NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

​​Στους περισσότερους, το brand «Mars» δεν φέρνει στο μυαλό μια εταιρεία, αλλά μια σοκολάτα. Κι όμως, η Mars είναι μια φίρμα με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 έτη, παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες, περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές πωλήσεις και 125.000 «συνεργάτες»​. Έχει κάτω από την «ομπρέλα» της μια σειρά από γνωστά brands - ακόμη και ζωοτροφών, με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα.

Το epixeiro.gr βρέθηκε την Τρίτη 19/11 στα κεντρικά γραφεία της Mars στην Παιανία, σε μια ενημερωτική εκδήλωση για τους δημοσιογράφους. Και η εικόνα που δείχνει η εταιρεία στην Ελλάδα ίσως διαφέρει με αυτό που μπορεί να μάθει κάποιος, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, για την στάση της οικογένειας που βρίσκεται «πίσω» από όλα αυτά. Ο λόγος για τους Mars, που έχουν στα χέρια τους μια περιουσία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και που παρέμενε «ντροπαλή», αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι που δείχνει πως αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

Η ιστορία της Mars, πάντως, ξεκινάει κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα και μας την έχει περιγράψει εξαιρετικά ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, σε άρθρο του εδώ στο epixeiro.gr. Είναι μια ιστορία που ξεκινάει όταν ένας φιλόδοξος και ιδιότροπος επιχειρηματίας καταφέρνει να παρασκευάσει τη δική του σοκολάτα και να φτάσει στην κορυφή, έχοντας μάθει τα μυστικά του προϊόντος από φημισμένους Ελβετούς παραγωγούς. Στην επιτυχία αυτή θα συμβάλει και ο πατέρας του, ο οποίος θα τον... διώξει.

Αφήνοντας την ιστορία πίσω μας, αυτό που τονίζουν, σε κάθε ευκαιρία, τα στελέχη της Mars στην Ελλάδα, είναι η αγάπη της για τα ζώα. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην γκάμα των προϊόντων της, με ζωοτροφές και άλλα, αλλά και στην πολιτική της στα κεντρικά της γραφεία, εκεί όπου οι υπάλληλοι είναι ελεύθεροι να έχουν μαζί τα κατοικίδια τους. Άλλωστε, την μέρα που επισκεφθήκαμε τα γραφεία της, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια υπέροχη σκυλίτσα (που περίμενε υπομονετικά να της δώσουμε κάποια λιχουδιά - ίσως κάποιο M&M's, Snickers, Twix ή κάτι παρόμοιο).

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

Όσον αφορά στην δραστηριότητα της Mars, ο Jonas Schauman, ο οποίος έχει αναλάβει από το 2017 το τιμόνι της για την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε στο πώς η Mars καταφέρνει, παρά την παρουσία που διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, να παραμένει, επί της ουσίας, μια οικογενειακή επιχείρηση. Βασιζόμενη πάντα σε πέντε αρχές: ποιότητα, ευθύνη, αμοιβαιότητα, αποδοτικότητα, ελευθερία. Και έχοντας πάντα στο «μυαλό» της και το θέμα της καινοτομίας.

Η Mars βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια στην χώρα μας, ενώ τα τελευταία τέσσερα βρίσκονται εδώ τα κεντρικά της για την ανατολική μεσόγειο, με έδρα στην Αθήνα. Στην παγκόσμια «πίτα» πωλήσεων της, το ποσοστό που πραγματοποιεί στην Δυτική Ευρώπη, εκεί όπου διοικητικά ανήκει και η Ελλάδα (φτάνοντας το 50%, μαζί με Κύπρο, Μάλτα, Ισραήλ και Παλαιστίνη) φτάνει το 22%.

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

Η εταιρεία σημειώνει πως το 2018 υπήρξε πτώση της τάξεως του 7% στις πωλήσεις της στην Ελλάδα, μια κατάσταση που δείχνει να ισορροπεί την φετινή χρονιά, με μια άνοδο που υπολογίζεται στο 8%. Η ίδια στοχεύει σε περαιτέρω σταθεροποίηση και άνοδο την επόμενη χρονιά, πάντα με «βιώσιμο» και «σωστό» τρόπο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο επικεφαλής της.

Σημειώνεται πως, όσον αφορά στην ελληνική αγορά, η Mars πραγματοποιεί τις περισσότερες πωλήσεις της στην αγορά των ζωοτροφών, ενώ ακολουθούν οι σοκολάτες και μετά όλα τα υπόλοιπα (τρόφιμα, τσίχλες κτλ). Επίσης, αν και διαθέτει εργοστάσια και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, ο κ. Schauman τονίζει πως δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για δημιουργία μιας παρόμοιας μονάδας και στην χώρα μας.

Mars: Η εταιρεία με τα πολλά brands ανοίγει τα χαρτιά της για την Ελλάδα

Τέλος, είναι γνωστό πως η Mars, η οποία έχει αλλάξει πλέον και branding (στοχεύοντας και στις νέες γενιές), υποστηρίζει τις startups, «τρέχοντας» και διάφορα προγράμματα acceleration. Σε ερώτηση του epixeiro.gr γύρω από το εάν υπάρχουν σχέδια για παρόμοιες κινήσεις και στην Ελλάδα, η εταιρεία τόνισε πως αν και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ, η πιο σχετική (διοικητικά) εξέλιξη βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου συνεργάζεται με το venture capital fund Jerusalem Venture Partners (JVP) γύρω από το food technology.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr