NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

4 λόγοι για να είσαι γενναιόδωρος και στο γραφείο

4 λόγοι για να είσαι γενναιόδωρος και στο γραφείο
18_10_2019 01_12_2019

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, How To

Και να αυξήσεις την απόδοσή του ακόμα και κατά 50%!

Κάποιες φορές ενστικτωδώς λες «όχι» στο συνάδελφο που έρχεται να ζητήσει τη βοήθειά σου. Και κάποιες φορές καλά κάνεις. Γιατί το να παραείσαι καλός στη δουλειά μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα - σύμφωνα με την επιστήμη - και να σε οδηγήσει στην εξουθένωση (generosity burnout)! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάς την προσφορά, την καλοσύνη, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία στο γραφείο! Γιατί αν το κάνεις αυτό, στερείς από τον εαυτό σου τα οφέλη της προσφοράς. Ποια είναι αυτά;

Βελτιώνεις την ευεξία σου

Ίσως νομίζεις ότι το να είσαι χαρούμενος στη δουλειά, εξαρτάται μόνο από τη δουλειά για την οποία έχεις προσληφθεί να κάνεις. Έρευνες, ωστόσο, στον τομέα της θετικής ψυχολογίας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την επιστήμη, όταν θέλεις να βοηθάς τους άλλους και όταν πιστεύεις ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά, τότε αυξάνεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου! Πρόσεξε όμως! Αυτό συμβαίνει μόνο όταν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις. Όχι όταν νιώθεις ότι είσαι αναγκασμένος να το κάνεις. Η επιθυμία για προσφορά και βοήθεια πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από εσένα.

Αυξάνεις την επιτυχία

Η προσφορά στο γραφείο δεν βελτιώνει μόνο την καλή σου διάθεση – σε κάνει και πιο επιτυχημένο. Σκέψου το εξής: αν θέλεις πραγματικά να βοηθάς τους άλλους, ο χρόνος σου για τα δικά σου tasks περιορίζεται. Έτσι, όμως, μαθαίνεις να βάζεις προτεραιότητες. Και όταν μαθαίνεις να είσαι τέλειος σε αυτό, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους σου. Έρευνα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εκείνοι που βοηθούν τους άλλους, αυξάνουν ακόμα και κατά 50% την απόδοσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Βρίσκεις ξανά το νόημα στη δουλειά σου

Πολλές έρευνες αναφέρονται στη σημασία του να βρίσκει κανείς το νόημα σε ό,τι κάνει. Μην ξεχνάς ότι ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι βοηθώντας τους άλλους. Ειδικά σε μέρες που η δουλειά σου φαίνεται βαρετή, όταν ξέρεις ότι έχεις βοηθήσει κάποιον έστω και λίγο, νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά ακόμα και στο γραφείο.

Βιώνεις το «helper’s high»

Όταν βοηθάς τον συνάδελφό σου σε ένα δύσκολο και αγχωτικό project, νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή βιώνεις το «helper’s high». Μία έκρηξη ενέργειας, η οποία – σύμφωνα με την επιστήμη διαρκεί για ώρες. Αυτό το αίσθημα της ευφορίας, ικανοποίησης, ζεστασιάς και ενέργειας που αισθάνεσαι όταν κάνεις μικρές πράξεις καλοσύνης. Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να το βιώσεις κι εσύ;


Αρχική δημοσίευση από Rebecca Muller στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr