NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τι έμαθα μετά από έναν χρόνο και είκοσι άρθρα στο επιχειρώ

Τι έμαθα μετά από έναν χρόνο και είκοσι άρθρα στο επιχειρώ

Πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν η πρώτη φορά που έγραψα το πρώτο μου άρθρο για το επιχειρώ. Από τότε έχουν περάσει δώδεκα μήνες και μπορώ να αναφέρω με ακρίβεια ποια είναι τα έντεκα σημεία - ορόσημα που έμαθα από την πρώτη δημοσίευση μέχρι την εικοστή. Τι έμαθα λοιπόν έναν χρόνο μετά, δημοσιεύοντας στο μεγαλύτερο και δυναμικότερο portal για επιχειρηματικά θέματα στην Ελλάδα;

Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά που ακολουθούν παρακάτω. Σαφέστατα όμως είναι τα πιο προφανή. Τουλάχιστον σε μένα.

  1. Αγαπώ αυτό που κάνω και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Το εισπράττει και το αντιλαμβάνεται ο κόσμος που ακολουθεί τα social media μου και φυσικά το προφίλ μου στο επιχειρώ, καθώς αναζητάει να διαβάσει διαρκώς το επόμενο άρθρο.
  2. Γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος στο γράψιμο, διότι ως γνωστόν σε όλες τις δουλειές διαπρέπεις αν εργαστείς σκληρά, μεθοδικά και πεισματικά. Το γράψιμο είναι μια μοναχική εργασία που όλοι όμως περιμένουν από σένα το περιεχόμενο που θα παραδώσεις. Όπως λέει και ο Kurt Sutter, δημιουργός της σειράς Sons of Anarchy «If you are a writer, you write. Every fucking day». Αυτό!
  3. Έχω την ευκαιρία να μαθαίνω και να ενημερώνομαι για μια πληθώρα ειδικών θεμάτων εστιάζοντας στην ποιότητα του περιεχομένου και της αποδοτικής αρθρογραφίας χωρίς να χάνομαι στην ακατάπαυστη και ανεξέλεγκτη υπερπροσφορά του internet.
  4. Η δικτύωση με τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τα brands είναι κάτι παραπάνω από δυνητική. Είναι στάνταρ, που λένε! Το επιχειρώ δίνει βήμα στους καλύτερους επαγγελματίες της Ελλάδας και αυτό από μόνο του είναι ικανό για να έχεις μια πολύ καλή πρώτη σύσταση και γνωριμία σε περίπτωση που δεν ξέρεις τον επαγγελματία που θα ήθελες να προσεγγίσεις. Με το επιχειρώ, ανοίγουν οι αμήχανες «κλειστές» πόρτες της ανωνυμίας.
  5. Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο λιγότερο πνευματικό κενό έχεις. Το γράψιμο είναι έκφραση δημιουργίας. Κάτι που όσο πιο πολύ το κάνεις – τουλάχιστον σε μένα δουλεύει – τόσο πιο θετικά και αποκρυσταλλωμένα αντιμετωπίζεις τις καθημερινές αντίξοες προκλήσεις της δουλειάς.
  6. Παίρνεις μια ανάσα για να επαναπροσδιορίσεις τον ρόλο, τη θέση και το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείσαι. Δεν είναι τελικά τι κάνεις. Είναι γιατί το κάνεις και που θέλεις να φτάσει η προσπάθεια του κόπου σου. Ήταν αρκετές οι φορές μέσα στον προηγούμενο χρόνο που το επιχειρώ βοήθησε τις αμφιβολίες μου και τις σκέψεις μου να μεταφραστούν σε πρακτική στρατηγική του επόμενου βήματος.
  7. Το γράψιμο είναι μια ενασχόληση – για άλλους απασχόληση και για πολλούς full time job – άκρως θεραπευτική. Λειτουργεί καταπραϋντικά στην ψυχή με αποτελεσματικές και φρέσκες ιδιότητες στο πνευματικό κεφάλαιο του ανθρώπου (μυαλό). Επίσης είναι πολύ σπουδαίο tip να χαρίζεις νέες προοπτικές με ανέξοδο τρόπο στον εαυτό σου που ενεργοποιούν τους νεανικούς αισθητήρες της εποχής, παραμένοντας συνεχώς alert με το επίκαιρο περιεχόμενο που χρειάζονται τα brands.
  8. Η αναγνωρισιμότητα είναι σπουδαία αρκεί να τη διαχειριστείς με σωστό και έξυπνο τρόπο. Όταν εκτίθεται η άποψη σου, σε μαθαίνει πολύς κόσμος σε μηδέν χρόνο. Ασύλληπτο! Οφείλεις να είσαι προσεχτικός με την τέχνη του γραπτού λόγου. Σήμερα όλοι μπορούν να γράψουν. Το ζητούμενο είναι πόσοι μπορούν να σβήσουν. Γιατί το ουσιαστικό κείμενο γράφεται σβήνοντας και προσέχοντας πάρα πολύ τι λες. Συγνώμη! Ήθελα να πω, τι γράφεις. Δεν μπορείς να γράφεις σε ένα πολύ δυνατό ψηφιακό μέσο σαν να μιλάς στον φίλο σου ή ακόμα και στον συνάδερφο σου. Θέλει προσοχή και λεπτομέρεια για να μην εκτεθείς από την υπερβολική… έκθεση.
  9. Μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος γραφιάς, εννοώντας πως όταν τα χέρια σου βαράνε πλήκτρα όλη την μέρα (κάτι σαν την Πληκτρού του Λακάν, εξαιρετικό βιβλίο που μπορεί να εκτιμηθεί από αυτούς που γράφουν) ή αποτυπώνουν τη σκέψη τους στο χαρτί, τότε καταλαβαίνεις πως χρειάζεται μια οργάνωση χρόνου σε όλο αυτό που κάνεις. Ένα καθημερινό σύστημα από τυποποιημένες διαδικασίες που βολεύουν τον συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου μπορεί να εξυπηρετήσει και να κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή της δουλειάς σου.
  10. Το σημαντικότερο το άφησα για το νούμερο 10: Καταλαβαίνεις πως αν η καρδιά σου είναι αιχμάλωτη στις ιστορίες που σκαρώνεις, στα γραπτά που δημιουργείς και στην έμπνευση του οποιουδήποτε ερεθίσματος μπορεί να πυροδοτήσει τη φαντασία σου για ένα καλό story, τότε με οτιδήποτε άλλο κι αν καταπιαστείς δεν θα το κάνεις με την ίδια διαρκή επιτυχία που έχει αυτή η δουλειά. Αν αισθανθείς εραστής της τέχνης και όχι ερασιτέχνης του εφήμερου και μοδάτου content writing, τότε ακολούθα αυτό το δρόμο. Είναι ο σωστός.
  11. Το κοινό χαρακτηριστικό στα περισσότερα κείμενα μου είναι το Storytelling. Δεν είναι κάτι που ήρθε για να δημιουργήσει σχετικό «θόρυβο» και να εξατμιστεί στο αμέσως επόμενο business buzzword. To storytelling έχει ιστορία, βάθος, πάθος και γνώση. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν πραγματικά λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα και δυστυχώς προσεγγίζεται από εκατοντάδες επίδοξους μιμητές με ασαφές, άχαρο, απροσανατόλιστο και μη ξεκάθαρο γνωστικό πεδίο. Αλήθεια, πόσο storytelling ακόμα να χωρέσει ο νους; Κι όμως είναι ανεξάντλητο. Αρκεί να μην καταχράται η έννοια του όρου. Μετά από είκοσι άρθρα στο επιχειρώ, κατανόησα ότι το storytelling μπορεί να έχει μια καινούργια αρχή κάθε φορά. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Στηρίζεται στην αυθεντικότητα και όχι απαραίτητα στην προσαρμοστικότητα.

Φτάνοντας προς το τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως ο συγγραφέας Roberto Vecchioni αναφέρει σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ότι ποτέ δεν υπήρχε η ανάγκη όσο σήμερα να ξαναφέρουμε τον άνθρωπο στον άνθρωπο ώστε να μη χαθεί σε αποσυνθετικούς τεχνικισμούς και να διατηρεί ύψιστη την πολιτισμική συναισθηματικότητα του. Κάνοντας ένα βήμα πίσω, αν θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στην μεγαλύτερη εικόνα και στην πιο πρακτική μετάβαση των λεγόμενων του, θα μπορούσαμε να τονίσουμε την υψηλή σημαντικότητα που κατέχει σήμερα ο γραπτός λόγος. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, το καλό – άλλες φορές και κακό – περιεχόμενο (content) δεν διαμόρφωνε τόσο ουσιαστικό και επιδραστικό προφίλ άσκησης και πρακτικής στον επαγγελματικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων.

Το ανταποδοτικό με την καθηλωτική ψηφιακή ολοκλήρωση στον νέο συνδεδεμένο τρόπο εργασίας είναι ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να γράφουν ή τουλάχιστον προσπαθούν να εκτελέσουν χρέη «γραφιά». Από το πιο απλό post σε ένα κοινωνικό δίκτυο μέχρι την πιο σύνθετη στρατηγική που θα επηρεάσει τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ χρηστών, πελατών, οργανισμών και εταιρειών, ο γραπτός λόγος χρειάζεται να χειρίζεται με καλύτερο πλαίσιο σε σχέση με άλλες εποχές, όχι και τόσο μακρινές.

Η δουλειά του γραψίματος, όσων ασχολούμαστε περισσότερο από κάποιους άλλους, δεν είναι εύκολη. Είναι όμως εθιστική αν κολλήσεις μαζί της. Είναι η πιο δημιουργική έκφανση που μπορεί να προβάλει η εσωτερική πλευρά ενός ανθρώπου. Όπως σε όλες τις δουλειές ανεξαιρέτως, η συστηματική επίβλεψη του «ταλέντου» που δουλεύεις για να μην παραμείνει... αιώνιο, είναι κάτι παραπάνω από εντατική. Ένας επίλογος όπου το site του επιχειρώ το γνωρίζει άριστα και του είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr