NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Με ψηφιακή υποδομή οι νέες έγχρωμες ταυτότητες - Έρχονται μέχρι το 2021

Με ψηφιακή υποδομή οι νέες έγχρωμες ταυτότητες - Έρχονται μέχρι το 2021

Στα πλαίσια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Radio 104,6, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για ποικίλα θέματα τα οποία απασχολούν το υπουργείο και την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη μετάβαση της χώρας στο δίκτυο 5G, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής: «Θα πάμε στο 5G. Με το νόμο που περνάμε τώρα γίνεται πολύ πιο απλή η διαδικασία της αδειοδότησης. Κατά βάση στεκόμαστε στις πιο σημαντικές αδειοδοτήσεις, όπως είναι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία ασχολείται με την ακτινοβολία. Σε αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον το εξής: πρώτον, υπάρχουν διεθνή όρια στην ακτινοβολία, τα διαμορφώνει μία επιτροπή που λέγεται ICNIRP. Η Ελλάδα έχει νομοθετήσει να κινούμαστε σε χαμηλότερα όρια από τα διεθνή. Είμαστε πολύ πιο αυστηροί ως προς τις ακτινοβολίες. Κινούμαστε στο 70% αυτών των ορίων και στον αστικό ιστό κινούμαστε στο 60% γιατί υπάρχουν κάποιες ελάχιστες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία. Πέρυσι ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 2.500 κεραίες. Πάνω από τα όρια ήταν μόνο 4 - πάνω από τα όρια τα δικά μας τα χαμηλά και σε καμία περίπτωση όχι πάνω από τα διεθνή».

Ως προς το ζήτημα της γραφειοκρατικής αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Στόχος είναι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού και γρήγορου δικτύου τηλεφωνίας. Εάν έπρεπε να το πω με μία φράση θα έλεγα "τέρμα το γκρίζο". Γιατί από τη δεκαετία του 1990 υπήρχε ένα γκρίζο καθεστώς στις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Υπήρχαν κεραίες που δεν είχαν αδειοδοτηθεί χρόνια. Εμείς τι προσπαθούμε να κάνουμε με αυτήν τη πρωτοβουλία: οι κεραίες πλέον ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται. Δεν θα υπάρχει γκρίζο σε αυτό το σύστημα, για να μπορεί να υπάρχει και η προβλεψιμότητα για ένα ξένο επενδυτή».

Σε ερώτηση σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε πως η ψηφιακή επανάσταση περνά μέσα από τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Ολοκληρώνουμε ουσιαστικά τα θεσμικά εργαλεία μέσα στο νόμο τα οποία μας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. Εμείς από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε είπαμε ότι η τεχνολογία είναι μέσο, δεν είναι ο σκοπός. Εμείς τώρα κοιτάζουμε – και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα το έχουμε πετύχει – την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, παραδείγματος χάριν της γέννησης ενός παιδιού: σήμερα έχει μια σειρά από βήματα. Να πάρεις ΑΜΚΑ για τον νεογνό στο ΚΕΠ, να δηλώσεις στο ισόγειο του μαιευτηρίου κάποια πράγματα, μετά να πας στο ληξιαρχείο. Μετά να πας στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας. Πώς μπορείς να το λύσεις αυτό. Με χρήση κάποιων απλών τεχνολογιών είναι η πρώτη απάντηση, αλλά δεύτερον χρειάζεται και να νομοθετήσεις: ποια είναι η νέα διαδικασία και πώς θα τηρείται και ποιος ο νέος ρόλος όλων των εμπλεκομένων. Σε όλα αυτά τα πράγματα απαιτείται διπλή παρέμβαση» ήταν τα λόγια του κ. Πιερρακάκη.

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ψηφιακών ταυτοτήτων φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Εσθονίας. «Οι Εσθονοί είναι αυτοί που το έκαναν καλύτερα, όπως πολύ σωστά λέτε, αλλά το έχουν πετύχει και άλλες χώρες. Πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση το eIDAS είναι και οδηγία–η ψηφιακή ταυτότητα και η ψηφιακή ταυτοποίηση. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναφέρει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων. Ο στόχος μας είναι να έχουμε τις νέες ταυτότητες στα χέρια μας μέχρι τα τέλη του 2021. Λόγω και της φύσης και της διάρκειας του διαγωνισμού όπως αυτός θα πραγματοποιηθεί. Οι νέες αυτές ταυτότητες θα είναι έγχρωμες και θα έχουν ψηφιακή υποδομή. Και θέλουμε να έχουν ψηφιακή υποδομή γιατί εν τέλει πρέπει πολλές από αυτές τις υπηρεσίες που σήμερα οι πολίτες διεκπεραιώνουν στα ΚΕΠ, πρέπει να μπορούν εάν θέλουν να τις διεκπεραιώσουν και από το σπίτι τους ή από τη δουλειά τους. Πώς θα μπορεί να γίνει αυτό; Εάν εγώ μπορώ σαν κράτος να σε ταυτοποιήσω απομακρυσμένα. Να ξέρω ότι εσύ, όντως είσαι εσύ. Η ταυτότητα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη ταυτοποίηση».

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης που κατέχει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 26η και προτελευταία θέση του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. «Η σύγκλιση με το μέσο όρο του δείκτη DESI. Και είναι ένας στόχος ο οποίος δεν είναι όσο απομακρυσμένος ακούγεται, γιατί εδώ αρκεί να υιοθετήσεις κάποια καλά παραδείγματα - εάν φέρουμε αυτές τις νέες ταυτότητες στο χρόνο που το έχουμε προγραμματίσει, εφόσον προβούμε στην προκήρυξη του φάσματος των δικτύων 5ης γενιάς επίσης μέχρι τα μέσα του 2021 και εφόσον κάνουμε όλες εκείνες τις διαλειτουργικότητες που έχουμε σχεδιάσει. Και τι είναι αυτό. Τι είναι διαλειτουργικότητα; Πολύ απλά τα συστήματα να μιλάνε μεταξύ τους. Κάθε φορά που ένα σύστημα δεν μιλάει με ένα άλλο, έχουμε άλλη μία ουρά που πηγαίνει ο πολίτης. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνουμε τέτοιου τύπου διαλειτουργικότητες. Κάθε μία διαλειτουργικότητα γλυτώνει μία ουρά» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr