NEWSFLASH...
Franchise
ανάγνωση

Όταν η φυσαρμόνικα του Bruce Willis και η Goody's έφεραν το Χόλιγουντ στην Αθήνα

Όταν η φυσαρμόνικα του Bruce Willis και η Goody's έφεραν το Χόλιγουντ στην Αθήνα
Φωτογραφία: Loadmaster

Στην αυγή του 21ου αιώνα ανοίγει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα σε ολόκληρη την Αττική. Σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, το Village Entertainment Park δεν θα φέρει στην χώρα μας μόνο μια ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία αλλά και τους ίδιους τους σταρς. Για την ακρίβεια, την αλυσίδα εστιατορίων Planet Hollywood και τα burger της.

Τα Planet Hollywood θα ιδρυθούν από τον Robert Earl, μετά από μια μακρά ιστορία στα θεματικά εστιατόρια, όπως σε εκείνα για την άγρια δύση και τον μεσαίωνα. O Earl θα βρεθεί και επικεφαλής των πολύ γνωστών Hard Rock Cafe, τα οποία, υπό την καθοδήγηση του, θα παρουσιάσουν ευρεία ανάπτυξη, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των τοποθεσιών τους. Και κάποια στιγμή, θα προκύψει το concept με το Χόλιγουντ και τα Planet Hollywood. Αυτά θα ξεκινήσουν τη διαδρομή τους το 1991 στη Νέα Υόρκη, με την υποστήριξη γνωστών ηθοποιών οι οποίοι επενδύουν και αναλαμβάνουν την προώθηση τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger και Demi Moore.

Η αλυσίδα θα συνεχίσει τη διεθνή επεκτατική της πολιτική, φτάνοντας ακόμη και μέχρι το Μεξικό. Στα εγκαίνια κάθε καταστήματος δίνουν το παρόν όχι μόνο οι προαναφερθέντες σταρ, αλλά σχεδόν ολόκληρο το Hollywood. Τα εγκαίνια κάθε εστιατορίου αποτελούν, άλλωστε, μια από τις διαδικασίες που κάνει τα Planet Hollywood να ξεχωρίζουν, θυμίζοντας την πρεμιέρα χολυγουντιανής ταινίας. Η πραγματική δοκιμασία όμως ερχόταν την επόμενη ημέρα, όταν άνοιγαν οι πόρτες για το κοινό. Ακόμη και εκεί, όλα έδειχναν να πηγαίνουν εξαιρετικά. Όπως θα πει ο Earl σε συνέντευξη του μετά από χρόνια, «κάποιες χρονιές ήμασταν το εστιατόριο με τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο. Υπήρξε έτος που βγάζαμε 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα».

PlanetHollywood_brand2.jpg?mtime=20190505174230#asset:123967

Το 1996 η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκδίδοντας ακόμη και τις δικές της πιστωτικές κάρτες, οι κάτοχοι των οποίων αποκτούσαν προτεραιότητα στα εστιατόρια. Το branding, άλλωστε, ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα Planet Hollywood. Μπουφάν, μπλουζάκια, καπέλα, ρολόγια, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πωλούνταν στα καταστήματα, αυξάνοντας τα κέρδη της και οδηγώντας ακόμη και στη δημιουργία των Planet Hollywood Superstores, ειδικά αφιερωμένων σε αυτόν τον σκοπό. Εντός των εστιατορίων, οι θαμώνες μπορούσαν να δουν διάφορα εκθέματα από πολύ γνωστές ταινίες, όπως από το Terminator 2, από ταινίες του Stallone, ακόμη και από τον Μάγο του Οζ.

Και κάπου εκεί, μπαίνει στην ιστορία μας η Ελλάδα και το Village Park που ανοίγει πριν από περίπου 20 χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα Planet Hollywood διαθέτουν 80 εστιατόρια σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και θα φτάσουν στην Ελλάδα με την υπογραφή μιας άλλης αλυσίδας εστιατορίων, της Goody's. Όπως διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής «στα πλαίσια των νέων αναπτυξιακών της σχεδίων, η εταιρεία Goody's συμφώνησε πρόσφατα στη δημιουργία του πρώτου εστιατορίου Planet Hollywood στην Ελλάδα, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 1999 στην Αθήνα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές». Είναι, βλέπετε, η εποχή που στην χώρα μας υπάρχουν ακόμη δραχμές.

Στο νεοσύστατο, τότε, εταιρικό σχήμα, με την επωνυμία Planet Hollywood Athens, θα συμμετείχαν με 33% η εταιρεία Crystal Year, επωνυμία που άνηκε στον πρίγκιπα Αλ Γουαλίντ της Σαουδικής Αραβίας, με ποσοστό 33% η επενδυτική εταιρεία του Κύπριου επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σιακόλα και με ποσοστό 33% η εταιρεία Goody's, η οποία θα είχε και την ευθύνη λειτουργίας του εστιατορίου. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται και σε αυτά βρίσκεται ακόμη και ο ίδιος ο Bruce Willis μαζί με την rock 'n roll/blues μπάντα του, τους Accelerators, οι οποίοι θα δώσουν εκεί μια και μοναδική συναυλία για το ελληνικό κοινό. Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα «το παίξιμο της φυσαρμόνικας ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα για τον Willis ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τον σκηνοθέτη της «Έκτης Αίσθησης», M. Night Shyamalan, του "Άφθαρτου"».

planethollywood_athens.jpg?mtime=20190505174631#asset:123968

Τα Planet Hollywood όμως δεν είναι τόσο άφθαρτα όσο ο μέτοχος τους. Είναι η εποχή που προσπαθούν να βρουν και πάλι μια ισορροπία, μετά την υπαγωγή στον αμερικανικό πτωχευτικό κώδικα το 1999. Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε τότε, από την Αθήνα, ο Willis «ανοίξαμε πολλά εστιατόρια μέσα σε δύο χρόνια. Πήραμε "λίγο βάρος". Αυτό που κάναμε ήταν να κλείσουμε μερικά από τα καταστήματα που δεν πήγαιναν καλά και εκείνα που είναι ανοικτά τώρα πάνε πολύ καλά». O Willis και η φυσαρμόνικα του δεν θα βοηθήσουν όμως το Planet Hollywood της Αθήνας, το οποίο θα κλείσει τις πόρτες του λίγο καιρό μετά, χωρίς να έχει καταφέρει να κερδίσει το αθηναϊκό κοινό με τις γεύσεις του. Όπως δήλωνε εκείνη την εποχή ο πρόεδρος της Goody's, Αχ. Φώλιας, «συμμετείχαμε για να δούμε πώς λειτουργεί ένα αμερικανικό concept, αλλά δεν εισπράξαμε τίποτε από ό,τι περιμέναμε».

Σύμφωνα τότε με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας προς το ΧΑΑ, το κόστος για την Goody’s από την αναστολή ανάπτυξης ενός συστήματος υπό την ονομασία Telepizza αλλά και της αναστολής εργασιών του εστιατορίου Planet Hollywood Athens, έφτανε τα 2,25 εκατομμύρια ευρώ (έχει πια προκύψει και η αλλαγή νομίσματος). Εξ αυτών, οι οικονομικές επιπτώσεις από τα Planet Hollywood υπολογίζονταν σε 2 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι, το brand της Planet Hollywood θα φύγει από την Ελλάδα. Το 2001, λόγω, όπως υποστήριζε τότε η εταιρεία, των οικονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν στην αγορά του τουρισμού από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, η Planet Hollywood ζήτησε να υπαχθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον πτωχευτικό κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα χρέη της έφταναν τα 135 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, τα Planet Hollywood δεν διαθέτουν τα δεκάδες καταστήματα που είχαν κάποτε, ακολουθώντας μια πιο επικεντρωμένη στρατηγική και μπαίνοντας σε αγορές όπως τα ξενοδοχεία. Επισήμως, διαθέτουν εστιατόρια σε Ορλάντο, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι και ξενοδοχεία (με resort & casino) σε Λας Βέγκας, Κανκούν, Κόστα Ρίκα και Γκόα, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται το ξενοδοχείο στον Άγιο Μαρτίνο. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, με αφορμή την ανακατασκευή του εστιατορίου στο Ορλάντο, ο Earl δήλωσε πως δεν είναι στο στόχαστρο της εταιρείας τα πολλά εστιατόρια έξω από τις ΗΠΑ. «Δεν αφορά πια τον Arnold, τον Bruce, τον Sly και μια παλιά θεματική αλυσίδα εστιατορίων» είπε χαρακτηριστικά, αλλά ένα lifestyle brand που «σε βγάζει από τα συνηθισμένα».

Όσον αφορά στα μαθήματα από το παρελθόν; «Αν είχα την ευκαιρία να πάω πίσω, δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό. Θα υπήρχαν επιχειρηματικές αποφάσεις, όχι για το branding, που θα λάμβαναν χώρα όταν ήμασταν εισηγμένη. Θα είχαμε διαφοροποιηθεί σε πρώιμο στάδιο. Επεκταθήκαμε υπερβολικά γρήγορα λόγω των κακών αποφάσεων μου, πιστεύοντας ότι ο προφανής τρόπος για ανάπτυξη ήταν με περισσότερα εστιατόρια. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να διαφοροποιήσουμε σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας τα σύνολα δεξιοτήτων μας και να μην μεγαλώσουμε τόσο πολύ».

Πηγές: Forbes, Wikipedia, Reuters, Τα Νέα, Καθημερινή, Euro2day

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr