NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η Πολυτροπία ως Διαχρονική Μετα-Αρετή

Η Πολυτροπία ως Διαχρονική Μετα-Αρετή

​Το σύγχρονο περιβάλλον, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, χαρακτηρίζεται από πολυποίκιλες προκλήσεις, χάος, αβεβαιότητα και συνεχώς εμφανιζόμενα απρόβλεπτα εμπόδια. Με αφορμή μία εξαιρετική ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, θεωρώ πως μία βασική μετα-αρετή για διαρκή επιτυχία είναι η πολυτροπία.

Η πολυτροπία είναι η δυνατότητα κάποιου να βρίσκει καινοτόμους, πρωτότυπους και περίτεχνους τρόπους να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα εμπόδια που προκύπτουν μπροστά του. Θεωρώ απόλυτα επιβεβλημένη συνιστώσα της έννοιας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα καθώς οι εύστροφες, περίτεχνες και εφευρετικές λύσεις πρέπει να έχουν επιθυμητά αποτελέσματα που να εξυπηρετούν τους στόχους του ατόμου.

Η εφευρετικότητα και η επιδεξιότητα σε προσεγγίσεις προβλημάτων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο επιβίωσης και ανταπόκρισης στις προκλήσεις. Κάποιες φορές «all time classic» τακτικές μπορεί να είναι κατάλληλες. Άλλες όχι.

Ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας, στο δρόμο του για την Ιθάκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είχε προβλέψει. Καταστάσεις που δεν ακολουθούσαν κάποιο μοτίβο και ούτε είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Καταστάσεις που δοκίμαζαν διαφορετικά μέρη των ικανοτήτων και της προσωπικότητας του.

Ως σύγχρονος Οδυσσέας ένας επαγγελματίας, ένας γονέας, ένας νέος ή ένας εραστής καλείται να βρει λύσεις και να ανταποκριθεί στην φύση των εμποδίων και των προβλημάτων με διαφορετικούς και - πολλές φορές - αποκλίνοντες τρόπους σκέψεις και ενέργειας.

Ο Οδυσσέας χαρακτηρίζεται διαρκώς ως πολυμήχανος και πολύτροπος και αυτό διότι έβρισκε εκείνους τους τρόπους και τεχνικές που θα του εξασφάλιζαν πορεία προς τον απώτερο σκοπό και προορισμό του. Και το βασικότερο, ο προορισμός του ήταν πάντα ξεκάθαρος. Δύσκολο να το ισχυρισθούμε αυτό για τον καθένα από εμάς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr