NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Το πολύτιμα αυγά Φαμπερζέ: Από τους τσάρους σε brand του 21ου αιώνα

Το πολύτιμα αυγά Φαμπερζέ: Από τους τσάρους σε brand του 21ου αιώνα

​Από τη δυναστεία των Ρομανόφ και τη Ρωσική Αυτοκρατορία στα χέρια του εκδότη του Forbes, σε συλλογές μουσείων και σε ταινίες του James Bond. Τα αυγά Φαμπερζέ, τα πιο πολύτιμα αυγά στον κόσμο, έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία, αποτελώντας παράλληλα και μέρος αυτής. Ένα brand που συνδυάστηκε με την πολυτέλεια και που «επιζεί» ακόμη και στις μέρες μας.

Το 1882, ο Καρλ Φαμπερζέ αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία της εταιρείας χρυσοχοΐας που είχε ιδρύσει, το 1842, ο πατέρας του Gustav. Το εργαστήριο χρυσοχοΐας είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του σε ένα υπόγειο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ενώ το 1881 είχε μεταφερθεί σε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση. Ο Καρλ, μαζί με τον αδερφό του Agathon, ξεκινούσαν μια διαδρομή που θα συνέδεε το όνομα τους με την ύψιστη πολυτέλεια.

Στα 1885, ο Οίκος θα τύχει αναγνώρισης από την τσαρική οικογένεια. Ο Φαμπερζέ, άλλωστε, ήταν γνωστός για την κατασκευή κοσμημάτων αλλά και για τη συμμετοχή του σε εργασίες συντήρησης στο Μουσείο Ερμιτάζ. Μετά την παρουσία του σε μια εξαιρετικού κύρους έκθεση, όπου η εταιρεία παρουσίασε μια ρεπλίκα χρυσού βραχιολιού από τον 4ο αιώνα π.Χ, ο τσάρος Αλέξανδρος Γ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να ξεχωρίσει το αυθεντικό από το αντίγραφο.

Κάπως έτσι, ο Οίκος Φαμπερζέ θα έχει την ευκαιρία να αναφέρει στις δημιουργίες του πως ήταν «Goldsmith by special appointment to the Imperial Crown». Το 1885, Ο Ρώσος αυτοκράτορας θα ζητήσει από τον Φαμπερζέ να κατασκευάσει ένα πολύτιμο αυγό το οποίο ήθελε να δωρίσει στην τσαρίνα Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα. Το ίδιο θα του ζητήσει και την επόμενη χρόνια ενώ, από αυτό το σημείο και έπειτα και για τρεις δεκαετίες, ο Φαμπερζέ θα έχει πλήρη ελευθερία στον σχεδιασμό των αυγών, επιβλέποντας τη διαδικασία.

Τα αυγά του Οίκου γίνονται κάθε χρόνο και πιο πολυτελή, κρύβοντας μέσα τους μια έκπληξη. Κανένα δεν ήταν όμοιο με κάποιο άλλο, με το κάθε ένα να αποκτά ιστορική σημασία και να συμβολίζει και κάποιο γεγονός της εποχής. Όταν ο Αλέξανδρος Γ΄ θα πεθάνει, το 1894, ο γιος του, Νικόλαος Β΄, θα συνεχίσει την παράδοση, ανεβάζοντας τον πήχη και παραγγέλνοντας κάθε χρόνο δύο αυγά: ένα για τη σύζυγο του και ένα για τη μητέρα του. Συνολικά, ο Οίκος θα κατασκευάσει 50 αυγά.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, η επιχείρηση θα εθνικοποιηθεί και ο Φαμπερζέ θα βρεθεί στην Ελβετία, όπου και θα πεθάνει το 1920. Οι γιοί του, Αλεξάντερ και Γιουτζίν, θα ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στο Παρίσι, υπό την ονομασία «FABERGÉ, PARIS», έτσι ώστε να διαχωρίσουν τις δικές τους δημιουργίες από εκείνες που είχαν κατασκευαστεί στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα, το brand άλλαξε πολλά χέρια και σειρά προϊόντων θα κάνει την εμφάνιση του υπό τη συγκεκριμένη ονομασία. Σήμερα, χρησιμοποιείται και πάλι για κοσμήματα, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία αντιγράφων που χρησιμοποιούν το brand χωρίς να είναι, επισήμως, «Fabergé».

Σήμερα, 43 από τα αυγά που διασώζονται βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες συλλογές στο μουσείο του Κρεμλίνου και το Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη. Η τρίτη μεγαλύτερη συλλογή βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια, ακολουθούμενη από τρία αυγά που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει επίσης στην κατοχή της τρία αυγά. Σημειώνεται πως το τελευταίο, το Constellation, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ούτε δωρίστηκε στη γυναίκα του Νικόλαου Β΄.

Στα ιδιαίτερα σημεία της ιστορίας των αυγών Φαμπερζέ εντοπίζουμε και το όνομα του Μάλκομ Φόρμπς, του εκδότη του περιοδικού Forbes. Ο Φόρμπς έβαλε το πρώτο αυγό στη συλλογή του τη δεκαετία του '60 και συνέχισε να την εμπλουτίζει, αποφασισμένος να έχει στην κατοχή του περισσότερα αυγά από όσα είχαν οι Σοβιετικοί. Σύμφωνα με σχετικά άρθρα στο ομώνυμο περιοδικό, ο ίδιος κατάφερε να αποκτήσει εννιά αυγά, με την οικογένεια των Φόρμπς να τα πουλάει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Vekselberg το 2004 για ένα ποσό που δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Άλλωστε, ένα αυγό Φαμπερζέ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και σε μια ταινία του James Bond και, πιο συγκεκριμένα, στο Octopussy του 1983. Σε αυτήν, ο Βρετανός πράκτορας 009 τραυματίζεται θανάσιμα και πεθαίνει ενώ προσπαθεί να δραπετεύσει από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο, έχοντας στην κατοχή του ένα ψεύτικο αυγό Φαμπερζέ. Η MI6 υποπτεύεται την εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης και, αφού εντοπίζει το πραγματικό αυγό σε δημοπρασία στο Λονδίνο, στέλνει τον Bond να διερευνήσει και να ανακαλύψει την ταυτότητα του πωλητή.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία είναι όταν ο Bond ρωτάει την Magda, το δεξί χέρι του Αφγανού πρίγκηπα Kamal Khan που θέλει να πάρει το αυγό, εάν αυτός ή εκείνη «έχουν κάποια πρόταση». «Προτείνει μια ανταλλαγή. Το αυγό για την ζωή σου», θα του απαντήσει. Ο Bond θα αποκριθεί: «Λοιπόν, άκουσα ότι η τιμή των αυγών ανεβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι λίγο ακριβά;»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr