NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Β. Βλάχος, Kaspersky: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει tech hub, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μια μέρα

Β. Βλάχος, Kaspersky: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει tech hub, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μια μέρα

Ο Βασίλης Βλάχος, ο νέος Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τους ψηφιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και για τις δυνατότητες εξέλιξης σε τεχνολογικό hub που διαθέτει η χώρα μας. Αναφέρεται, παράλληλα, και στην ίδια την Kaspersky, μια εταιρεία με έδρα τη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτή «δεν έχει πολιτικούς δεσμούς με καμία κυβέρνηση» και πως «η απάντησή μας στο κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας είναι η διαφάνεια».

Η Kaspersky αναφέρει πως η «στρατηγική προσθήκη» σας στο δυναμικό της υποδεικνύει τις επενδυτικές βλέψεις της στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μιλήστε μας για αυτές και για τη σημασία που έχει η ελληνική και η κυπριακή αγορά για την εταιρεία.

H Kaspersky βλέπει την Ελλάδα και την Κύπρο ως ώριμες/αναπτυγμένες ΙΤ αγορές/χώρες, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε πολλούς τομείς, όπως η καινοτομία στις startup, ο ψηφιακός μετασχηματισμός (digital & cloud transformation), η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση καθώς και τo πακέτο δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα θεωρείται πρότυπο στην περιοχή. Η στρατηγική προτεραιότητα της Kaspersky είναι να επενδύσει τους ερχόμενους μήνες στους ακόλουθους τομείς:

  • Στην επανατοποθέτηση των λύσεων και των υπηρεσιών της στις ελληνικές και κυπριακές αγορές. Έχουμε την καλύτερη πρόταση στο κομμάτι της ψηφιακής ασφάλειας και πρέπει να την προβάλλουμε αναλόγως στους συνεργάτες και τους πελάτες μας.
  • Στο χτίσιμο ενός ισχυρού οικοσυστήματος συνεργατών, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες εξειδικεύσεις στα σωστά κανάλια.
  • Στην υλοποίηση ενός εντατικού «Go to Market» σχεδίου, έτσι ώστε να ισχυροποιήσουμε τα κανάλια διανομής και μεταπώλησης μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα θετικό hype στην πλευρά των τελικών καταναλωτών.

Αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ε.Ε. Έγινα μέλος της εταιρείας με την επιθυμία να συμβάλλω στην αποστολή της να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο ψηφιακό περιβάλλον στους καταναλωτές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιουνται στην ευρύτερη περιοχή.

Θα είστε υπεύθυνος για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της και την είσοδο σε νέες αγορές. Ποια η δική σας στρατηγική, η φιλοσοφία σας; Ποιες οι προτεραιότητες;

Η φιλοσοφία μου είναι να συνάπτουμε πάντα δυνατές συνεργασίες όταν προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία «go to market» στρατηγική. Πιστεύω ακράδαντα πως το να δουλεύει με συνεργάτες είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει μία εταιρεία να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη και βιώσιμη εμπορική δραστηριότητα.

Η πιο σημαντική πτυχή της ύπαρξης ενός δυναμικού και αφοσιωμένου οικοσύστηματος καναλιών είναι η μεταφορά γνώσεων για την αγορά από τους συνεργάτες. Όταν συμβαίνει αυτό είσαι πιο ευέλικτος, προδραστικός και βρίσκεσαι πιο κοντά στις ανάγκες των πελατών σου, ενώ ελαχιστοποιείς τον χρόνο σου στην αγορά. Η στρατηγική συνεργατών της Kaspersky είναι απλή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία «win win» συνθήκη με το οικοσύστημα συνεργατών μας, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των καταναλωτών μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Και ο ακρογωνιαίος λίθος για να το πετύχουμε αυτό είναι να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας προς το κανάλι συνεργατών.

Όσον αφορά στην είσοδο σε νέες αγορές, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Kaspersky είναι επίσης ο μοναδικός πάροχος Ψηφιακής Ασφάλειας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων βασισμένων στη βιομηχανία που ικανοποιούν τις ειδικές ανάγκες ψηφιακής ασφάλειας που έχουν οι βιομηχανικές (Industrial) επιχειρήσεις.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη τριάδα της λίστας με τις χώρες όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα online επιθέσεων

Από την εμπειρία σας, θα λέγατε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ενήμερες για τους σημερινούς ψηφιακούς κινδύνους; Λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, πραγματοποιούν τις απαραίτητες επενδύσεις;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτή η διαδικασία διευρύνει την επιφάνεια έκθεσης σε πιθανή κυβερνοεπίθεση, δίνοντας στους ψηφιακούς εγκληματίες περισσότερες ευκαιρίες να βρουν αδυναμίες, να εισβάλλουν στα συστήματα και να διαρρεύσουν ή να εκμεταλλευτούν δεδομένα. Παράγοντες όπως η υιοθέτηση του cloud, η αυξανόμενη κινητικότητα τoυ ανθρώπινου δυναμικού και η αύξηση στη χρήση ψηφιακών καναλιών, συμβάλλουν στην αύξηση των κινδύνων. Για να μην αναφέρουμε τα ανθρώπινα λάθη.

Ενώ η προστασία της υποδομής βρίσκεται συνήθως σε επαρκές επίπεδο, οι εταιρείες όλων των μεγεθών χάνουν εκατομμύρια για να ανακάμψουν από περιστατικά που σχετίζονται με το προσωπικό και η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαφορετική.

Τα παραδοσιακά προγράμματα εκπαίδευσης με μοναδικό σκοπό την αποτροπή αυτών των προβλημάτων, έχουν συχνά πολύ περιορισμένη επίδραση και για αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο να καλλιεργηθεί η συμπεριφορά, όχι απλώς να μεταδοθεί η γνώση, μέσα από σοβαρό και πρακτικό περιεχόμενο. Η Kaspersky προσφέρει ένα πακέτο από εκπαιδευτικά προϊόντα βασισμένα στους υπολογιστές που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνικές εκμάθησης και απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής δομής.

Γενικότερα, ποιες είναι οι σημαντικότερες απειλές για μια ελληνική επιχείρηση; Όσον αφορά στις μικρομεσαίες, τι θα πρέπει να γνωρίζουν; Κινδυνεύουν στον ίδιο βαθμό με τις μεγαλύτερες;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτίθενται πιο συχνά σε απειλές που έχουν χαμηλότερα επίπεδα πολυπλοκότητας – πρόκειται συνήθως για ιούς, trojans, λογισμικά που συλλέγουν δεδομένα χωρίς την άδεια του χρήστη και άλλους τύπους κακόβουλων προγραμμάτων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, κατά τον γενικό κανόνα, πράγματι έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα για προστασία από τις ψηφιακές επιθέσεις και εκτίθενται πιο συχνά και σε περισσότερο πολύπλοκες απειλές, όπως εταιρική κατασκοπεία, επιθέσεις phising ή DDos και στοχευμένες επιθέσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, η έλλειψη προσοχής ή ένα ανεπαρκές επίπεδο προστασίας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες για έναν οργανισμό ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Και δεν μιλάμε μόνο για υλικές ζημιές, καθώς η παραβίαση της ασφάλειας έχει σοβαρές συνέπειες στη φήμη μιας επιχείρησης, την ιδιωτικότητα των πελατών της, ενώ συχνά συνεπάγεται και την ύπαρξη απολύσεων.

Για περισσότερα από 15 χρόνια βρεθήκατε σε μια σειρά ρόλων στη Microsoft. Βάσει και της συγκεκριμένης πορείας, θα λέγατε πως ο Έλληνας καταναλωτής λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όταν περιηγείται στο διαδίκτυο και όταν πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές; Τι θα πρέπει να γνωρίζει;

Κατά την άποψή μου, οι Έλληνες καταναλωτές δεν διαφέρουν πολύ σε θέματα επίγνωσης και εφαρμογής προληπτικών μέτρων από τους καταναλωτές σε άλλες χώρες με αγορές παρόμοιες με την Ελλάδα. Επίσης, η συχνότητα των επιθέσεων από ψηφιακούς εγκληματίες βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Τα στοιχεία που διαθέτει η Kaspersky επιβεβαιώνουν το παραπάνω, αν και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όπου αξίζει να σταθούμε. Για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη τριάδα της λίστας με τις χώρες όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα online επιθέσεων (το 24,16% όλων των χρηστών του διαδικτύου εκτέθηκαν σε κάποια μορφή επίθεσης στο Διαδίκτυο). Επίσης, η Ελλάδα κατέλαβε την έκτη θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες στις οποίες εντοπίστηκαν οι περισσότερες επιθέσεις με τραπεζικά Trojans.

Οι συμβουλές μου για την προστασία των χρηστών κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο είναι να μην κοινοποιούν ποτέ ιδιωτικά ή εμπιστευτικά δεδομένα δημοσίως, να μη χρησιμοποιούν ποτέ το ίδιο password για διαφορετικές υπηρεσίες ή τοποθεσίες Διαδικτύου, πάντα να ελέγχουν την ηλεκτρονική διεύθυνση μιας διαδικτυακής σελίδας που ζητά τα δεδομένα τους ή διαπιστευτήρια και να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητά της. Επίσης, πρέπει να ελέγχουν το email ενός αποστολέα πριν κλικάρουν οπουδήποτε μέσα στο email που έλαβαν. Φυσικά, η χρήση μιας κατάλληλης λύσης ψηφιακής ασφάλειας από έναν αξιόπιστο πάροχο βοηθά επίσης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεκινήσει να επενδύει και να αναπτύσσει μοναδική εξειδίκευση σε οποιοδήποτε από τα βασικά workloads του Cloud

Προσφέρει η Kaspersky λύσεις για κρατικούς φορείς, όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της;

Το χαρτοφυλάκιό μας είναι πολύ περιεκτικό - περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες όχι μόνο για μεμονωμένους καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για κρίσιμες υποδομές και κυβερνήσεις.

Οι κυβερνητικοί οργανισμοί είναι φυσικοί στόχοι για τον κυβερνο-πόλεμο - από κατασκοπεία μέχρι επιθέσεις με πιθανά πολιτικά κίνητρα, π.χ. ψηφιακή τρομοκρατία, επιθέσεις υποβοηθούμενες από κράτη, ψηφιακή κατασκοπεία, hacktivism, επιθέσεις DDoS στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αλλά και παραδοσιακές απειλές κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των trojans, phishing, cryptors και ransomware.

Οι λύσεις μας αντιμετωπίζουν με επιτυχία σημαντικά ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας προβλέποντας, αποτρέποντας, ανιχνεύοντας και απαντώντας σε ψηφιακές απειλές.

Η Kaspersky αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη μεγάλων CERTS, κρατικών φορέων και υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, μοιράζοντας μαζί τους τις σύγχρονες γνώσεις της για τις ψηφιακές απειλές και βοηθώντας στην εύρεση και εφαρμογή αποτελεσματικών αμυντικών μηχανισμών.

Γενικότερα, διατηρεί μια εταιρεία όπως η Kaspersky επαφές με κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, στο πλαίσιο και της αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος; Ποια τα ενδεχόμενα δεδομένα που ανταλλάσσονται;

Η Kaspersky δεν έχει πολιτικούς δεσμούς με καμία κυβέρνηση, αλλά είναι περήφανη που συνεργάζεται με Αρχές και κυβερνήσεις χωρών, διεθνείς διωκτικές αρχές και εμπορικούς και δημόσιους οργανισμούς με στόχο την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος.

Είμαστε οι πρώτοι πάροχοι ψηφιακής ασφάλειας που προσφέρουν μια προηγμένη δωρεάν υπηρεσία για τις Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου. Μια μοναδική και εξατομικευμένη προσέγγιση που αναπτύχθηκε για να μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ψηφιακής εγκληματικότητας χωρίς σύνορα και περιλαμβάνει Threat intelligence Reporting, Threat Data Feeds καθώς και Automated Security Awareness Platform (Kaspersky ASAP).

Στις αρχές Ιουλίου, η Kaspersky υπέγραψε μια νέα πενταετή συμφωνία με την Interpol, για να ενισχύσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος παγκοσμίως. Η Kaspersky θα παράσχει στην Interpol υποστήριξη ανθρωπίνων πόρων, εκπαίδευση και δεδομένα πληροφόρησης απειλών αναφορικά με τις πιο πρόσφατες ενέργειες ψηφιακών εγκληματιών, ενισχύοντας τις ικανότητες αντιμετώπισης ψηφιακών απειλών του οργανισμού.

Η Kaspersky ξεκίνησε από τη Ρωσία και έχει τη βάση της εκεί. Πώς επηρεάζεται η λειτουργία της από το σημερινό διεθνές περιβάλλον και τις σχέσεις μεταξύ κρατών; Πώς «κινείται» εντός των συγκεκριμένων συνθηκών;

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο με έδρα τη Ρωσία. Περισσότερο από το 80% των δραστηριοτήτων μας είναι διεθνείς.

Η απάντησή μας στο κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας είναι η διαφάνεια. Θεωρούμε ευθύνη μας να δείξουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών και των εταίρων μας. Για τον σκοπό αυτό, η Kaspersky ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Διαφάνειας, αναθέτοντας στην κοινότητα ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής την επικύρωση και την επαλήθευση της αξιοπιστίας των προϊόντων, των εσωτερικών διαδικασιών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αυξήσει το bug bounty πρόγραμμά μας και τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η επεξεργασία σε ελβετικά κέντρα δεδομένων κακόβουλων και ύποπτων αρχείων που μοιράζονται με την εταιρεία χρήστες από την Ευρώπη. Το πρώτο Κέντρο Διαφάνειας ιδρύθηκε στη Ζυρίχη τον Νοέμβριο του 2018 και το Κέντρο Διαφάνειας στη Μαδρίτη υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες τον Ιούνιο του 2019.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τον έλεγχο των μηχανικών πρακτικών της εταιρείας σχετικά με την ανίχνευση απειλών, με σκοπό να επιβεβαιώσουμε τη συμμόρφωσή τους με τα υψηλότερα πρότυπα βιομηχανικής ασφάλειας. Η τελική έκθεση, που εκδόθηκε από μία λογιστική εταιρεία που βρίσκεται μεταξύ των Big Four, επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη και η κυκλοφορία των βάσεων δεδομένων κανόνων ανίχνευσης απειλών της Kaspersky (βάσεις δεδομένων AV) προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές από ισχυρούς ελέγχους ασφάλειας.

Η Kaspersky επενδύει στην ελληνική αγορά. Προσφέρεται η χώρα μας για περαιτέρω επέκταση των τεχνολογικών εταιρειών και για είσοδο νέων; Μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε hub τεχνολογίας, καινοτομίας και έρευνας;

Απολύτως - η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας τέτοιος κόμβος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μια μέρα. Προϋποθέσεις μπορεί να είναι η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος που σχετίζεται με τον τομέα πληροφορικής, ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις και να αυξηθεί η συσχέτιση των θεωρητικών γνώσεων με τις πραγματικές επιχειρηματικές ανάγκες. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεκινήσει να επενδύει και να αναπτύσσει μοναδική εξειδίκευση σε οποιοδήποτε από τα βασικά workloads του Cloud, όπως τα Big Data, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain κλπ.

Η Kaspersky υποστηρίζει τα νέα ταλέντα στον κλάδο του IT με τη λειτουργία του Kaspersky Academy: μια σειρά project αφιερωμένα στην προώθηση της γνώσης για την ψηφιακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού σπουδαστών - το Secur’IT Cup - και τη συμβολή στην ανάπτυξη κορυφαίων προγραμμάτων εκπαίδευσης στον κυβερνοχώρο. Θεωρούμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα ως βασικά βήματα προς τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος.

Η Kaspersky υποστηρίζει τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στην Ελλάδα. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτό;

Κατανοώντας τη σημασία της διατήρησης των προηγούμενων πολιτισμών προς όφελος των μελλοντικών γενεών, η Kaspersky συνεργάζεται με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (ASA) από το 2015 για να αναπτύξει το έργο της στο Ακρωτήρι. Το έργο αυτό διασώζει τα ερείπια του ιστορικού κυκλαδικού/μινωικού οικισμού στη Σαντορίνη, γνωστού ως η ελληνική "Πομπηία".

Η Kaspersky είναι ο κύριος χορηγός του έργου, παρέχοντας υποστήριξη για μια σειρά από δραστηριότητες που βοηθούν τους επιστήμονες να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ανασκαφών, τη διατήρηση των θεαματικών τοιχογραφιών και τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

Το 2018, οι ανασκαφές στον οικισμό του Ακρωτηρίου αποκάλυψαν θεαματικά ευρήματα - 13 λάρνακες γεμάτες με αντικείμενα κυκλαδικού πολιτισμού που χρονολογούνται έως και 5.000 χρόνια πριν.

Η προστασία του παρελθόντος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προστασίας του μέλλοντός μας και η Kaspersky είναι περήφανη που συνεισφέρει σε αυτό το σπουδαίο έργο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr