NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαδίκτυο & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ερευνητές της Google ανακοίνωσαν πώς πέτυχαν «κβαντική υπεροχή»

Ερευνητές της Google ανακοίνωσαν πώς πέτυχαν «κβαντική υπεροχή»

Όπως αναφέρει ο όμιλος Alphabet σε ανακοίνωση, η Google έφτασε σε μια σημαντική νέα ανακάλυψη στο χώρο της υπολογιστικής έρευνας με τη χρήση κβαντικού υπολογιστικού συστήματος, πετυχαίνοντας «κβαντική υπεροχή». Συγκεκριμένα, η Google, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του κβαντικού υπολογιστή, κατόρθωσε να λύσει σε λίγα λεπτά ένα σύνθετο πρόβλημα για το οποίο ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές της Google αναμένουν πως οι κβαντικοί υπολογιστές, μέσα σε λίγα χρόνια, θα ενισχύσουν σημαντικά την πρόοδο σε επιστημονικούς τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η επιστήμη των υλικών και η χημεία. Η Google, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με εταιρείες όπως η IBM και η Microsoft, στοχεύει στο να είναι η πρώτη που θα φέρει στην αγορά τη νέα αυτή τεχνολογία μέσω του cloud computing.

«Ελπίζουμε πως όταν ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή τη νέα τεχνολογία και κοιτάξει τη σταθερότητα στην απόδοση και στο περιβάλλον εργασίας, θα ενθουσιαστεί με όσα μπορεί να προσφέρει η Google» δήλωσε στο Reuters o John Martinis, chief scientist για το κβαντικό hardware.

Η νέα ανακάλυψη της Google δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ενώ ένα προσχέδιο είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.

Από τη πλευρά τους, άμεσοι ανταγωνιστές της Google εξέφρασαν την αντίθεσή τους σχετικά με την εγκυρότητα της χρήσης κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων. Η IBM δήλωσε πως ένας υπερυπολογιστής με διαφορετική ρύθμιση δύναται να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις ημέρες ενώ η Intel επεσήμανε πως η πρακτική χρησιμότητα της κβαντικής θεωρίας απέχει πολλά χρόνια.

Η Google υπερασπίστηκε τη θέση της μη διαψεύδοντας άμεσα τους ισχυρισμούς των ανταγωνιστών της. Μάλιστα, η Google έχει προχωρήσει ήδη στην κατασκευή μικροτσίπ 54 qubit, μακράν ανώτερων των παραδοσιακών τσιπ 64-bit που χρησιμοποιούνται σε πολλές συσκευές. Παρ' όλα αυτά, για να καταστεί η νέα τεχνολογία χρήσιμη προς τους καταναλωτές, είναι απαραίτητη η κατασκευή μικροτσίπ με χιλιάδες qubit.

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Κίνας πρωτοστατούν στον χώρο της κβαντικής τεχνολογίας επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Η Google ανήκει στις εταιρείες που έχουν λάβει άμεση κρατική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων από το αμερικανικό κράτος.

Με πληροφορίες από Reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr