NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Το (σοβαρό) πρόβλημα με το WeTransfer και τη διαγραφή αρχείων

Το (σοβαρό) πρόβλημα με το WeTransfer και τη διαγραφή αρχείων

Πώς μπορεί μια υπηρεσία που σου δίνει τη δυνατότητα να στέλνεις αρχεία χωρίς καμία απολύτως χρέωση να δημιουργήσει - «άθελα» της - μια (ενδεχομένως) προβληματική κατάσταση; Ας εξετάσουμε μαζί την περίπτωση του WeTransfer.

Το WeTransfer, στην δωρεάν «έκδοση» του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε, χωρίς καμία απολύτως εγγραφή ή άλλη διαδικασία, για αποστολή αρχείων συνολικού μεγέθους έως 2GB την φορά, κάνοντας χρήση μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) και ενός απλοϊκού και όμορφου περιβάλλοντος. Η υπηρεσία προσφέρει και το WeTransfer Plus, με περισσότερες χαρακτηριστικά και δυνατότητες, έναντι 12 ευρώ τον μήνα (ή 120 ευρώ τον χρόνο).

Το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει βασιστεί το WeTransfer, μπορεί κάποιος να πει πως είναι η λήξη των αρχείων που στέλνεις. Μπορείς να στείλεις ότι θέλεις, αλλά αυτό θα διαγραφεί εντός μιας εβδομάδας από την αποστολή του. Ο παραλήπτης, λοιπόν, έχει επτά ολόκληρες ημέρες για να το «κατεβάσει» από την υπηρεσία, πριν αυτό χαθεί για πάντα (τουλάχιστον από αυτήν).

Και είναι σαφές πως η προαναφερθείσα πολιτική έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την υπηρεσία και άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον χρήστη. Για την πρώτη, είναι σημαντικό πως της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει το προϊόν της και να στοχεύσει στην μετατροπή (conversion) των δωρεάν χρηστών που θα αναζητήσουν/χρειαστούν περισσότερα χαρακτηριστικά, σε επί πληρωμή. Για τον χρήστη, στο τέλος της ημέρας έχει έναν αξιόλογο τρόπο να στείλει τα αρχεία του χωρίς καμία χρέωση.

Το σημείο στο οποίο αρχίζει να δημιουργείται η προβληματική κατάσταση είναι ο συνδυασμός της διαγραφής των αρχείων μετά από μια εβδομάδα και η αυξανόμενη χρήση που δείχνει να παρουσιάζει το WeTransfer για business και επαγγελματικούς σκοπούς, αφού είναι απλό, εύκολο, γρήγορο και (έως ένα βαθμό, όπως όλα) αξιόπιστο. Όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου πρακτική, ασφαλής και ενδεδειγμένη η χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας για αρχεία αυτού του τύπου.

Όταν έχουμε να κάνουμε με σημαντικά δεδομένα τα οποία δεν πρέπει να χαθούν και πρέπει να είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμα, το όριο «ζωής» των 7 ημερών λειτουργεί ως «ξαφνικός θάνατος» και αιτία προβλημάτων. Και όχι μόνο αυτό. Όχι μόνο ο παραλήπτης καλείται να ενεργήσει/διαχειριστεί σχεδόν άμεσα για τα αρχεία που έλαβε, αποθηκεύοντας τα στον υπολογιστή του ή μεταφορτώνοντας τα αλλού (για να μην το ξεχάσει/αμελήσει και αυτά διαγραφούν) - κάτι που δεν συνάδει και με τη λογική «αποθηκεύω κάτι στο cloud» - αλλά δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να μην έχει προσέξει πως προβλέπεται διαγραφή.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν αχρείαστο φόρτο, άγχος και ρίσκο, σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να λειτουργεί περισσότερο ελεγχόμενα και με όσο το δυνατόν καλύτερη προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Αλλά αυτό είναι το «αντάλλαγμα», αν θέλετε, απέναντι στην χρήση μιας δωρεάν υπηρεσίας. Εξ ου και το ότι αναφέραμε στην αρχή πως αυτό το δημιουργεί «άθελα» του το WeTransfer (και βάλαμε σε εισαγωγικά το «άθελα»). Προφανώς και δεν θα θέλει να δημιουργεί τέτοια προβλήματα, αλλά, ηθελημένα, κάπως θα πρέπει να φέρει έσοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Κι αν το διάστημα των επτά ημερών φαίνεται αρκετό για να πραγματοποιηθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ναι, σε κάποιες περιπτώσεις είναι. Σε κάποιες άλλες όμως, εκεί που όλα λειτουργούν υπό συγκεκριμένες διαδικασίες, προτεραιότητες, ακόμη και χρονικά όρια, ο «πονοκέφαλος» της διαχείρισης μερικών ακόμη αρχείων τα οποία θα διαγραφούν σύντομα εάν κάποιος δεν κάνει κάτι με αυτά, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο.

Όλα έχουν τις χρήσεις τους και η περαιτέρω διείσδυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας/μοντέλου δεν αποκλείεται να τονίσει, ακόμη περισσότερο, τα παραπάνω. Το WeTransfer είναι εξαιρετικό αν θέλει κάποιος να στείλει ένα σύνολο φωτογραφιών σε κάποιον άλλον. Ή ένα σύνολο μεγάλων αρχείων, όταν δεν υπάρχει άμεσα κάποια άλλη επιλογή. Δεν ενδείκνυται, όμως, για την αποστολή αρχείων για business σκοπούς, που δεν πρέπει να χαθούν και που έχουν μεγάλη σημασία. Δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι ο παραλήπτης θα τα διαχειριστεί άμεσα, ούτε πως χρειάζεται να διαχειριστεί άμεσα, ούτε πως γνωρίζει τι θα συμβεί.

Προσοχή, λοιπόν, στην χρήση του δωρεάν WeTransfer - και οποιαδήποτε άλλης διαδικτυακής υπηρεσίας υιοθετεί ένα παρόμοιο μοντέλο για την προσέλκυση επί πληρωμή χρηστών. Λένε πως για την χρήση μιας δωρεάν υπηρεσίας, «πληρώνεις» με άλλους τρόπους, ακόμη και με τα ίδια σου τα δεδομένα. Στην περίπτωση του δωρεάν μοντέλου του WeTransfer, τα δεδομένα σου είναι τα εισιτήριο για τη δωρεάν χρήση μιας αξιόλογης υπηρεσίας αλλά, παράλληλα, και για τη δημιουργία όλων των αρνητικών και προβληματικών καταστάσεων και κινδύνων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr