NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Τι «ψάχνει» η Ουγγαρία στο ελληνικό οικοσύστημα των startups;

Τι «ψάχνει» η Ουγγαρία στο ελληνικό οικοσύστημα των startups;
Φωτογραφία: Heinz Albers

​Από το 2010, το ουγγρικό οικοσύστημα των startups αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Κατά μέσο όρο, 94 νέες startups ιδρύονται στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης κάθε χρόνο, με το 80% των μελών του οικοσυστήματος να κάνει την εμφάνιση του μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Και όλη αυτή η ανάπτυξη έχει προέλθει τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από ουγγρικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες.

Το σύνολο των ουγγρικών startups, βάσει διεθνών αναφορών, φτάνει τις 1.500, με τις 1.135 να χαρακτηρίζονται ως ενεργές. Στην Ουγγαρία δραστηριοποιούνται 64 επενδυτές, υπάρχουν 57 incubators και accelerators, ενώ έχουν δοθεί 942 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, έχουν ιδρυθεί 480 startups.

Όσον αφορά στις startups που ιδρύθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη κάθε έτος, με τον μεγαλύτερο αριθμό να εντοπίζεται το 2017, οπότε και δημιουργήθηκαν 167 startups. Το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τις 155, ενώ για το 2019 και μέχρι τον Οκτώβριο, τα στατιστικά δείχνουν πως είχαν ιδρυθεί 35 startups.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στους Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης που παρακολούθησε το epixeiro.gr και που διοργάνωσε η ουγγρική πρεσβεία στην Αθήνα, την Παρασκευή 22/11, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Καινοτομίας «Έξυπνες Πόλεις & Βιώσιμη Διαχείριση της Ενέργειας» που πραγματοποίησαν, την ίδια ημέρα, ο HEPA (Hungarian Export Promotion Agency) σε συνεργασία με το Found.ation.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται, άλλωστε, από σχετικό report του HEPA, στο οποίο τονίζεται - όπως προαναφέρθηκε - πως το 2017 ήταν ένα έτος στο οποίο παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση στον αριθμό των startups που ιδρύθηκαν, κυρίως λόγω της δημιουργίας του Hiventures, του ουγγρικού κρατικού venture capital, και 11 incubator που έλαβαν μερική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τι κάνει και τι ψάχνει το Hiventures

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν στους δημοσιογράφους από τους εκπροσώπους του κρατικού Hiventures, το συγκεκριμένο VC επικεντρώνει σε early-stage startups (pre-seed και seed), λόγω του κενού που υπήρχε στην χώρα γύρω από την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια. Άλλωστε, για να λάβει κάποιος χρηματοδότηση από το Hiventures αρκεί μια καλή ιδέα, δεν χρειάζεται καν να έχει ιδρυθεί επιχείρηση.

Οι χρηματοδοτήσεις που δύναται να δοθούν από το Hiventures ξεκινούν από τα 50.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 3 εκατομμύρια ευρώ, αν και οι περισσότερες φτάνουν μέχρι το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το fund διαχειρίζεται συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ να απευθύνονται σε early-stage startups και τα υπόλοιπα για άλλου τύπου επιχειρήσεις (όχι startups).

Οι τελευταίες είναι πιο «κλασσικά» παραδείγματα επιχειρήσεων. Ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρεται, που υπάρχει σήμερα στην Ουγγαρία, σχετίζεται με εκείνες τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μετά την πτώση του κομουνισμού. Οι ιδρυτές τους φτάνουν πλέον σε ηλικία συνταξιοδότησης και πολλοί θέλουν να τις πουλήσουν. Το Hiventures μπορεί να προσφέρει στη συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω management buy-in ή buy-out.

Σημειώνεται πως το fund, το οποίο συναντήθηκε και με τον Γιάννη Τσακίρη, τον Έλληνα Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν επικεντρώνει σε κάποιον συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα, με το ενδιαφέρον του, όμως, να «τραβά» το θέμα της καινοτομίας γύρω από το «τεχνικό» κομμάτι. Για παράδειγμα, ο κλάδος στον οποίο έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επενδύσεις είναι το medtech.

Όσον αφορά στο τι αναζητά στην Ελλάδα, ο Álmos Mikesy, Deputy CEO της Hiventures, σημείωσε πως το ελληνικό οικοσύστημα και η οικονομία αποτελεί κάτι άγνωστο για αυτούς, οπότε θέλουν να μάθουν περισσότερα και να το ανακαλύψουν. Σημείωσε, παράλληλα, πως για τις ουγγρικές επιχειρήσεις υπάρχει στην χώρα μας μια ευκαιρία, μέσω συνεργασιών με accelerators και incubators.

Υπογράμμισε πως αν και οι ουγγρικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, αυτές οι αγορές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, οπότε η Ουγγαρία θα πρέπει να είναι «ανοικτή» και για τις δυνατότητες που προσφέρονται σε άλλες περιοχές. Οπότε «γιατί όχι» και στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για εταιρείες του portfolio της Hiventures.

Επιπρόσθετα, αναφορά έγινε και στην ευκαιρία που υπάρχει για τις ελληνικές startups, που προσπαθούν να μπουν στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να προχωρήσουν στην ίδρυση γραφείου στην Ουγγαρία, με την Hiventures να παρέχει τα οικονομικά κίνητρα και την υποστήριξη για τη διαδικασία.

Τι λέει ο Ούγγρος Πρέσβης

Ο Ούγγρος Πρέσβης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ουγγρικής κυβέρνησης να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις, με ένα φιλικό φορολογικό σύστημα, αλλά και στον τομέα του διμερούς εμπορίου, μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας, γνωστοποιώντας πως οι εξαγωγές προς την χώρα μας φτάνουν τα 364 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα τα 92 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ούγγρους, μετά την Κροατία, και κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 Ούγγροι επιλέγουν την χώρα μας για τις διακοπές τους. Οι Έλληνες επισκέπτες στην Ουγγαρία φτάνουν, κάθε χρόνο, τους 50.000. Ο ίδιος ανέφερε στην συνέχεια πως στόχος είναι ακόμη περισσότεροι Έλληνες να επισκεφθούν την χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο ίδιος μίλησε για το ενδιαφέρον της Ουγγαρίας γύρω από τον τομέα των «έξυπνων» πόλεων και των καινοτομιών που υπάρχουν σε αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα, ενώ βλέπει ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας και στον τομέα των λύσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά, φυσικά, και στη βιομηχανία του τουρισμού. Στόχος είναι όλα αυτά να ενισχυθούν, μέσω των υποστήριξης των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών αλλά και μέσω της διεξαγωγής business forums στην Ουγγαρία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr