NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

H ETE διαθέτει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιώσιμη «μπλε» οικονομία

H ETE διαθέτει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιώσιμη «μπλε» οικονομία

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Όσλο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Blue Sustainable Ocean Strategy (Blue SOS) με στόχο τη προστασία των ωκεανών, τη δημιουργία ισχυρότερων παραλιακών δομών καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει διπλάσια κονδύλια για προγράμματα βιωσιμότητας των ωκεανών, τα οποία θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Παράλληλα η χρηματοδότηση αυτή αναμένεται να επιφέρει επιπλέον επενδύσεις για το χώρο της βιώσιμης ''μπλε'' οικονομίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπεύθυνο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου είναι το νεοσυσταθέν ''Πρόγραμμα για Καθαρό και Βιώσιμο Ωκεανό'' υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στόχος του οποίου είναι η δανειοδότηση καθώς και η τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για βιώσιμα θαλάσσια project.

Στα πλαίσια του συνεδρίου στο Όσλο, η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ για θέματα Κλίματος και Περιβάλλοντος, κα. Emma Navarro δήλωσε: «Η τελευταία έκθεση του IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) έστειλε σαφές μήνυμα πως απαιτείται άμεση δράση για τους άνευ προηγουμένου κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, τη στιγμή που η μόλυνση και η υπέρμετρη αλιεία πιέζουν ακόμα περισσότερο τα οικοσυστήματα των ωκεανών. Σήμερα, θέτουμε σε εφαρμογή το Blue Sustainable Ocean Strategy EIB για να κινητοποιήσουμε επενδύσεις που θα υποστηρίζουν την ''μπλε'' οικονομία, ενώ προστατεύουμε την ''υγεία'' των ωκεανών και τη βιοποικιλότητα. Η νέα αυτή πρωτοβουλία πρόκειται να έχει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα στο κλίμα και αποτελεί σημαντικό μέρος του νέου ρόλου της ΕΤΕ ως ευρωπαϊκή τράπεζα κλίματος».

Η χθεσινή ανακοίνωση συνιστά υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΤΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το 2018 η ΕΤΕ είχε συνεργαστεί με τον γερμανικό όμιλο KfW και τη γαλλική AFD για την ''Πρωτοβουλία Καθαρών Ωκεανών'' επενδύοντας 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr