NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια - Τι περιλαμβάνει

Στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια - Τι περιλαμβάνει
10_12_2019 | 22:49 10_12_2019 | 23:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ο Ηρακλής είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα «στόχος του σχεδίου είναι να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από "κόκκινα" δάνεια ύψους περίπου τριάντα δις ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, η συζήτηση για το "σχέδιο Ηρακλής" δεν είναι μια τεχνική συζήτηση. Αφορά όλους μας. Γιατί, πάνω από όλα, το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας. Ενώ, τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους. Και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο "Ηρακλής" εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τ.Χ.Σ, και των ίδιων των τραπεζών».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr