NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η φιλοζωία και η φροντίδα της φύσης στην μικρή και μεσαία επιχείρηση

Η φιλοζωία και η φροντίδα της φύσης στην μικρή και μεσαία επιχείρηση

Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (World Animal Day). Η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί είναι η Εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των Ζώων. H επέτειος αυτή θυμίζει και αποτίνει φόρο τιμής στα Ζώα και τους ανθρώπους που τα αγαπούν και τα σέβονται. Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιθαγένεια, η θρησκεία, η πίστη ή η πολιτική ιδεολογία. Αυτό το άρθρο φιλοδοξεί να αναδείξει την αξία που μπορεί να προσθέσει σε ένα κατάστημα η ύπαρξη κατοικίδιων και «ζωντανών» φυτών εκεί.

Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να υλοποιήσει η Μικρή ή Μεσαία Επιχείρηση εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της για την αειφορία, αναδεικνύοντας την πολιτιστική της ταυτότητα και την οικολογική της συνείδηση.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται, συνήθως, στις γειτονιές, εκεί που οι περίοικοι «περνούν» συχνά απέξω πηγαίνοντας στα σπίτια ή στα γραφεία τους. Η προσέλκυση του βλέμματος του περαστικού είναι στόχος του Μάρκετινγκ και του Merchandising.

Η ύπαρξη κάποιου κατοικίδιου που η φροντίδα του γίνεται από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση θα προσδώσει «χαρακτήρα» σε αυτήν. Το χαριτωμένο ζωάκι, η «γωνιά» του όπου κάθεται, προκαλούν τους περαστικούς να το δουν και ίσως αποτελέσει και το σημείο αναφοράς για αυτήν.

Το φιλοζωικό ένστικτο του ανθρώπου, η φυσική του τάση να περιθάλπει τα αδύναμα όντα, ξυπνούν θετικά συναισθήματα που θα αποβούν προς όφελος της επιχείρησης που τα προσφέρει στους πελάτες της. Αυτό θα συμβάλει στην διατήρηση και την αύξηση της πελατείας της επιχείρησης.

Στην γειτονιά μου χαίρομαι το σκυλάκι που κάθεται έξω από το ζαχαροπλαστείο και ρωτάω για αυτό, αναζητώ την γάτα που υπάρχει στο χρωματοπωλείο, όποτε πάω εκεί, προτιμώ για γρήγορο φαγητό την επιχείρηση που έχει φυτέψει βότανα και λουλούδια έξω από το κατάστημά της.

Η ύπαρξη του κατοικίδιου που περιθάλπεται και φυτών σε καλή κατάσταση αναδεικνύει την φροντίδα της επιχείρησης για αυτά και μεταδίδει στον πελάτη και τον περαστικό το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι εκεί τα φροντίζουν. Τα φυτά, όταν είναι περιποιημένα και φρέσκα, προσφέρουν όμορφο θέαμα, «καλύπτουν» τυχόν αρχιτεκτονικές αστοχίες και διεγείρουν την όραση και την όσφρηση. Το «υποκρυπτόμενο» μήνυμα που «μεταδίδεται» είναι ότι οι εργαζόμενοι εκεί αγαπούν την επιχείρησή τους, άρα και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

animal-cat-face.jpg?mtime=20190928201731#asset:143621

Σε μια εποχή όπου η φιλοζωία, η αγάπη και η φροντίδα για το περιβάλλον και το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, αυτές οι απλές, καθημερινές, «καλές» πράξεις, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερο κόστος, μπορούν να φέρουν σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Εξάλλου, η επιχείρηση είναι μέρος του περιβάλλοντός της, το οποίο οφείλει να εκτιμά, να το σέβεται και να το δείχνει αυτό.

Το κατοικίδιο της επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει και το θέμα φωτογραφιών-αναρτήσεων, με «χαριτωμένο» ύφος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησης που θα αναδεικνύει την αγάπη της για την φύση, την φροντίδα της για τα αδέσποτα και το Κοινωνικό της πρόσωπο.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες θα δώσουν την ευκαιρία στην μικρή επιχείρηση να διαφοροποιηθεί από τις άλλες, «ανταγωνιζόμενη» τις μεγάλες και τις πολυεθνικές, εκεί που μπορεί.

Εξάλλου, στο Marketing Υπηρεσιών το ένα από τα τρία P’s είναι το Physical Evidence, η φυσική παρουσία των εγκαταστάσεων όπου πωλούνται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Εκεί αναφέρονται οι δραστηριότητες που προτείνονται σε αυτό το άρθρο, δίνοντας μια «διαφορετική» οπτική για την φιλοζωία και την αγάπη για την φύση στις μικρές επιχειρήσεις.

Γιατί όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ: «μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εμφάνιση», που για τις μικρές επιχειρήσεις σημαίνει ότι η αισθητική του χώρου μιας επιχείρησης, που εμπλουτίζεται με την παρουσία κατοικίδιων και φυτών, μπορεί να κάνει την διαφορά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr