NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η μαθητική επιχειρηματικότητα μπήκε στο επίκεντρο μετά την Hμερίδα του JA Greece

Η μαθητική επιχειρηματικότητα μπήκε στο επίκεντρο μετά την Hμερίδα του JA Greece

Ενθουσίασε, συγκίνησε και έβαλε στο επίκεντρο τη μαθητική επιχειρηματικότητα η Ημερίδα «Εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα» του Junior Achievement Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων​, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι Υφυπουργοί Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης.

Η Υπουργός και οι Υφυπουργοί εντυπωσιάστηκαν από τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας στα ελληνικά σχολεία για τα οφέλη του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε στη συνέχεια την πολύ σημαντική ανακοίνωση ότι δρομολογείται από το Υπουργείο η εισαγωγή μαθήματος επιχειρηματικότητας σε όλα τα σχολεία με τη συνεργασία του Junior Achievement Greece. Στην ομιλία της, η κα Κεραμέως εξήρε το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», τονίζοντας ότι: «Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί όλες αυτές τις δεξιότητες και συμπυκνώνει όλες αυτές τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε και τις οποίες επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας: Καινοτομία, βιωματική γνώση, συνεργατικότητα, ευγενής άμιλλα, αριστεία, επιχειρηματικό νου, δημιουργικότητα». Με πολύ θερμά λόγια για το έργο του JA Greece μίλησαν και οι Υφυπουργοί Παιδείας. Η συνέχεια ήταν πολύ συγκινητική καθώς μαθητές και απόφοιτοι του προγράμματος ανέβηκαν στο βήμα, άνοιξαν την καρδιά τους και δάκρυσαν περιγράφοντας πόσο πολύ άλλαξε την πορεία της ζωής τους η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» στα σχολικά τους χρόνια. Νωρίτερα συγκλόνισαν οι καθηγητές και οι εθελοντές που υλοποιούν το πρόγραμμα οι οποίοι περιέγραψαν τη χαρά και τη δύναμη που απέκτησαν οι μαθητές τους με τη δημιουργία της δικής τους μαθητικής «επιχείρησης». Στο τέλος της εκδήλωσης, πολλοί παριστάμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και στελέχη επιχειρήσεων είπαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση: «Σήμερα εδώ είδαμε έναν άλλο κόσμο, σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε για τα παιδιά μας και την Ελλάδα!» Τα συγχαρητήρια στο JA Greece κατέκλυσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η Ημερίδα μεταδιδόταν στο facebook σε live streaming.

JAGreece_imerida3.jpg?mtime=20191202162935#asset:154898

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την μαθητική επιχειρηματικότητα στα σχολεία

Η έρευνα απέδειξε ότι η επιχειρηματικότητα στα σχολικά χρόνια κάνει τα παιδιά πολύ πιο δυναμικά καθώς το 77,5% των μαθητών και των μαθητριών στην Ελλάδα δήλωσαν ότι αυξήθηκε σημαντικά η αυτοπεποίθησή τους μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης ενώ αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό (76%) των εφήβων είπαν ότι έμαθαν να δουλεύουν ομαδικά και κατάλαβαν πόσο απαραίτητο είναι αυτό για την επαγγελματική και την κοινωνική τους ζωή. Ακολουθώντας το εκπαιδευτικό υλικό του JA Greece, υλοποιώντας αληθινό προϊόν και παρουσιάζοντας την «επιχείρησή» τους σε Εμπορικές Εκθέσεις και διαγωνισμούς τα παιδιά:

  • Αγάπησαν περισσότερο το σχολείο.
  • Αύξησαν σημαντικά τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.
  • Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Ενίσχυσαν τη δημιουργική τους σκέψη, την ανάληψη ρίσκου και την επιθυμία τους για επιτυχία
  • Άλλαξαν προς το θετικό τις απόψεις τους σχετικά με τον επιχειρηματία και την επιχείρηση.
  • Έγινε στόχος τους η αυτό-απασχόληση.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η εμπειρία είναι πολύ θετική και για τους εκπαιδευτικούς καθώς ανακαλύπτουν νέες μεθόδους που συνδέουν τη θεωρία με την πράξη, δένονται συναισθηματικά περισσότερο με τα παιδιά, αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση που κάνουν κάτι διαφορετικό από την κλασική παράδοση, ενώ έρχονται και οι ίδιοι πιο κοντά με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα μεγάλα οφέλη έχουν και οι εθελοντές-στελέχη επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι χαίρονται να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τον κόσμο των επιχειρήσεων στους μαθητές και να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της επιχειρηματικής και δημιουργικής τους σκέψης, ενώ τους είναι πολύτιμη η θετική ενέργεια που παίρνουν από την επαφή τους με τα παιδιά. Μεγάλος κερδισμένος είναι το σχολείο που «ζωντανεύει», γίνεται χαρούμενο και δημιουργεί γύρω του μια κοινότητα μάθησης. Tην έρευνα παρουσίασαν στην Ημερίδα οι τρεις φοιτήτριες που την πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής», της Θεματικής Ενότητας «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), η Αικατερίνη Μπλιάτζα, η Αριάδνη Χουλιαροπούλου, η Παναγιώτα Ρούτουλα, αλλά και ο επιβλέπων Καθηγητής του ΕΑΠ, Μανώλης Κουτούζης και ο Learning Director του JA Greece, Μάνος Παυλάκης.

Μαθητές και απόφοιτοι του JA Greece συγκίνησαν το κοινό στην Ημερίδα τoυ JA Greece

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της Ημερίδας, οι απόφοιτοι της Εικονικής Επιχείρησης του JA Greece, Μαρία Κοκάλα, Αθηνά Λορεντζιάδη, Δημήτρης Μασκαλίδης και Παναγιώτη Χάνιος δήλωσαν συγκινημένοι ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα άλλαξε εντελώς την πορεία της ζωή τους. Η υπότροφος του JA Greece, Μαρία Κοκάλα από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας που σε ηλικία 15 ετών πήρε βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας από το Junior Achievement Europe, έχει πετύχει και άλλες διακρίσεις και τώρα είναι φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης άλλαξε τα σχέδιά μου για το μέλλον, άλλαξε τις σκέψεις μου, άλλαξε τους στόχους μου, άλλαξε εμένα την ίδια. Με έκανε πιο δυναμική, πιο εξωστρεφή, έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου και να μη φοβάμαι να ρισκάρω. Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι του JA Greece έχουν σταθεί δίπλα μου σαν οικογένεια, μου έχουν δώσει ευκαιρίες, έχω ζήσει εμπειρίες που διαφορετικά δε θα μπορούσα να τις ζήσω. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτά που έκαναν για μένα και για αυτά που κάνουν και για τόσα άλλα παιδιά. Η δουλειά του JA Greece πρέπει να αναγνωρισθεί ακόμα περισσότερο… μακάρι να μπορούσα να πω σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας να πάρουν μέρος στην Εικονική Επιχείρηση!», είπε με έμφαση η Μαρία. Η Αθηνά Λορεντζιάδη, Πρόεδρος της μαθητικής επιχείρησης «Saveat» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού που κέρδισε πέρυσι το 1ο Πανελλαδικό Βραβείο 2019 και διακρίθηκε και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe είπε ότι νιώθει πολύ τυχερή που συμμετείχε στην Εικονική Επιχείρηση καθώς όπως είπε «έμαθα να συνεργάζομαι, να σέβομαι, να κάνω παρουσιάσεις, να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα». Ο Δημήτρης Μασκαλίδης, απόφοιτος του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου και τώρα φοιτητής στο ΟΠΑ, συγκλόνισε το κοινό όταν είπε ότι δε θα έβλεπε ποτέ τον εαυτό του σε αυτή τη θέση, να μιλά σε τόσο κόσμο και να ζει σπουδαίες εμπειρίες εάν δεν είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα και -με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση- ευχαρίστησε τους καθηγητές του σχολείου που τον έβαλαν στην ομάδα της επιχειρηματικότητας. Ο Παναγιώτης Χάνιος από το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς είπε ότι μέσα από αυτό το «μαγικό» πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» κατάλαβε τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Ευχαρίστησε πολύ θερμά το JA Greece και την καθηγήτριά του Βίκυ Γερακοπούλου και κάλεσε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να τολμήσουν, να γίνουν μικροί «επιχειρηματίες» και να μπουν στην «οικογένεια» του Junior Achievement Greece. Στη συνέχεια συγκίνησαν και οι βραβευμένοι από το JA Europe, εξαιρετικοί καθηγητές της «Εικονικής Επιχείρησης», Θάνος Καραμήτσας και Ελένη Μαρκοπούλου από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, Γεωργία Γιωτοπούλου και Γιώργος Βολοβότσης από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου και η εθελόντρια Γεωργία Δημητροπούλου, Επικεφαλής ΕΚΕ στα Ελληνικά Πετρέλαια.

JAGreece_imerida2.jpg?mtime=20191202162706#asset:154897

Συγκλονιστικές και οι ομιλίες των καθηγητών, των εθελοντών και των ακαδημαϊκών

Νωρίτερα, στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, συγκλόνισαν και άλλοι καθηγητές και εθελοντές που έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης», οι οποίοι εξήγησαν αναλυτικά πόσο μεγάλη χαρά και δύναμη πήραν όλοι μέσα από τη δημιουργία της μαθητικής «επιχείρησης» στα σχολεία τους ενώ ακαδημαϊκοί ανέλυσαν τις προοπτικές της μαθητικής επιχειρηματικότητας σε Πανελλαδικό και Πανευρωπαϊκό Επίπεδο. Το JA Greece ευχαριστεί θερμά για τις εξαιρετικές ομιλίες-τοποθετήσεις τους, τον καθηγητή του ΓΕΛ Μοχού Κρήτης Γιώργο Βουζαξάκη, την καθηγήτρια του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άννα Ματσιώρη, την καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς Δήμητρα Σουλτάτη, τους εθελοντές Γιώργο Μπουλούκο (Σύμβουλο Επιχειρήσεων), Ελένη Βελονάκη (Management Consultant, MR HealthTech Ltd,) και Κάρολο Μαρκουίζο (Ασφαλιστικό & Oικονομικό Σύμβουλο, MDRT Country Chair Greece) καθώς και τον Πάρι Τσάρτα Καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης, Διευθυντή του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος «TourHer» Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Την Ημερίδα τίμησε με πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση και ο Καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α.

Χαιρετισμό απηύθυνε o Πρόεδρος του Junior Achievement Greece Μάρκος Βερέμης, ο Γενικός Διευθυντής του Junior Achievement Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου JA Europe, Αργύρης Τζικόπουλος, η Υπεύθυνη του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Ελένη Χελιώτη, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Richard Jackson, ο Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων Ε.Ε.Ι.,Απόστολος Αθανασόπουλος, η Διευθύντρια του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού Αναστασία Παπακωστοπούλου, και ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Την Ημερίδα και τη Συνέντευξη Τύπου, συντόνισε η Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του JA Greece, Mαρία Γιαννέτου. Δείτε τη ροή της εκδήλωσης, εδώ.

Το Junior Achievement Greece, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achivement Worldwide, ευχαριστεί θερμά για τη φιλοξενία της Ημερίδας το Κολλέγιο Αθηνών που με την πολύχρονη πορεία του στη μαθητική επιχειρηματικότητα και τις περυσινές βραβεύσεις, το Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού κατέκτησε τον τίτλο «Επιχειρηματικό Σχολείο – Entrepreneurial School 2019» από το Junior Achievement Europe μαζί με το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου που επίσης βραβεύτηκε ως «Επιχειρηματικό Επαγγελματικό Σχολείο – Entrepreneurial Vocational School 2019». Το JA Greece, που είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και προσφέρει τα προγράμματά του στα σχολεία δωρεάν, υποστηρίζεται την NN, την MetLife, το Citi Foundation, την Εθνική Τράπεζα και άλλες επιχειρήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr