NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Μ. Βυτινίδου: «Να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι και δημιουργοί παγκόσμιων τάσεων μόδας»

Μ. Βυτινίδου: «Να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι και δημιουργοί παγκόσμιων τάσεων μόδας»

Την πιο πρόσφατη συλλογή της παρουσίασε, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελληνική Μόδα: 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» ως προσκεκλημμένη του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, η Μαρία Βυτινίδου.

«Μόνο χαμόγελο και λατρεία για τον τόπο της μπορεί εύκολα να δει κάποιος στο πρόσωπο της ελληνίδας σχεδιάστριας όταν μιλά για τον τόπο της καταγωγής την Κρήτη και την έμπνευση που αντλεί τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας τις συλλογές της».

«Έφυγα από την Κρήτη πριν 20 χρόνια, σπουδάζοντας Fashion Design & Business στο Λονδίνο και βρίσκοντας εργασία σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες μέχρι που αποφάσισα, εν μέσω κρίσης, να δημιουργήσω μία καινοτόμα επιχείρηση στον χώρο της μόδας, την Σχολή Μόδας AthensFashionClub.

Η εξέλιξη της AthensFashionClub στην πιο καινοτόμα σχολή μόδας στην Ελλάδα, σφραγίστηκε με διακρίσεις από διεθνείς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις όπως η Premiere Vision στο Παρίσι, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για μένα στην προσπάθειά μου να δημιουργώ παράλληλα conceptual συλλογές με έμπνευση την Κρήτη.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Πιτσικάκη Μαρία, με προσκάλεσε να συμμετάσχω στην συγκεκριμένη έκθεση, η οποία είχε σαν στόχο την ανάδειξη της Υφαντικής σε σύγχρονο design και την εξέλιξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων της Κρήτης σε σύγχρονα και ανταγωνιστικά με το εξωτερικό».

Οι συλλογές «Maria Vytinidou Eco Luxury Design Brand» χαρακτηρίζονται από την σύνθεση πολυτελών αλλά sustainable υλικών όπως το organic cotton, το μετάξι από το Σουφλί και τα χειροποίητα υφαντά από την Κρήτη, σε σύγχρονο design. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε φέτος τα πρώτα «γυναικεία στιβάνια», ένα παραδοσιακό ανδρικό υπόδημα της Κρήτης σε σύγχρονο design αποκλειστικά για μοντέρνες γυναίκες που επιθυμούν λειτουργικότητα και κομψότητα σε αρμονία με την παράδοση.

Συνεργάζεται με δύο υφάντριες από την Κρήτη, την Βασιλική Μεσσαριτάκη και την Μαρία Κορασάνη, με τις οποίες δουλεύουν μαζί τις τεχνικές και τα νήματα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά για κάθε διαφορετική συλλογή.

όπως αναφέρει η κ. Βυτινίδου, τις συλλογές μου τις προωθώ σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό, καθώς τα κόστη παραγωγής είναι μεγάλα στην Ελλάδα και η ελληνική αγορά δεν ευνοεί τα ποιοτικά και ακριβά προϊόντα. Με τον σύζυγό μου Ευάγγελο Δημητρακόπουλο, ο οποίος είναι Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός, αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια εξέλιξης των κρητικών υφαντών σε σύγχρονα, καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα νήματα στην Ελλάδα και οι υφάντριες δεν είναι εκπαιδευμένες να δουλεύουν σε εξελιγμένους ξύλινους αργαλιούς και με νέες τεχνικές. H υφαντική στην Κρήτη για να γίνει σύγχρονη απαιτεί πρώτα από όλα ανανεωμένο και όχι επαναλαμβανόμενου τύπου "τουριστικό" design, πρόσβαση σε νέα υλικά, εκπαίδευση πάνω σε νέες τεχνικές ύφανσης, επιχειρηματική αντίληψη και πάνω από όλα ένα Σχεδιαστή Μόδας που θα ενσωματώσει το χειροποίητο υφαντό με σύγχρονο τρόπο στον σχεδιασμό της συλλογής του.

Με αυτά τα δεδομένα και με την επιμονή μου να «φέρω την Κρήτη στις διεθνείς πασαρέλες» αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στην Κρήτη, το 2020. Μέσα στο επόμενο έτος θα δημιουργήσουμε το "Ινστιτούτο Σύγχρονης Υφαντικής", με σκοπό να αναβαθμίσουμε την παραγωγή των υφαντών στην Κρήτη μέσα από την εκπαίδευση.

Το προσωπικό μου όραμα είναι να προβάλω μέσα από τις συλλογές μου το όνομα της Κρήτης στο εξωτερικό ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί μία δομή και ένα δίκτυο συνεργατών, το οποίο θα αναπτύσσει τόσο τους χειροτέχνες όσο και τις τοπικές αγορές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό την καθιέρωση των ελληνικών προϊόντων διεθνώς.

Μέσα από αυτό το πρίσμα επιχειρηματικότητας, τα προϊόντα μας μπορούν να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά και να είναι πάντα σύγχρονα και ελκυστικά στον καταναλωτή είτε "πατούν" πάνω στην παράδοση του τόπου μας όπως η υφαντική, είτε σε σύγχρονα μέσα όπως η τεχνολογία.

Το πιστεύω πραγματικά και αγωνίζομαι για αυτήν την πεποίθησή μου εδώ και χρόνια ότι το ελληνικό προϊόν μπορεί να είναι άριστο, ποιοτικό, ανταγωνιστικό και σύγχρονο. Για να πληρεί αυτές τις προδιαγραφές, αυτό συνεπάγεται ότι απαιτείται από όλους εμάς συνεργασίες, συλλογικότητα, σύγχρονη εκπαίδευση και αγάπη για αυτό που κάνουμε.

Σε αυτήν την προσπάθεια, αναζητούμε πάντα υποστηρικτές και ανθρώπους με την "κουλτούρα" της προσφοράς και της αγάπης για την Κρήτη, έτσι ώστε να γίνουμε εμείς από εδώ και στο εξής οι νέοι δημιουργοί των παγκόσμιων τάσεων και οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης για την χώρα μας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr