NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ericsson: «Καμπάνα» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για υπόθεση δωροδοκίας

Ericsson: «Καμπάνα» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για υπόθεση δωροδοκίας

Η σουηδική εταιρεία κινητών τηλεφώνων Ericsson προχώρησε σε διακανονισμό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (903.000 ευρώ) με τις αμερικανικές Αρχές για υπόθεση διαφθοράς. Συγκεκριμένα, η Ericsson κατηγορείται για το χρηματισμό Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η δωροληψία είχε πολυετή διάρκεια ενώ έλαβε χώρα σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και το Τζιμπουτί. Η εταιρεία παραδέχθηκε πως είχε συνωμοτήσει με άλλες για την παραβίαση του νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς των ΗΠΑ. Η Ericsson από το 2000 μέχρι το 2016 είχε προβεί σε πολλαπλές δωροδοκίες καθώς και «μαγειρέματος» των λογιστικών βιβλίων σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ορισμένοι υπάλληλοι σε κάποιες αγορές, μερικοί εκ των οποίων ήταν και ανώτερα στελέχη, λειτούργησαν κακόπιστα και απέτυχαν να εφαρμόσουν τους απαραίτητους οικονομικούς ελέγχους» δήλωσε ο Borje Ekholm, Διοικητικός Σύμβουλος της Ericsson το Σάββατο. «Θεωρώ ως απολύτως απαράδεκτο αυτό που έγινε και αμαυρώνει κομμάτι της ιστορίας μας» πρόσθεσε ο κ. Ekholm.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο παράνομος χρηματισμός έγινε διαμέσου τρίτων, με στόχο την εξασφάλιση και διατήρηση συμβολαίων εργασίας. Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, η Ericsson Egypt Ltd, δήλωσε ένοχη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ομολογία της ενοχής ενδέχεται να επιφέρει σοβαρότατες ποινές στην εταιρεία, όπως η ανάκληση άδειας λειτουργίας στις ΗΠΑ, με την Ericsson ωστόσο να προχωρά σε διακανονισμό για τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας.

«Κάνοντας χρήση «μαύρων ταμείων», δωροδοκιών, δώρων και χορηγιών, η Ericsson δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Geoffrey Berman.

Με πληροφορίες από Reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr