένα σωματικά και ψυχικά και βαριά παραμελημένα.

Παράλληλα η Κιβωτός στηρίζει 170 οικογένειες, σε πλειοψηφία μονογονεϊκές, παρέχοντας σπίτια, οικονομικά επιδόματα, τρόφιμα, συμβουλευτική στήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και δυνατότητα του παιδιού να παρακολουθεί το πρόγραμμα της Κιβωτού. Το τελευταίο περιλαμβάνει διατροφή παιδιού μετά το σχολείο, ενισχυτική διδασκαλία, συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες όπως χορωδία, υπολογιστές, ξένες γλώσσες, θεατρική ομάδα, αθλητισμός, ζωγραφική κ.α.

Κύριο μέλημά μας είναι να δουλέψουμε το χαρακτήρα του παιδιού. Γι’ αυτό και το εντάσσουμε στο βιωματικό σχολείο. Εντρυφούμε σε θέματα που αφορούν στην προσωπικότητά του όπως η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση. Επίσης μιλάμε μαζί του για θέματα που το απασχολούν όπως για παράδειγμα η ενδοοικογενειακή βία αλλά και για κινδύνους που παραμονεύουν εκεί έξω, όπως τα ναρκωτικά. Θωρακίζουμε λοιπόν τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν αντιστάσεις αλλά και να γίνουν φωτεινά παραδείγματα μέσα σε έναν κόσμο που διέπεται από κρίση αξιών .

Σημαντική δουλειά γίνεται και με τους γονείς. Βασική αρχή μου είναι να ενεργοποιήσω το γονέα να μεγαλώσει τα παιδιά του με αξιοπρέπεια και όχι να ασκήσω εγώ το γονικό του ρόλο. Δεν θα κάνω εγώ για σένα αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ. Θα είμαι εδώ για να σε στηρίξω να είσαι γονέας άξιος. Να βλέπει το παιδί σου την προσπάθειά σου και να μάθει μέσα από σένα τον αγώνα και όχι την παραίτηση. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: δεν θα δώσουμε ποτέ στο γονέα μαγειρεμένο φαγητό. Θα του δώσουμε όλα τα υλικά για να το μαγειρέψει εκείνος και να νιώσει και αυτός άξιος αλλά και το παιδί ότι φροντίζεται από την οικογένεια.

Κιβωτός του Κόσμου: Μία μεγάλη οικογένεια που γεμίζει την ψυχή εθελοντών και παιδιών

Στην οργάνωση παρέχετε υποστήριξη και σε γυναίκες και σε παιδιά. Πού εντοπίζετε ότι υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες;

Είμαστε δίπλα σε γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους αντιμετωπίζοντας δυσβάστακτα προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και φυσικά ψυχολογικά. Η μεγάλη δυσκολία είναι να την κάνεις να πιστέψει στον εαυτό της. Ότι δηλαδή την ανατροφή του παιδιού της μπορεί να τη φέρει σε τέτοιο επίπεδο που η προοπτική της ζωής να είναι η καλύτερη δυνατή.

Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία χρειάζεται να δουλέψει μια διεπιστημονική ομάδα, απαρτιζόμενη από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και παιδαγωγούς που θα πλαισιώσει τη μητέρα και θα την κάνει τελικά να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της δίδοντάς του όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αλλάζουμε τον εαυτό μας…διορθώνουμε τα λάθη μας…. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο! - Πατέρας Αντώνιος-

Η Κιβωτός του Κόσμου δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Χίο, Ήπειρο και Βόλο. Από ποιους απαρτίζονται οι δομές και τι υπηρεσίες παρέχουν; Υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την τοποθεσία;

Η διεπιστημονική ομάδα που ανέφερα παραπάνω (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί) είναι αυτή που υποδεικνύεται σε κάθε φορέα παιδικής προστασίας για να πλαισιώσουν κάθε παιδί ώστε να αισθανθεί πρωτίστως ασφάλεια, να φροντιστεί, να οριοθετηθεί και να ανελιχθεί. Υπάρχει λοιπόν μια τέτοια ομάδα σε κάθε δομή.

Μεγάλη μας έγνοια είναι τα σπίτια φιλοξενίας να μην είναι απλοί κοιτώνες όπου διαμένουν τα παιδιά αλλά να είναι «ζεστά» σπίτια που εκφράζουν τα παιδιά και ικανοποιούν τις ανάγκες τους εκμεταλλευόμενοι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Έχουμε τη χαρά να έχουμε σπίτια στην επαρχία όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση η οποία, ως γνωστόν, είναι θεραπευτική για την ψυχή. Διαθέτουμε φάρμες, φροντίζουμε τα ζώα και καλλιεργούμε τη γη.

Στην Ήπειρο έχουμε φτιάξει το δικό μας τυροκομείο και μελισσοκομείο και στο Βόλο το ελαιουργείο μας και το οινοποιείο μας καθώς και άλλα 11 εργαστήρια του πρωτογενούς τομέα. Τα παιδιά μας απασχολούνται δημιουργικά σε αυτές τις δραστηριότητες απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αυξάνονται οι δεξιότητές τους ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Σε μια εποχή που οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτή την επαγγελματική κατεύθυνση, τα δικά μας παιδιά στρέφονται προς τα κει με αποτέλεσμα να χαίρουν άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης με βέβαιο μέλλον.

Κιβωτός του Κόσμου: Μία μεγάλη οικογένεια που γεμίζει την ψυχή εθελοντών και παιδιών

Τι ρόλο παίζει ο εθελοντισμός στην οργάνωσή σας; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή; Ποιο είναι το προφίλ των εθελοντών;

Πριν 21 χρόνια ξεκινήσαμε δύο άνθρωποι: εγώ και η πρεσβυτέρα. Ο κόσμος γύρω έβλεπε την προσπάθεια και ερχόταν να βοηθήσει. Σήμερα ο Κιβωτός μετράει περίπου 2.500 εθελοντές! Άλλος μαγειρεύει, άλλος καθαρίζει, άλλος βοηθάει τα παιδιά στο διάβασμα και άλλος τα συνοδεύει στα ιατρικά τους ραντεβού. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι μπορεί να προσφέρει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Οι εθελοντές είναι συνοδοιπόροι μας, συνεργάτες μας, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της Κιβωτού του Κόσμου. Ο Άγιος Παϊσιος μας λέει : «Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή». Οι εθελοντές μας μιλούν καθημερινά γι’ αυτό το γέμισμα της ψυχής τους!

Σε ποια δομή εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες και πώς καλύπτονται; Είναι κυρίως οικονομικές;

Στην Πωγωνιανή, 800 m από τα ελληνοαλβανικά σύνορα φτιάξαμε τη δομή μας με το γεωργικό της σχολείο. Το χωριό είχε λίγους ηλικιωμένους κατοίκους. Ήταν σχεδόν έρημο. Η πρόσβαση για τους εθελοντές δύσκολη, κυρίως το χειμώνα. Γιατί λοιπόν εκεί; Γιατί η Κιβωτός δεν πήρε ποτέ τον εύκολο δρόμο. Θέλησε να δώσει ζωή σε μια έρημη περιοχή. Αναβίωσε το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο, έγινε παρέλαση μετά από τόσα χρόνια, γέμισε ζωή ο τόπος. Βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι σε ένα θέμα εθνικό. Εκεί λοιπόν που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, εκεί συνεχίζουμε δυναμικά!

Ποια είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης; Συνεργάζεστε με επιχειρήσεις;

Η Κιβωτός δεν έχει πάρει ποτέ κρατική βοήθεια. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που χρηματοδοτεί την Κιβωτό. Φυσικά υπάρχουν και επιχειρήσεις που είναι δίπλα μας άλλοτε σε σταθερή βάση και άλλοτε αποσπασματικά. Οι ανάγκες είναι μεγάλες· όπως καταλαβαίνετε βρισκόμαστε συνεχώς σε αναζήτηση πόρων. Στο σημείο αυτό όμως θα ήθελα να μνημονεύσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται καθημερινά στην Κιβωτό να δώσουν από το υστέρημά τους. Τη γιαγιά, για παράδειγμα, που μόλις πάρει την μικρή της σύνταξη θα περάσει από το κέντρο ημέρας και θα αφήσει 10 ή 20 ευρώ. Τούτη τη δύσκολη περίοδο της κρίσης η ανθρωπιά δεν χάθηκε… και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα!

Κιβωτός του Κόσμου: Μία μεγάλη οικογένεια που γεμίζει την ψυχή εθελοντών και παιδιών

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα και πού οφείλεται;

Είναι η κρίση αξιών που σχετίζονται με την οικογένεια. Είναι που έχει χαθεί η επαφή γονέα και παιδιού. Ο γονέας τρέχει να καλύψει τις υλικές ανάγκες και χάνει το ίδιο το παιδί του. Είναι η προσκόλληση στην οθόνη, τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια και η βία στην τηλεόραση. Όλο αυτό θα φανεί σε 10 περίπου χρόνια που αυτή η βία θα έχει γίνει βίωμα ενήλικων πια.

Άρα η ανάγκη για επαφή ουσιαστική, η συζήτηση των σκέψεων και των συναισθημάτων, η βόλτα στη φύση, η ζωγραφική, το διάβασμα ενός βιβλίου, το άκουσμα μιας ωραίας μελωδίας μαζί με τα παιδιά μας είναι τόσο αναγκαία αλλά και συνάμα τόσο ευεργετική για όλη την οικογένεια. Για μας τους Χριστιανούς είναι επαφή με το Χριστό, τη λειτουργία, τη θεία Κοινωνία που θα αγαλλιάσει και θα φωτίσει την ψυχή μας.

Πώς βλέπετε την πορεία του οργανισμού σας μέσα στα χρόνια; Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος και πού βρίσκεστε τώρα; Είστε ευχαριστημένος;

Όταν πλησίασα εκείνα τα παιδιά 21 χρόνια πριν δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα φτάναμε στο σημερινό σημείο. Πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα. Έχω ξαναπεί πως η Κιβωτός είναι σχέδιο του Θεού που προϋπήρχε…Όπως δεν ήξερα τότε, έτσι δεν γνωρίζω και τώρα. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως η αγάπη μηχανεύεται τρόπους για να λύνονται τα προβλήματα και να γεννάει κι άλλη αγάπη.

Αυτό που ονειρεύομαι για κάθε παιδί χωριστά είναι, όταν έρθει η ώρα να ανοίξει τα φτερά του, να γίνει φάρος στις συνειδήσεις των άλλων και να βάζει το δικό του λιθαράκι στην βελτίωση της κοινωνίας μας.

Πείτε μας μία φράση που αντανακλά το όραμά σας.

Αλλάζουμε τον εαυτό μας… διορθώνουμε τα λάθη μας …. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο!

Όποιος θέλει να βοηθήσει την οργάνωση, μπορεί να βρει τους τρόπους υποστήριξης στο link.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr