NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Ο ΣΕΒ ζητά «εθνική στρατηγική» για την αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Ο ΣΕΒ ζητά «εθνική στρατηγική» για την αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Στον όραμα του για την εκπόνηση ενός «ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος» αναφέρεται ο ΣΕΒ, μέσω του νεότερου special report που έδωσε στη δημοσιότητα, με στόχο τη «δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας, συνδεδεμένης με τα παγκόσμια βιομηχανικά δίκτυα και τα οικοσυστήματα της νέας οικονομίας, μέσω ενός μετασχηματισμού, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία και τις δεξιότητες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Όπως αναφέρει για την συγκεκριμένη «εθνική στρατηγική», «η Βιομηχανία 4.0 μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας οικονομίας και επιχειρήσεων αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας». «Ήδη 19 χώρες έχουν υιοθετήσει εθνικά προγράμματα ώστε η βιομηχανία τους να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Όσον αφορά στα κεφάλαια που θα χρειαστούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ΣΕΒ τονίζει πως «κατ΄ αναλογία πρακτικών στην ΕΕ, ένα ελληνικό πρόγραμμα θα είχε ιδανικά διάρκεια 4 ετών και ενδεικτικό προϋπολογισμό €4 - €6 δισ. συνολικά με δημόσιους πόρους της τάξης των €2δισ., και τουλάχιστον ίση κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ανάλογοι είναι οι πόροι του προγράμματος της Πορτογαλίας.

Ειδικά για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου δεδομένου ότι περίπου €4δισ. αναμένεται να διατεθούν προς ΜμΕ εντός της ερχόμενης τριετίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr