NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Κ. Σταυρόπουλος, iSquare: Το brand της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ενισχυθεί σημαντικά

Κ. Σταυρόπουλος, iSquare: Το brand της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ενισχυθεί σημαντικά

Με τις νέες συσκευές της Apple να αναμένεται πως θα ανακοινωθούν αύριο, 10 Σεπτεμβρίου, ο Κωστής Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare, του επίσημου διανομέα της Apple στην Ελλάδα και Κύπρο, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον χώρο της τεχνολογίας και των smartphones, με αφορμή και την συμπλήρωση δέκα ετών παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική και κυπριακή αγορά.

Το περασμένο καλοκαίρι, η iSquare συμπλήρωσε δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Μιλήστε μας για αυτήν την πορεία. Τι θα ξεχωρίζατε;

Το καλοκαίρι του 2019 σηματοδοτεί τα 10α γενέθλια της iSquare. Μια εξαιρετική εκ του αποτελέσματος πορεία, άλλα ταυτόχρονα και μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μιας και ταυτίζεται με τα πιο δύσκολα χρόνια της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, τα χρόνια της κρίσης. Η εταιρεία το 2009 είχε πωλήσεις 26 εκατομμυρίων ευρώ και το 2018 ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 106 εκατομμύρια ευρώ. Υπέρ-τετραπλασιασμός πωλήσεων και μάλιστα στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης. Η iSquare αυτά τα 10 χρόνια κατάφερε, πέρα από την αύξηση στις πωλήσεις και τα μερίδια της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, να εδραιώσει το brand της Apple ως το κορυφαίο καταναλωτικό brand στο μυαλό και την καρδιά των καταναλωτών. Από το 2009 έως σήμερα έχουμε διακινήσει περισσότερα από 2.500.000 προϊόντα σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

Η μεγαλύτερη όμως παρακαταθήκη για την επόμενη δεκαετία είναι οι άνθρωποι της iSquare και οι συνεργάτες μας (το κανάλι λιανικής) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και έθεσαν τις βάσεις για την πολύ θετική μας πορεία.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, που είδαν ακόμη και σημαντικές οικονομικές κρίσεις, έχει μεταβληθεί ποιοτικά αυτό που αναζητά ο καταναλωτής; Και πώς προσαρμόζεστε εσείς σε αυτό, στις ανάγκες του;

Σαφώς και η κρίση επηρέασε την αγορά και την κατανάλωση. Το ΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια έπεσε 25%, το διαθέσιμο «πορτοφόλι» των Ελλήνων καταναλωτών έπεσε 32% και, τέλος, η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο από 42%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν και οι συνήθειες των καταναλωτών. Πλέον, οι αγορές γίνονται με κριτήριο την ποιότητα, την διάρκεια ζωής, την αξία μεταπώλησης, την εμπειρία χρήσης και το οικοσύστημα. Ο καταναλωτής αλλάζει πιο αραιά προϊόντα και έτσι κοιτάζει να πάρει κάτι ποιοτικό που να του προσδώσει υψηλή αξία και κυρίως ευκολία και ικανοποίηση χρήσης, για τα χρόνια που θα το έχει στην κατοχή του.

Η Apple είναι ο ηγέτης σε αυτά τα χαρακτηριστικά, μιας και τα προϊόντα μας κρατάνε περισσότερο, έχουν απίστευτη εμπειρία χρήσης, μεγάλη αξία μεταπώλησης και βαθμό ικανοποίησης που ξεπερνά κάθε άλλο brand! Εκεί οφείλεται και η μεγάλη μας ανάπτυξη όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Επίσης, με νέες υπηρεσίες, εργαλεία χρηματοδότησης, δόσεις και υπηρεσίες αναβάθμισης, φέραμε πιο κοντά μας τον Έλληνα καταναλωτή και μεγαλώσαμε την βάση μας. Πάνω από 1.5 εκατ. ενεργά iPhones λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, ένα ιδιαίτερα υψηλό νούμερο αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Ποια είναι η πορεία των προϊόντων της Apple στην ελληνική αγορά; Ποια η εικόνα που δίνουν οι πωλήσεις για τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων της εταιρείας, όπως τα iPhone και τα Mac;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, οι πωλήσεις της εταιρείας υπέρ-τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια κερδίζοντας μερίδια σε όλες τις κατηγορίες. Για παράδειγμα, το 2018 είχαμε αύξηση πωλήσεων 27% σε σύγκριση με το 2017 και ισχυρές επιδόσεις τόσο στα iPhones όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες (Mac, iPad & Apple Watch). Τα iPhones αυξάνονται διψήφια κάθε χρόνο, όπως επίσης τα iPad και τα Mac. Η νέα σχετικά κατηγορία των Apple Watch έχει σχεδόν τριψήφια ανάπτυξη κάθε χρόνο. Τέλος, η κατηγορία των περιφερειακών Apple και αξεσουάρ έχει επίσης ισχυρά διψήφια ανάπτυξη και συμπληρώνει το οικοσύστημα με καινοτόμα προϊόντα όπως τα Airpods, τα Beats, κτλ. Και το πρώτο εξάμηνο του 2019 συνεχίζεται η πολύ θετική πορεία με περαιτέρω αύξηση σε όλες μας τις κατηγορίες.

Ποιες οι ιδιαιτερότητες που «αντιμετωπίζει» ο επίσημος διανομέας μιας εταιρείας όπως η Apple; Ποιες οι απαιτήσεις που υπάρχουν, βάσει και της προσοχής που δίνει η συγκεκριμένη κατασκευάστρια στο brand της;

Όσο και να φανεί περίεργο, οι μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ως διανομέας τα τελευταία χρόνια, είχαν να κάνουν με τα αυτονόητα. Λόγο της κρίσης και των capital controls, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε ήταν το καλοκαίρι του 2015 με τις πληρωμές προς την Apple στο εξωτερικό, την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας, τις υποχρεώσεις μας γενικότερα. Και εδώ φάνηκε η αξία του Ομίλου Quest που όντας μέλος του, μας στήριξε και μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα.

Οι απαιτήσεις για την διατήρηση του brand στην κορυφή είναι πολλές και αδιαπραγμάτευτες, άλλα εκ του αποτελέσματος τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια, μιας και το brand της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις σημαντικότερες καινοτομίες που εφαρμόζει η iSquare στη λιανική διάθεση των προϊόντων της Apple; Τι πρέπει να βρίσκει ο καταναλωτής μπαίνοντας σε ένα κατάστημα, αναζητώντας ένα τεχνολογικό προϊόν;

Έχουμε ήδη δημιουργήσει 20 Apple Retail Programs, δηλαδή Apple shop-in-shop μέσα στα κορυφαία καταστήματα των συνεργατών μας, ώστε να δώσουμε την απόλυτη εμπειρία προϊόντων και υπηρεσιών της Apple στον επισκέπτη. Στόχος είναι να διπλασιάσουμε τα σημεία τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, 8 καταστήματα iStorm, αποκλειστικά για Apple προϊόντα, έχουν ανοίξει από το 2010 έως σήμερα, συμπληρώνοντας το οικοσύστημα της Apple, παρέχοντας κορυφαία εμπειρία και επιλογή.

Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να δώσουμε προστιθέμενη αξία στον τελικό πελάτη. Έτσι, έχουμε αναπτύξει και διαθέτουμε δωρεάν μέσω του site μας isquare.gr διάφορες εφαρμογές και εργαλεία που κάνουν ευκολότερη και πληρέστερη την εμπειρία χρήσης μιας Apple συσκευής. Ελληνικός ορθογράφος και θησαυρός, εργαλείο μετάβασης από Windows σε Mac, ώστε γρήγορα και εύκολα να μεταφέρεις τα δεδομένα σου στο νέο περιβάλλον εργασίας, εργαλεία μετάφρασης στα Ελληνικά και πολλές άλλες εφαρμογές.

Παρέχουμε μέσω του δικτύου μας 2 χρόνια εγγύηση σε όλα μας τα προϊόντα, άλλα και μετά την πώληση είμαστε δίπλα στον καταναλωτή σε ότι χρειαστεί. Με ένα πλήρες δίκτυο εξουσιοδοτημένων, από την Apple, επισκευαστικών κέντρων, καλύπτουμε την κάθε ανάγκη με διατήρηση της εγγύησης, γνήσια ανταλλακτικά και πάνω απ’ όλα με γνώση και μεράκι από πιστοποιημένους ανθρώπους.

Τέλος, με άμεση επαφή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της iSquare, σεμινάρια, tips & how-to προσπαθούμε συνεχώς να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε όλους τους πελάτες και συνεργάτες μας.

Κεφάλαιο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πόσο «εύκολα» υιοθετεί ο Έλληνας τις νέες τεχνολογίες; Πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων ή ακόμη και άλλων τομέων, όπως το δημόσιο;

Η τεχνολογία δεν είναι πια ένα ακόμα εργαλείο στο επιχειρείν, δεδομένου ότι είναι το ίδιο το επιχειρείν. Ανεξάρτητα με την φύση και τον κλάδο δραστηριότητας, όλες οι εταιρείες πλέον έχουν προτεραιότητα τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό μιας και χωρίς τεχνολογία δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι λύσεις της Apple βρίσκονται στην αιχμή και ηγούνται των επιλογών των επιχειρήσεων προς αυτόν τον μετασχηματισμό. Εκατοντάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα τα προϊόντα της Apple στην καθημερινή τους λειτουργία και απολαμβάνουν τα οφέλη.

Τελικά, τι χαρακτηρίζεται ως καινοτομία, σήμερα, στον τεχνολογικό τομέα; Ποιες οι τάσεις και ποιες οι νέες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον τις καταναλωτικές συσκευές;

Τα τεχνολογικά προϊόντα και ιδίως τα smartphones/tablets/PCs έχουν ήδη φτάσει σε ένα πολύ ώριμο επίπεδο και περιλαμβάνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις τελευταίες καινοτομίες. Προσωπικά πιστεύω ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η «αφαίρεση» των συσκευών, η απλοποίηση τους. Πως δηλαδή οι λειτουργίες και οι χρήσεις ενός iPhone σήμερα θα περάσουν σε κάτι πολύ μικρότερο και ολοκληρωμένο σε υπηρεσίες αύριο που θα μπορεί κανείς με ακόμα πιο απλό και κατανοητό τρόπο να διαχειριστεί ακόμα περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα και να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες. Έτσι, θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο συσκευών, όπου αυτές θα είναι μικρότερες, πιθανά να φοριούνται πάνω μας, και η αλληλεπίδραση μαζί τους θα είναι «διάφανη», πιο εύκολη και πιο κατανοητή και προσιτή σε περισσότερους. Η πληροφορία που θα χρειαζόμαστε θα μας έρχεται πριν καν την ρωτήσουμε.

Προς το κλείσιμο, δώστε μας μια εικόνα από τη λειτουργία της iSquare σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποια τα οικονομικά της μεγέθη, οι επενδύσεις και οι άμεσοι στόχοι;

Η iSquare, όπως είπαμε, το 2018 έκανε πωλήσεις 106 εκατομμυρίων ευρώ και η Κύπρος ήταν περίπου το 25%. Για το 2019 είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε την θετική μας πορεία με αύξηση πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Κάθε χρόνο υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις μέσω επέκτασης δικτύου, αναβάθμιση σημείων πώλησης, Apple Retail Programs, ΙΤ υποδομές, εργαλεία reporting, κτλ. Αυτές οι επενδύσεις που είναι συνεχείς μας βοηθούν να υλοποιούμε με επιτυχία την στρατηγική μας και να βελτιώνουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο στους τελικούς πελάτες όσο και στους συνεργάτες μας.

Κλείνοντας, θεωρείτε πως θα μπορούσε κάποτε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα παραγωγή συσκευών όπως το iPhone; Τι χρειάζεται για να συμβεί κάτι τέτοιο;

Η Ελλάδα είναι μια μικρή σχετικά χώρα για την παγκόσμια οικονομία, άλλα και για τα μεγέθη της Apple. Παρόλα αυτά, είναι μια σημαντική αγορά για την Apple και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από την ταυτόχρονη διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών της με μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές. Δεν νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε παραγωγή προϊόντων Apple στην χώρα μας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα παραμείνουν σημαντικές αγορές.

Η iSquare, μέσα από την δουλειά και τα αποτελέσματα της, έχει ενισχύσει την θέση της χώρας μας στην Apple και αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα εντονότερο ρυθμό τα προσεχή χρόνια. Παραμένουμε αισιόδοξοι και προσηλωμένοι στο να φέρνουμε καθημερινά την απόλυτη εμπειρία Apple στους Έλληνες και Κύπριους καταναλωτές μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr