NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η Βόρεια Μακεδονία τηρεί τις δεσμεύσεις της»

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η Βόρεια Μακεδονία τηρεί τις δεσμεύσεις της»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διαγράψει το Μπελίζε από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Το Μπελίζε, όπως αναφέρεται, «προέβη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει το φορολογικό του καθεστώς όσον αφορά τις διεθνείς επιχειρηματικές εταιρείες, το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του 2018. Για τον λόγο αυτόν, το Μπελίζε μετατίθεται από το παράρτημα Ι των συμπερασμάτων στο παράρτημα ΙΙ, έως ότου η χώρα τηρήσει την υπόσχεσή της να τροποποιήσει ή να καταργήσει τα επιζήμια στοιχεία του καθεστώτος απαλλαγής από τον φόρο των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης μέχρι τα τέλη του 2019.

Το Συμβούλιο διαπίστωσε επίσης ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στον τομέα της φορολογικής συνεργασίας αφότου επικύρωσε την πολυμερή σύμβαση του ΟΟΣΑ περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής. Ως εκ τούτου, η χώρα διεγράφη από το παράρτημα ΙΙ των συμπερασμάτων».

Ιστορικό

Ο κατάλογος της ΕΕ συμβάλλει στις προσπάθειες αποτροπής της φοροαποφυγής και προαγωγής των αρχών χρηστής διακυβέρνησης όπως η φορολογική διαφάνεια, η δίκαιη φορολόγηση και τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

Ο κατάλογος καταρτίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, επανεξετάσθηκε τον Μάρτιο του 2019 και περιλαμβάνεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν και ένα δεύτερο παράρτημα με τις περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν αναλάβει επαρκείς δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής τους και των οποίων οι μεταρρυθμίσεις παρακολουθούνται από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» του Συμβουλίου για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας παραμένουν ακόμη οκτώ περιοχές: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και Βανουάτου.

Η επεξεργασία του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεξετάζει και να ενημερώνει τακτικά τον κατάλογο κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ έχει ζητήσει να εφαρμοστεί μια πιο σταθερή διαδικασία από το 2020 (δύο διαδικασίες ενημέρωσης ετησίως).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr