NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

ΜΚΟ Αποστολή: «Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα»

ΜΚΟ Αποστολή: «Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα»

Η ΜΚΟ Αποστολή, πραγματοποιεί σπουδαίο έργο, κατέχοντας ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και έχοντας πάντα σαν στόχο να συμβάλλει έμπρακτα στα κοινωνικά προβλήματα όλου του πληθυσμού με όποιον τρόπο μπορεί. Η δράση της είναι πολυσχιδής και καλύπτει μεγάλο αριθμό ωφελούμενων, γι’ αυτό μιλήσαμε με τον γενικό διευθυντή κύριο Κωστή Δήμτσα, ώστε να μάθουμε περισσότερα για τη δράση και τα προγράμματα του οργανισμού, καθώς και για το τι σημαίνει τελικά προσφορά στον συνάνθρωπο.

Μιλήστε μας για την «Αποστολή». Πώς ξεκίνησε και με ποια αφορμή;

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και λειτουργεί με τη μορφή «αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας».

Σηματοδοτεί τον θεμέλιο λίθο για την προσφορά και τη διακονία στον συνάνθρωπο και αποτελεί τον φορέα κοινωνικού έργου που μεριμνά για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας ηθικής και υλικής, οπουδήποτε και αν αυτή απαιτείται.

Στόχος και συνεχής επιδίωξη είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων. Σκοπός της «Αποστολής» είναι πέραν της δυναμικής δραστηριοποίησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και συνοχής, της υγείας, αλλά και του πολιτισμού, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους τομείς του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της με γνώμονα τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η δράση σας καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ωφελούμενων. Πού εστιάζετε περισσότερο και πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες;

Το εύρος του έργου είναι πολύ μεγάλο και πολυσχιδές. Η φιλανθρωπική δράση της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» περιλαμβάνει προγράμματα που οδηγούν σε αποτελέσματα με πολλαπλασιαστική αξία στους τομείς επισιτιστικής ασφάλειας (συσσίτια, δέματα τροφίμων), πρωτοβάθμια υγεία (εξέταση από γιατρούς, φάρμακα, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό), φροντίδα τρίτης ηλικίας, εκπαίδευση, καταπολέμηση ανεργίας, προγράμματα αρωγής προσφύγων και μεταναστών, κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον, κ.α.

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» εστιάζεται στην προτροπή του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου «κανένας συνάνθρωπός μας, χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα». Εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες και κυριότερες ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Υλοποιείτε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τους αστέγους «Η Αποστολή στους Αστέγους». Ποιο είναι το προφίλ των αστέγων και με ποιους τρόπους τους στηρίζετε; Υπάρχει δυνατότητα επανένταξης αυτών των ανθρώπων;

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και από τότε χωρίς να σταματήσουμε, κλιμάκιο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις τα βράδια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε πεζούλια, παγκάκια και υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο και όχι μόνο της Αθήνας μοιράζοντας δέματα τροφίμων στους αόρατους ανθρώπους της πρωτεύουσας του σήμερα.

Το προφίλ αυτών των ανθρώπων είναι τοξικομανείς, άποροι, αποφυλακισμένοι, αλκοολικοί, άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και επιπλέον είναι, όσοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκεί εξαιτίας άτυχων προσωπικών επιλογών, ανεργίας, δυσβάσταχτων χρεών, άνοιας, προβλημάτων υγείας κ.λ.π.

Εμείς προσφέρουμε δέματα τροφίμων τα οποία περιλαμβάνουν στερεά τροφή, γλυκίσματα, νερό και χυμούς φρούτων, ενίοτε όμως η ανθρωπιστική βοήθεια με βάση τα αιτήματα τους, συνοδεύεται από κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, υποδήματα και είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις περιστάσεις. Θέλω να το τονίσω ότι στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε πάρει τα πιο δυνατά και ευσυγκίνητα μαθήματα αξιοπρέπειας και ταπεινοφροσύνης.

Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα να απλώνουμε το χέρι στους αστέγους δίνοντας το μήνυμα, ότι δεν θα είναι μόνοι και αντιμέτωποι στα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, στις δύσκολες και πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες και κυρίως στη καθημερινή τους σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα .

ΜΚΟ Αποστολή: «Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα»

Δραστηριοποιείστε και στην ενίσχυση επιχειρήσεων και οργανισμών. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα;

H «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» σε συνεργασία με τον «IOCC» , υλοποιεί για έκτη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών με τη χρηματοδότηση του IOCC.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με την ενίσχυση μόνο των συνεταιρισμών στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κακής πρόσβασης και αυξημένης οικονομικής δυσχέρειας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία έτη συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμα και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Πέραν του συνηθισμένου προβλήματος οικονομικής ρευστότητας, διαπιστώσαμε, ότι οι επιχειρήσεις υστερούν κυρίως σε άλλα σημεία, π.χ.

  • Οι επιχειρήσεις τροφίμων δεν διαθέτουν πιστοποιήσεις HACCP και ISO και συνεπώς δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε όλες τις αγορές, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης τροφίμων.
  • Δεν έχουν επαγγελματικό προφίλ, συγκεκριμένο λογότυπο/ brand name.
  • Διαθέτουν οικιακό εξοπλισμό ή έχουν σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού στις γραμμές παραγωγής, με αποτέλεσμα να εργάζονται κυρίως χειρωνακτικά με μεγάλες απώλειες χρόνου και μικρή παραγωγικότητα.

Το Πρόγραμμα της τελευταίας διετίας, καθώς και το νέο Πρόγραμμα του 2019-2020 ενισχύει πολύ μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, που οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ κάποιες από αυτές δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολιτιστικών δημιουργιών (π.χ. κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών, βρεφικών ρούχων, κλπ). Μέχρι στιγμής η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έχει ενισχύσει 84 επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, δωρίζοντας μηχανολογικό εξοπλισμό, υπηρεσίες (πιστοποίηση ISO, εκπαιδεύσεις, δημιουργία επαγγελματικού προφίλ), καθώς και επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring).

Υπάρχει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις για στήριξη του έργου σας, στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Είναι μεγάλη και θετική η ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος στηρίζει και ενισχύει το έργο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» υπό το πρίσμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Έχουμε την υποστήριξη επιχειρήσεων και οργανισμών αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής.

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έχει την τιμή να έχει αξιόπιστους συνοδοιπόρους, μακρόχρονες συνεργασίες πέρα από ηθικοπλαστικές ενέργειες, επιχειρήσεις που ταυτίζονται με το όραμα της και χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η αστείρευτη ευαισθησία στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αυτή η υπέρβαση του εαυτού μας είναι αγάπη… η δική μας αποστολή!

Συνεργάζεστε και με άλλους φορείς και ΜΚΟ; Η συνεργασία τελικά είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την πρόοδο;

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Απασχόλησης, την Κοινωνία της Πληροφορίας, της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως είναι υποψήφια προς ένταξη στο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με καθεστώς συμβούλου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSCOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέλος του Μητρώου ΜΚΟ της EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων.

Με τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έχει δημιουργήσει δομές και τους κατάλληλους μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών, τροφίμων, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού (δέματα, παντοπωλεία, ιατρείο κοινωνικής αποστολής & παραρτήματα, χρηματοδότηση στοχευμένων προγραμμάτων) με στόχο τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, την παιδική προστασία, την υγεία των ανασφάλιστων και πολλά άλλα. Για την επίτευξη οποιασδήποτε προσπάθειας κοινωνικής ανάπτυξης απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων κοινωνικής προσφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν η συνεργασία είναι αναμφίβολα το κλειδί για να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες εστιασμένες στην ανακούφιση ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως λέτε «Αποστολή σας είναι η αγάπη». Είστε ευχαριστημένοι από το μέχρι σήμερα έργο σας; Τι προσδοκάτε μελλοντικά;

Όταν η απόγνωση, η απελπισία, γίνεται ελπίδα, η ελπίδα χαμόγελο και ευγνωμοσύνη και αυτό απεικονίζεται στα βλέμματα και στα χείλη των συνανθρώπων σου αυτό δεν μπορείς να το μετρήσεις, ούτε απολογισμούς να κάνεις, ούτε τίποτα. Οι αριθμοί δεν έχουν αξία. Οι αξίες της δικής μας «αποστολής» είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ανάγκη, η ανταπόκριση σε κάθε αίτημα για αρωγή και ανακούφιση του συνανθρώπου μας, η αφοσίωση στην προτροπή του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, η ευθύνη να υλοποιήσουμε το όραμα του και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων σε πείσμα των καιρών και των εκάστοτε δυσκολιών.

Στις διαρκείς προσδοκίες μας είναι να προστατεύονται ανήμπορα άτομα, παιδιά, υπερήλικες, ασθενείς και να διασφαλίζουμε την ίδια τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους. Είναι στο "DNA" του Έλληνα να αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία του, τη φιλότιμη προσφορά του, και όλες οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται μέσα από τις πράξεις απλών πολιτών, φορέων και της Εκκλησίας που πρωτοστατεί , χωρίς τη βοήθεια της οποίας τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό. Έχοντας την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου να συνεχίσουμε και να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την οικογένεια της «Αποστολής» με αγάπη, χαμόγελο και υψηλό φρόνημα δοτικότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Κλείνοντας πείτε μας μία φράση που εμπερικλείει το όραμά σας και την αποστολή σας.

Αγάπη….

Αγάπη όμως σημαίνει έξοδος. Έξοδος από τον ίδιο μας τον εαυτό και πορεία προς τον συνάνθρωπο. Για να πλησιάσουμε όμως τον συνάνθρωπό μας, για να ενσκήψουμε περισσότερο σ’ αυτόν πρέπει να θυσιάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό στο βωμό της ευεργεσίας.

Αυτή η υπέρβαση του εαυτού μας είναι αγάπη… η δική μας αποστολή!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr